Strici, tete in in novi novi botri slovenske energetike – “Vaš stric je tudi član Nove Slovenije in zdaj bi to izpadlo kot, da bi jaz vam očital, da je Uroš Slak podpornik Nove Slovenije” – Tako je predsednik NSI Matej Tonin sinoči branil zamenjave v energetskih podjetjih   – TOPNEWS.si

Strici, tete in in novi novi botri slovenske energetike – “Vaš stric je tudi član Nove Slovenije in zdaj bi to izpadlo kot, da bi jaz vam očital, da je Uroš Slak podpornik Nove Slovenije” – Tako je predsednik NSI Matej Tonin sinoči branil zamenjave v energetskih podjetjih  

Strici, tete in in novi novi botri slovenske energetike – “Vaš stric je tudi član Nove Slovenije in zdaj bi to izpadlo kot, da bi jaz vam očital, da je Uroš Slak podpornik Nove Slovenije” – Tako je predsednik NSI Matej Tonin sinoči branil zamenjave v energetskih podjetjih  

V času, ko je predsednik države Borut Pahor že razpisal volitve, se  v končnici mandata Janševe vlade dogaja prevzem ključnih energetskih podjetij. Nekdanji direktor Elektra Ljubljana Andrej Ribič  je  tako v ponedeljek  zatrdi, da je moral z mesta direktorja Elektra Ljubljana oditi, ker je tako dejal minister  Jernej Vrtovec in da energetiko, predvsem elektro podjetja, prevzema stranka NSI.

Matej Tonin je  zato sinoči v oddaji 24ur Zvečer, kje je mimogrede odrekel podporo ministru Andreju Vizjaku, na to odgovoril, da je korporativno upravljanje v Sloveniji jasno – imamo SDH, ki je predlagal in imenoval tudi nadzorni svet Elektra Ljubljana in za razrešitev Ribiča so se odločili nadzorniki Elektra Ljubljana, ne pa minister Vrtovec. “Zdi se mi, da je tukaj zelo poceni trik, ki ga uporablja gospod Ribič, ko ni dosegel neke svoje stvari in zdaj krivi ministra Vrtovca, ki pri tem nima nič.”

Glede enega od kandidatov za novega direktorja Gen I Jureta Sokliča je Tonin povedal, da ga ne pozna, se z njim ni nikoli srečal, ni član NSi in ga ni predlagal ne Vrtovec, ne NSi, ampak nadzorni svet.

“Pravite, da ne zasedate položajev v energetiki, da je to stvar SDH-ja. Kako to, da je bil potem v ponedeljek eden od kandidatov za novega direktorja GEN-I, dosedanjemu Robertu Golobu se je iztekel mandat, Jure Soklič, ki je povsem brez vodstvenih izkušenj ne pozna energetike, je pa hkrati blizu vaši stranki, je povezan s sinom Cveta Uršiča, ki je desna roka vašega ministra Cigler Kralja. Da Sokliča pozna je priznal tudi minister Vrtovec?”

“Ja ampak tukaj ste napletli celo vrsto zgodb,” se je branil  predsednik NSI Matej Tonin.  “Ja ampak te podatke, ki držijo,” je vztrajal Slak.  “Ja potem a veste , če sem sedaj malo nesramen  vaš stric je tudi član nove Slovenije in zdaj bi to izpadlo kot, da bi jaz vam očital . da je Uroš Slak podpornik Nove Slovenije” – tako je Matej Tonin sinoči branil zamenjave v energetskih podjetjih
Tonina tudi preseneča, kaj je Ribič, ki bi moral poznati korporativno pravo, iskal v parlamentu. “Ta gospod nima kaj iskati v parlamentu, ker o njegovi razrešitvi in imenovanju ne odloča parlament, ampak nadzorni svet. Imam občutek, da se je gospod politično sam dogovarjal za primeren sestop, za primerno odpravnino in ko svojega ni dosegel, je kar naenkrat kriv minister Vrtovec, ki ga ni bilo na tem sestanku in nima nobenega vpliva na nadzorni svet.” Nesprejemljivo se mu zdi tudi, da je generalni sekretar Borut Dolanc Ribiča vabil v prostore SDS v parlament. “Takšen pogovor v parlamentarne sobane ne sodi.”

