“Gospod Janša vi ste prijateljeval z osebo, ki vabi z jumbo plakati, podjetnike v davčni raj” – Poslanec SAB Mako Bandelli naredil simpatični “lapsus linguæ” pri poslanskem vprašanju in zato izzval iskreni nasmeh na ustih predsednika vlade Janeza Janše – TOPNEWS.si

“Gospod Janša vi ste prijateljeval z osebo, ki vabi z jumbo plakati, podjetnike v davčni raj” – Poslanec SAB Mako Bandelli naredil simpatični “lapsus linguæ” pri poslanskem vprašanju in zato izzval iskreni nasmeh na ustih predsednika vlade Janeza Janše

“Gospod Janša vi ste prijateljeval z osebo, ki vabi z jumbo plakati, podjetnike v davčni raj” – Poslanec SAB Mako Bandelli naredil simpatični “lapsus linguæ” pri poslanskem vprašanju in zato izzval iskreni nasmeh na ustih predsednika vlade Janeza Janše

Marko Bandelli (SAB) je predsednika vlade  Janeza Janšo povprašal o njegovem stališču do plačevanja davkov in tistih, ki se »plačilu davkov izogibajo, hkrati pa koristijo vse dobrobiti plačanih davkov s strani drugih oseb«. Bandellija je namreč zanimal pogled predsednika vlade do plačevanja davkov, predvsem pa do tistih, ki davkov ne plačujejo, ki se izogibajo in kljub temu koristijo vse dobrobiti plačanih davkov od drugih.

https://twitter.com/BandelliMarko/status/1460268388870242308

Kot je dejal Bandelli, vsi državljani plačujemo davke, tudi podjetniki, seveda pa si vsi želimo tudi konkurenčno davčno okolje, pa nikakor, da bi se to dogajalo na račun nekega izčrpavanja države ali pa da bi ukinili socialni državo. Davkov nihče ne plačuje z veseljem, ampak to je nujno, da lahko imamo določene dobrine, da imamo določene investicije v infrastrukturi, da lahko izkoristimo določene storitve, ki jih država nudi.

Pri tem je izpostavil besede ministra za okolje in prostor Andreja Vizjaka, izrečene pred 14 leti, ko je bil minister za gospodarstvo, v pogovoru s podjetnikom Bojanom Petanom, da je plačevanje davkov za njega neumno.

“A mi se zavedamo, kakšno sporočilo je ta človek dal. Ne samo to, on je poleg tega celo gospodarstvenika prepričeval, da naj ne plača davkov državi, ker to res ni potrebno v času, ko je bil minister za gospodarstvo. Povejte vi meni, predsednik, kakšno je to sporočilo naši državi, ko se trudimo vsi tukaj, da bi davke redno in regularno plačevali, ker vemo sami, kaj to prinaša za seboj,” je poudaril Bandelli.

Na očitke o izjavi Andreja Vizjaka, da je plačevanje davkov »glupo«, je Janša odgovoril, da izogibanja davkov ne podpira,  pozornost pa je preusmeril na Bojana Petana.

“Seveda pa je o tej zadevi, o kateri govorite, davki niso bili osnovni problem,” je dejal. Petan je sicer po Janševih besedah davke, kolikor ve, plačeval, je pa naredil v slovenskih financah za več kot 100 milijonov, celo o 200 milijonih se govori, luknje, ki so jih morali ostali davkoplačevalci pokriti.

“To je problem. In je še vedno ugleden gospodarstvenik, nobenega postopka, nič se ne dogaja, vsi se ukvarjate z eno izjavo ministra, ki seveda ni bila primerna, ampak je bila izrečena pred 14 leti in ni z ničemer vplivala na pobiranje davkov v Sloveniji,” je še dejal Janša.

