“Na koncu se bo izkazalo, da je predčasne volitve onemogočila ena črna gradnja v zaledju Kopra” – Bojan Krajnc na Twitterju o tem zakaj bodo volitve redne – V poslanski skupini DeSUS verjamejo Branku Simonoviču na besedo, da gradbeni zakon ni pisan njemu “na roko” – TOPNEWS.si

“Na koncu se bo izkazalo, da je predčasne volitve onemogočila ena črna gradnja v zaledju Kopra” – Bojan Krajnc na Twitterju o tem zakaj bodo volitve redne – V poslanski skupini DeSUS verjamejo Branku Simonoviču na besedo, da gradbeni zakon ni pisan njemu “na roko”

“Na koncu se bo izkazalo, da je predčasne volitve onemogočila ena črna gradnja v zaledju Kopra” – Bojan Krajnc na Twitterju o tem zakaj bodo volitve redne – V poslanski skupini DeSUS verjamejo Branku Simonoviču na besedo, da gradbeni zakon ni pisan njemu “na roko”

Poslanec DeSUS Ivan Hršak je  sinoči zatrdil, da v poslanski skupini verjamejo kolegu Branku Simonoviču, ki je zanikal, da mu je predlog novele zakona o gradbeništvu pisan “na roko”, ker naj bi zakon pisala odvetniška družba Neffat, ki ga zastopa v črnograditeljski zgodbi. Kot je spomnil, je resorno ministrstvo zatrdilo, da so zakon spisali sami.

Hršak je v izjavi za medije poudaril, da naj bi odvetniška družba Neffat nudila le strokovno pomoč, sam predlog novele zakona pa so spisali na ministrstvu za okolje in prostor. Kot je še dodal, je v predlogu novele zakona člen, ki naj bi ustrezal Simonoviču, zgolj minimalno preoblikovan in ni pisan v korist omenjenemu poslancu. Ta po Hršakovih besedah nima v lasti črnogradnje, tako kot to trdijo mediji, saj da za sporni gradbeni objekt potekajo postopki za legalizacijo.

Z novelo se sicer spreminja mejni datum glede možnosti izdaje zahteve za izdajo dovoljenja (od 1. januarja 2005), a se ta po navedbah ministrstva spreminja na podlagi pobude, ki so jo v okviru javne razgrnitve prejeli od Zbornice za arhitekturo in prostor Slovenije, Združenja občin Slovenije in Skupnosti občin Slovenije. Omenjeni so namreč izpostavili, da je bilo največ nelegalnih gradenj v obdobju 1995-2004, zato je kot prelomni datum smiselno leto 2005. V zbornici za arhitekturo in prostor so sicer zavrnili navedbe ministrstva, da so podali pobudo za premik mejnega datuma.

Na mnenje, ki sta ga k predlogu zakona podala Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije in Inženirska zbornica Slovenije, je danes spomnil tudi Hršak. Ob tem je izpostavil, da inženirska zbornica trdi, da je predlog novele zakona v takšni obliki, kot ga trenutno obravnava DZ, dober za vse deležnike.

Hršak je sicer ob tem komentiral še možnosti za uspeh interpelacij ministrice za izobraževanje, znanost in šport Simone Kustec in pravosodnega ministra Marjana Dikaučiča, ki se bosta v prihodnji dneh zagovarjala v DZ. Zatrdil je, da bodo v obeh primerih prisluhnili zagovoru obeh ministrov, nato pa bodo v poslanski skupini sprejeli odločitev o tem, kako bodo glasovali.

Hršak je zanikal, da so poslanci DeSUS v preteklosti napovedali podporo interpelaciji Dikaučiča. Kot je spomnil, je Simonovič v izjavi za medije zgolj ocenil, da bi lahko omenjena interpelacija uspela. Poudaril je, da bodo prisluhnili argumentom ministra, a da kot sporno ocenjujejo dejstvo, da je Dikaučič vpleten v sodno preiskavo zaradi domnevne davčne zatajitve in ponarejanja poslovnih listin. Po Hršakovih besedah bi namreč morali biti poslanci in ministri vzor državljanom. V dvomih so v poslanski skupini tudi zaradi dejstva, da Dikaučič dve leti ni plačal komunalnega prispevka za stanovanjsko hišo. Tega naj bi sicer Dikaučič po poročanju medijev v teh dneh poravnal.

Za zdaj tudi ni jasno, kako se bodo poslanci DeSUS odločali pri glasovanju o interpelaciji okoljskega ministra Andreja Vizjaka. Po Hršakovem mnenju je še prezgodaj za zaključke, saj da morajo najprej podrobno pregledati vsa dejstva. “Je pa njegovo početje problematično, ne glede na to, da je zadeva stara 14 let,” je še ocenil Hršak.

COMMENTS

Wordpress (0)