Na tej točki pogovora  bi seveda Uroš Slak moral intervenirati, saj je jasno , da s kadrovski razrezi delajo v koaliciji in jih usklajuje koordinacija generalnih sekretarjev koalicijskih strank, kjer poleg  Boruta Dolanca SDS  sedijo  še Robert Ilc  NSI in Miha Rebolj  SMC.  Po nekaterih informacijah naj bi bilo ključno to, da je  do zamenjav v energetiki prišlo šele potem, ko so  zlomili odpor SMC- ja in Zdravka Počivalška.  Zakaj je Počivalšek pristal na to in kakšna je bila cena za tako odločitev še ni popolnoma jasno.

Generalni sekretarji, ki pa namreč zopet samo  prelijejo v prakso voljo koalicijskih strank in njihovih vodstev,  določajo ne samo kadrovske rešitve ampak tudi razrez, kateri stranki bo pripadlo določno področje.  Andrej Ribič  je torej dobro vedel, kje  je center moči in kdo je tisti, ki postavlja in odstavlja direktorje. Če bi nadzornike in člane uprav izbirali z mednarodnimi razpisi  bi bilo drugače, tako pa je jasno, da jih postavlja in odstavlja politika.

Če držijo besede enega od vodilnih ljudi v SDH- ju, da so  v tem mandatu na SDH. ju predlagali zgolj dve tri menjave, vse ostalo pa je izvedli po navodilih politike, je statistika jasna.  Na vprašanje, ali direktorje v energetiki, ki so bili imenovani v času levih vlad, zdaj menjajo, ker je tam velik denarni tok, ki ga želi prevzeti NSi, je Matej Tonin dejal: “NSi ničesar ne prevzema. Za stvari, ki so bile odločene, so se odločili nadzorni sveti. Gospoda Goloba nihče ne razrešuje, kakor je meni znano, mu je potekel mandat in nadzorni svet se je odločil, da mu mandata ne podaljša. Verjamem, da je imel za to utemeljene razloge.”

Vprašanja, ki jih naslavljate name, bi morali naslavljati na predsednike nadzornih svetov teh družb, je še dodal. Po petkovi razrešitvi direktorja Elektra Ljubljana Andreja Ribiča in potem ko uprava GEN-I-ja z Robertom Golobom na čelu v torek ni dobila novega mandata, se po pisanju 24 ur.com očitno obeta še prevetritev na vrhu Elektra Maribor. Po naših neuradnih podatkih bi lahko že jutri zamenjali tamkajšnjega direktorja Borisa Soviča, ki družbo vodi skoraj deset let še od časa druge Janševe vlade,

Politični pritiski za zamenjave so  tako premo sorazmerni z koncem mandata te vlade saj naj bi Soviča želel naslediti prav prvi nadzornik Jože Hebar iz kroga NSi, pravijo naši viri. Hebar je sicer znan kot slovenski zastopnik podjetja Kapsch, ki se je neuspešno potegovalo za Darsovo elektronsko cestinjenje, zdaj pa ima svoj SP in polovico podjetja Sine brez zaposlenih.  Je pa zanimivo še to, da je sinoči Matej Tonin “pokopal ” še ministra Andreja Vizjaka, ki je bil glavna ovira na poti do prevzema energetike, saj je poleg okolja in prostora energetika “neformalno” pripadala prav ministru Andreju Vizjaku, čeprav bi formalno morala biti pod jurisdikcijo Jerneja Vrtovca ministra za infrastrukturo. Zamenjav Vizjak bi tako odprla pot še do enega energetskega giganta Petrola, kar je končni cilj  in zadnja etapa prevzema slovenske energetike.

“Vizjaku sem jasno in glasno v obraz povedal, da po vsem tem ne more več računati na podporo NSi,” je dejal. Verjame, da bo ta sam sprejel odločitev, ki bo “vse razbremenila”, sicer je na potezi Janša, tretja možnost pa je interpelacija je dogajanje sinoči povzel Matej Tonin, ki je tako na nek način  s tem izstavil “visok račun”, oziroma postavil “končno ceno” za sodelovanje in podporo Janševi vladi.

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)