Odgovori Janeza Janše seveda niso zadovoljili poslanske radovednosti Marka Bandellija, ki je Janeza Janšo nato opozoril na Roka Snežiča. Bandelli je opozoril na velike  jumbo plakate ob avtocestah, na katerih Rok Snežič vabi slovenske podjetnike naj odprejo podjetje v Bosni in Hercegovini oziroma konkretno v Republiki Srbski.  Pri tem je Bandelli posrečeno izgovoril “jumbo”  namesto “džambo” plakati, kar je  pri predsedniku vlade Janši izzvalo iskreni nasmeh. “Ko gre za gospodarski kriminal, predsednik, gospodarski kriminal in koruptivne povezave tu je problem kar je največji. Gospod Janša vi ste prijateljeval z osebo, ki vabi z jumbo plakati, podjetnike v davčni raj. Ali se mi zavedamo tega? Eden je na primorski avtocesti obešen, je tam že leta, vaš prijatelj, saj ste vi na sliki, jaz nisem na sliki z njimi vi pa ste in to je velika razlika,” je kot argument  o potrebnosti razprave glede davkov dejal Marko Bandelli.

Stenogram poslanskega vprašanja Marka Bandellija in odgovore predsednika vlade Janeza Janše  objavljamo spodaj v integralu:

PREDSEDNIK IGOR ZORČIČ: Hvala lepa.
Kolega Bandelli. Imate besedo za zahtevo za dopolnitev odgovora.

MARKO BANDELLI (PS SAB): Hvala. Predsednik, poglejte, še enkrat bom poudaril, da je plačevanje davkov nujno in to vemo vsi, da je to… In če želimo imeti lastno in samostojno, če bi tako rekli, neodvisno državo. In ponavljam še enkrat, seveda, nihče ne plačuje davkov z veseljem, ampak to je nujno, da lahko mi imamo določene dobrine, da imamo določene investicije v infrastrukturi, da lahko izkoristimo določene storitve, ki jih država nudi in vse te reči kar je, tisti, ki ne razume, to je težka zadeva. Ampak v luči tega, kot smo slišali od enega od vaših ministrov, SDS ministrov seveda, je plačevanje davkov za njega glupo. A mi se zavedamo, kakšno sporočilo je ta človek dal. Ne samo to, on je poleg tega celo gospodarstvenika prepričeval, da naj ne plača davkov državi, ker to res ni potrebno v času, ko je bil minister za gospodarstvo. Povejte vi meni, predsednik, kakšno je to sporočilo naši državi, ko se trudimo vsi tukaj, vsi se trudimo tukaj, da bi davke redno in regularno plačevali, ker vemo sami kaj to prinaša za seboj. Predstavljajte si vi kakšno je sporočilo sedaj vašega ministra v tem času. Mi smo čakali vaš odziv, tišina. Mi smo čakali tudi odziv drugih koalicijskih partnerjev, tišina. In zato pravim jaz sedaj tukaj, imate v vaših vrstah ministra, ki najprej dvomi, prvo kot prvo je v dvomu o avtentičnosti nekega njegovega pogovora, potem pa se je opravičeval. Potem, ko je priznal. Sedaj jaz sprašujem, vas sprašujem, ali vi podpirate take poteze? Povejte mi, izogibanje plačevanja davkov. Zato je bilo tudi prvo vprašanje, kaj vi mislite o plačevanju davkov. Izogibanje plačevanja davkov, celo s strani ministra vlade. Smi mi še normalna država tukaj, se jaz sprašujem, resnično. Kaj vse smo doživeli do sedaj?! Resnično rabim en vaš odgovor, kaj menite o tej njegovi izjavi.

PREDSEDNIK IGOR ZORČIČ: Hvala lepa.
Predsednik vlade, imate besedo.

