Kdo nam vlada “mafija” ali “udbomafija”? – Medtem, ko se Marjan Šarec na Facebooku priduša, da “z mafijo ne bodo sodelovali,” v Levici pri aktualni oblasti ugotavljajo “mafijske prijeme,” pa Janez Janša meni, “da danes osrednji problemi naše države, izhaja ravno iz tega, da udbomafija, ali t. i. vzporedni mehanizem, brez volitev in brez legitimitete obvladuje velik del sistemov in podsistemov” – TOPNEWS.si

Kdo nam vlada “mafija” ali “udbomafija”? – Medtem, ko se Marjan Šarec na Facebooku priduša, da “z mafijo ne bodo sodelovali,” v Levici pri aktualni oblasti ugotavljajo “mafijske prijeme,” pa Janez Janša meni, “da danes osrednji problemi naše države, izhaja ravno iz tega, da udbomafija, ali t. i. vzporedni mehanizem, brez volitev in brez legitimitete obvladuje velik del sistemov in podsistemov”

Kdo nam vlada “mafija” ali “udbomafija”? – Medtem, ko se Marjan Šarec na Facebooku priduša, da “z mafijo ne bodo sodelovali,”  v Levici pri aktualni oblasti ugotavljajo “mafijske  prijeme,” pa Janez Janša meni, “da danes osrednji problemi naše države, izhaja ravno iz tega, da udbomafija, ali t. i. vzporedni mehanizem, brez volitev in brez legitimitete obvladuje velik del sistemov in podsistemov”

Najbolj pogosta beseda v nastopih politikov v zadnjih dneh je beseda mafija. In  kako se je v zadnjih dneh v političnem žargonu ustalila ali če hočete “udomačila” beseda mafija? Gremo po vrsti . V soboto je na svojem Facebook profilu predsednik LMŠ Marjan Šarec objavil zapis v katerem zapiše, “da z mafijo ne bodo sodelovali”. Problem sicer je,  da “mafije ne moreš nehati podpirati, ker ne oprošča, ” kot so zadevo naslovili  v eni od zgodb, v Sobotni  prilogi Dela,  o mafiji.

 

Marjan Šarec:“….Strinjam se, da nihče ni večen in vsakemu tiktaka ura, a vseeno se bodo morali zelo matrati, da bodo našli kader, ki bo dosegel Roberta Goloba. Za nikogar na tem svetu ne dam roke v ogenj, a vseeno je treba ločiti med nekom, ki obvlada svoje delo na področju energetike in nekom, ki je “naš”.To, kar se gre sedanja vlada, so že bolj mafijski prijemi, kot pa kakršno koli korporativno upravljanje. To je potrdil tudi zaporniški kolega Roka Snežiča in našega Nezmotljivega, Tone Krkovič. On, ki je vihtel sabljo leta 1991 na Trgu republike in je oče Festivala domoljubne pesmi, bo že vedel. Jih pozna. In medtem, ko vse to izvajajo, kosi že 4.val COVID-a. Najhujši doslej. In isti hinavci nas pozivajo, da je treba stopiti skupaj. Z mafijo pač ne bomo sodelovali, bomo pa stopili skupaj vsi drugi. Po volitvah bomo opravili zamenjave, morali jih bomo in pri tem ne bomo govorili, da nimamo nič s tem. Vrnili bomo standarde, ki smo jih že imeli…,” je Marjan Šarec v soboto zapisal na Facebooku.

Včeraj pa  je na tiskovni konferenci opozicije Nataša Sukič dejala, da “to čemur smo trenutno priča je vrh je kulminacija, kadrovskega cunamija v energetiki. Gre seveda za poskus podrejanja strateške infrastrukture podrejanje energetike. Saj ne, da  bi bilo to kaj izrazito novega,  energetika je dovolj mamljivo področje, da so se politični spopadi, politični boji zmeraj odvijali udi tam ampak ne tako izrazito v partikularnem interesu ene same stranke – SDS,” je dejal Sukičeva. “Tukaj gre torej za izrazit partikularni interes stranke SD. Vidimo njen način delovanja. Vidimo kaj pomeni ko Rok Snežič davčni utajevalec kadruje. Vidimo kako se stranka NSI bojda ne vmešava v tovrstna kadrovanja. tako , d je recimo podpredsednika postavila na čelo Darsa. In to je tisto kar je družbeno škodljivo. To so dobesedno mafijski prijemi in proti temu v levici ostro nasprotujemo”.