JANEZ (IVAN) JANŠA: No, jaz seveda ne podpiram pozive k izogibanju plačevanja davkov. Seveda pa je o tej zadevi, o kateri govorite, davki niso bili osnovni problem.  Gospodarstvenik, kateremu naj bi bilo to rečeno, je sicer davke kolikor vem plačeval, je pa naredil v slovenskih financah za več kot 100 milijonov, celo o 200 milijonih se govori, luknje, ki smo jih morali vsi ostali davkoplačevalci pokriti. Govorimo o gospodu Bojanu Petanu. To je problem. In je še vedno ugleden gospodarstvenik, nobenega postopka, nič se ne dogaja, vsi se ukvarjate z eno izjavo ministra, ki seveda ni bila primerna, ampak je bila izrečena ped 14-mi leti in ni z ničemer vplivala na pobiranje davkov v Sloveniji. Jaz sem pogledal zadnje podatke od kar se ti nezakoniti posnetki rolajo po medijih, prav nobenega upada plačevanja davkov ni, kot ste hoteli to nekaj dramatično prikazati. Tisto, kar pa je dodatno razkrito v tej aferi, je pa to, da nek kao gospodarstvenik iz vaših političnih logov naredi 100 in več milijonsko luknjo v javnih financah in vsi moramo to pokriti in plačujemo še vedno glavice in obresti in se nič ne zgodi, on celo potem preko svojih medijev, katerih lastnik je, druge uči morale in spoštovanje predpisov.

PREDSEDNIK IGOR ZORČIČ: Hvala lepa.
Koleba Bandelli, imate besedo za postopkovni predlog.

MARKO BANDELLI (PS SAB): Hvala, predsednik.
Saj sem vedel, da ne boste odgovoril in se ne boste izjasnil. Jasno ste govorili o Petanu, da je naš, da je ne vem kaj, da je levičar. V glavnem, dejstvo je to, da je on, mislim na kašen način, na kakšen prefinjen način je on to govoril brezveze, da govorim. Vas bom opomnil na še ene par drugih reči, na primer bi ste govorili vedno o DDV-ju, petkrat ste želeli, dajali predlog za znižanje DDV petkrat in na zadnje, ko ste dali pa, ko je bil zakon pripravljen, ste ga tudi odmaknili, tu se tudi vidi koliko je resen namen bil, kaj pomen politična kampanja, ampak pustim / nerazumljivo/.
Druga zadeva zelo pomembna. Ko gre za gospodarski kriminal, predsednik, gospodarski kriminal in koruptivne povezave tu je problem kar je največji. Gospod Janša vi ste prijateljeval z osebo, ki vabi z jumbo plakati, podjetnike v davčni raj. Ali se mi zavedamo tega? Eden je na primorski avtocesti obešen, je tam že leta, vaš prijatelj, saj ste vi na sliki, jaz nisem na sliki z njimi vi pa ste in to je velika razlika. Zdaj vam bom povedal še nekaj, imate še enega ministra v vaših vrstah pravosodnega, ki je zaradi utaje davkov v sodni preiskavi, spet o davku, se pravi je kot neka osnovna zadeva vaša davčna problematika, če bom tako rekel. Ne bom šel v detajle, ker upam, da je res Državni zbor skladno s Poslovnikom zahtevamo neko razpravo o davkih in vladnih priporočilih o izogibanju teh, praktično izogibanju davkov, ker to je vaš moto tukaj »dajmo se izogibati davku«. In jaz nisem slišal še vašega mnenja glede ministra Vizjaka, seveda ga pričakujemo na interpelaciji. Bolje bi pa naredil, da bi sam odstopil še preden bo interpelacija začela, tako kot je gospa Pivec pred časom, ko je bila verjetno najboljša izbira. Samo na to, da vem, da ni to v vaši naravi, ker sam koncept stranke SDS je, da smo »najjači«, lahko delamo kar hočemo, naredimo kar želimo, govorimo kar nam paše k drugemu, kamorkoli nam ustreza, celo v poslanskih pisarnah in vse vse reči, tako da ne pričakujem tega. V glavnem zaradi tega bi želel, da bil bila javna razprava glede tega, predsednik. Hvala.

PREDSEDNIK IGOR ZORČIČ: Hvala lepa.
O vašem predlogu bo Državni zbor odločal v četrtek v okviru glasovanj.

 

 

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)