“To, kar so danes osrednji problemi naše države, izhaja ravno iz tega, da udbomafija, ali t. i. vzporedni mehanizem, brez volitev in brez legitimitete obvladuje velik del sistemov in podsistemov,” pa na Twitterju svoj nastop v državnem zboru povzel Janeza Janša, ko je odgovarjal na vprašanje Mateja tašner Vatovca poslanca Levice, ki je predsednik vlade postavil vprašanje v zvezi s korupcijo in mafijskega upravljanja z državo.

 

Poslanec Levice Matej T. Vatovec, ki je postavil vprašanje, je Janšo spomnil, da se je SDS, ko je sedela v opozicijskih klopeh, postavljala kot branik pred korupcijo, kot tista, ki bo počistila s korupcijo v tej deželi. Presodil je, da je Janševa vlada prestreljena s korupcijo. Pri tem je izpostavil Roka Snežiča, ki je bil obsojen zaradi davčnih utaj in ki ima več kot milijon evrov dolga do države. V aferi okoli kadrovanja v Gen-I se je izkazalo, da je očitno Snežič tudi še vedno glavni kadrovik te vlade, je dejal Vatovec.

Matej Tašner Vatovec (Levica) : “Zdaj, ko je SDS sedela v opozicijskih klopeh, ste se postavljali kot branika pred korupcijo, kot tisti, ki boste počistili pravzaprav s korupcijo v tej deželi. Bili ste zelo glasni glede tega, kako je drugi tir potencialno koruptivna zadeva, šli ste z vsemi topovi nad poslanca, ki je ukradel sendvič, grmeli ste proti švedskemu vodstvu slabe banke, zgražali ste se nad ministri, Cerarjevo ministrico, ki si je izplačevala dodatke za pripravljenost in tako naprej. Skratka, seveda, opozarjali na te koruptivne afere in seveda se predstavljali kot tisti, ki boste to, ko boste enkrat na oblasti, počistili.
Zdaj, v zadnjem letu in osmih mesecih pa je pravzaprav že delovanje, vaša praksa pokazala nekaj popolnoma nasprotnega, kajne? Vi vladanje razumete predvsem skozi prizmo osebnih in strankarskih partikularnih interesov, kar ste nenazadnje tudi sami nekoč priznali, ko ste rekli, da kot predsednik Vlade odgovarjate zgolj vašim volivcem. Hvala za to priznanje, seveda smo to že vedeli. Tisto, kar je ključno tu, da bi moralo prebivalke in prebivalce te države bistveno bolj skrbet od vaše vedenjske nespodobnosti, če jo tako poimenujemo, vaša koruptivna nespodobnost oziroma koruptivna nespodobnost te Vlade. Spomnit se moramo namreč, z vsakim dnevom, ki mine, na to, da je vaša Vlada prestreljena s korupcijo. Če začnemo z svetovalcem za davčno politike vaše Vlade, gospodom Rokom Snežičem, ki ste ga »pokadrovali« kar na Dobu, ki je bil vaš sojetnik, obsojen zaradi davčnih utaj, državi dolguje več kot milijon evrov davčnega dolga. Zdaj, v tej aferi okoli kadrovanja v Gen-I-ju pa se je izkazalo, da je očitno tudi še vedno glavni kadrovnik te Vlade. To je človek, ki se vozi naokoli po Sloveniji z maseratijem, vrednim 100 tisoč evrov, uradno pa nima nič, niti bančnega računa.
V vaših vrstah tolerirate ministre, ki javno govo…, mislim, ki govorijo o tem, kako bodo sodnikom trli jajca, kajne. Tudi na splošno, ni nobenega ministra v tej Vladi, ki ne bi imel na grbi kakšne afere ali pa vsaj kršil zakonov. Še vedno ne vemo, kje so se izgubili tovornjaki s Toninovimi maskami, hitre teste še vedno kupujete pri »kriptopiramidaših«, ki so se proslavili v aferi / znak za konec razprave/ vašega podmladka Snegec in tako naprej, Počivalškove golf respiratorje je pomagal dobavljat kar vaš brat. Po vsem tem seveda si poskušate na vsak način privatizirati javno zdravstvo, napadati javno šolstvo in planirate nova in nova davčna darila za tiste, ki imajo / nerazumljivo/ največ. Zato me gospod predsednik Vlade zanima samo ena stvar zelo preprosto kako je možno, da prav vi, ki se predstavljate in slikate podobo kot domoljuba in borca proti korupcije vsakič, ko pridete na oblast narediti v nekaj letih za desetletje ali več koruptivnih afer?

Osrednje težave države danes izhajajo iz tega, da v njej udbomafija ali, kot je to v zadnjem času nov uveljavljen termin, vzporedni mehanizem brez volitev in brez legitimitete obvladuje velike dele sistemov in podsistemov, je premier Janez Janša na seji DZ odgovoril na poslansko vprašanje glede korupcije in mafijskega upravljanja države.

Janez Janša : Vprašanje, ki ste ga najavili se je glasilo takole – bom citiral, da se ne motim –»Na 27. redni seji Državnega zbora vam bom postavil ustno poslansko vprašanje v zvezi s korupcijo in mafijskega upravljanja z državo.« Sedaj to, kar ste našteli je / nerazumljivo/ iz naslova raznih časopisnih člankov, na katere je bilo že velikokrat odgovorjeno. Gospod Snežič ni ne moj davčni svetovalec ne davčni svetovalec Vlade tudi to smo že velikokrat pojasnili tudi iz tega mesta. Nikoli mi nismo nasprotovali švedskim strokovnjakom v DUTB ti so bili imenovani kakor vem v času našega mandata ali pa je bilo sploh takrat vzpostavljeno okolje, kjer je pač bilo možno povabiti tuje strokovnjake. Sedaj kar se tiče pa mafijskega upravljanja z državo vam lahko veliko povem, kajti to, kar so danes osrednji problemi te države izhaja namreč iz tega, da v tej državi Udbo mafija ali kot je to v zadnjem času nov uveljavljen termin vzporedni mehanizem obvladuje brez volitev, brez legitimitete velike dele sistemov in podsistemov. Lahko vam opis začnem tam, kjer ga je začel gospod Pezdir v svoji knjigi, ampak bi predolgo trajalo tako, da lahko malo preskočimo. V novejšem času se je to začelo s tem, ko se je med prvim in drugim krogom leta 90 skurilo in razrezalo 90 odstotkov državnih arhivov, potem razorožilo slovensko teritorialno obrambo, da bi se preprečilo osem osvojitev, potem privatiziralo 100 tisoč stanovanj v državni lasti vključno s hišami v Murglah za bagatelne zneske, potem se je zamenjalo vilo v lasti Republike Slovenije za drugo vilo v lasti Republike Slovenije in se je vpisalo kot svojo lastnino in se sedaj govori, da je bilo to vse okej. Celo sodišče, ki domuje na istem naslovu kot politična stranka, ki je lastnica kao te vile to potrdi. Potem se je privatiziralo vse osrednje tiskane medije. Za predsednika programskega sveta RTV Slovenija se je najprej imenovalo bivšega predsednika Zveze komunistov in Socialnih demokratov nato pa izvršnega sekretarja centralnega komiteja gospoda Baškoviča, ki je še vedno predsednik programskega sveta RTV Slovenije. Dvakrat so tovariši bankrotirali banke v državni lasti pa nihče ni odgovarjal. Leta 1994 je bil sprejet v temu domu zakon, v katerem piše, da sodniki, ki so kršili človekove pravice ne smejo biti imenovati v trajni mandat. Kljub temu se je v vrhovnem sodišču znašlo pred leti 80 % teh, ki so dokazano kršili človekove pravice vključno s tem, da so izrekali smrtne kazni in odobravali streljanje in umore civilistov na meji. V letih 2009 in 2010 je bilo v največji državni banki ob mižanju in kimanju državnih oblasti v času, ko je bila neka druga vlada opranih 1 milijardo 700 milijonov ameriških dolarjev iranskega denarja, ki je bil namenjen za podporo terorizmu, izdelavi jedrskega orožja, plačevanju iranske tajne službe in pristojne institucije še danes ne samo, da niso za to obsodile nikogar, ampak tudi obtožile še niso nikogar. Po mnenju strokovnjakov iz tega posla je bilo izplačanih za 300 milijonov ameriških dolarjev prav iz provizij in tukaj iščete korupcijo, ne pri sendvičih in ne vem čem. / znak za konec razprave/ da ne govorim o tem, kako se je v tem času v vseh sistemih pokadrovalo vse, kar se je dalo. V sodstvu, tožilstvu, policiji, šolstvu, diplomaciji, socialnih zavodih, javnih podjetjih, nadzornih agencijah, in to po načelu negativne kadrovske selekcije. In zaradi tega imamo danes veliko družbenih podsistemov, ki jih obvladujejo vzporedni mehanizmi oziroma, kot pravite, mafija in korupcija”.
.

 

COMMENTS

Wordpress (0)