(VIDEO) Dve večji skupini migrantov sta ponoči danes zjutraj prebili ograjo na meji med Belorusijo in Poljsko – Hibridna vojna z begunci na meji med Poljsko in Belorusijo se je preselile tudi na domača družbena omrežja – Janez Janša in vlada odločno v podporo Poljski in Litvi – TOPNEWS.si

(VIDEO) Dve večji skupini migrantov sta ponoči danes zjutraj prebili ograjo na meji med Belorusijo in Poljsko – Hibridna vojna z begunci na meji med Poljsko in Belorusijo se je preselile tudi na domača družbena omrežja – Janez Janša in vlada odločno v podporo Poljski in Litvi

(VIDEO) Dve večji skupini migrantov sta ponoči danes zjutraj prebili ograjo na meji med Belorusijo in Poljsko  – Hibridna vojna z begunci na meji med Poljsko in Belorusijo se je preselile tudi na domača družbena omrežja – Janez Janša in vlada odločno v podporo Poljski in Litvi

Dve veliki skupini migrantov naj bi ponoči in danes zjutraj uspeli prebiti ograjo na meji med Belorusijo in Poljsko, poročajo tuje agencoije. Več deset ljudi je uspelo porušiti ograjo v bližini vasi Krynki in Bialowieza ter prečkati mejo, poroča poljska agencija PAP, ki se sklicuje na lokalno radijsko postajo Bialystok. Postaja citira tiskovno predstavnico mejnih sil, da so v obeh primerih ograje na meji podrli na silo. Nekatere migrante so odpeljali v Belorusijo, drugim je uspelo pobegniti.

Poljska je sicer v ponedeljek  preprečila vdor več sto migrantov, večinoma iz bližnjevzhodnih držav, čez mejo z Belorusijo. Na mejo je poslala 12.000 svojih vojakov ter kasneje tudi na spletnih omrežjih objavila posnetke nasilja. Poskus prebiti ograjo z bodečo žico, ki jo je Poljska postavila na meji, je sicer preprečila, a na območju ostaja na tisoče ljudi.Poljski premier Mateusz Morawiecki je včeraj posvaril, da prihod prebežnikov, ki se skušajo iz Belorusije prebiti na Poljsko, ogroža varnost celotnega EU-ja. Bruselj je Belorusijo obtožil nehumane obravnave prebežnikov in poziva k solidarnosti s Poljsko in Litvo. “Zaprtje poljske meje je naš nacionalni interes. A danes sta na kocki stabilnost in varnost celotne EU,” je na Twitterju zapisal Morawiecki. Kot je dodal, je ta hibridni napad s strani beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka “usmerjen proti nam vsem”, “a ne bomo se pustili prestrašiti in bomo skupaj s partnerji iz Nata in EU branili mir v Evropi”.

Belorusija medtem še naprej zavrača obtožbe, da usklajuje množične poskuse prečkanja zunanje meje EU. Belorusko obrambno ministrstvo jih je danes označilo kot povsem neutemeljene in Poljski obenem očitalo, da namerno stopnjuje napetosti, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Belorusko zunanje ministrstvo je Varšavo hkrati v naprej posvarilo pred “kakršnimikoli provokacijami proti Republiki Belorusiji z namenom upravičiti nezakonito uporabo sile proti zapostavljenim, neoboroženim ljudem, med katerimi so številni otroci in ženske”.

Ob zaostritvi razmer na vzhodni meji EU z Belorusijo je predsednik Evropskega sveta Charles Michel je včeraj na Twitterju pozval države članice, naj podprejo Poljsko, Litvo in Latvijo. Ponovil je, da Evropska unija ne bo sprejela poskusa izkoriščanja migrantov. EU belo ruskemu predsedniku Aleksandru Lukašenku očita vodenje hibridne vojne, saj da z letali v državo že več mesecev namerno prevaža migrante iz držav Bližnjega vzhoda in jih nato orkestrirano pošilja proti meji s članicami EU. Belorusija obtožbe zavrača in Poljski očita kršitev humanitarnih obveznosti, s tem ko migrantom zavrača vstop v državo.

Podporo Poljski je zagotovil tudi slovenski premier Janez Janša. “Poljska brani našo skupno evropsko mejo,” je tvitnil Janša. Ob tem je zagotovil pripravljenosti Slovenije, da ponudi pomoč.

 

https://twitter.com/borisvoncina/status/1457969337600561152

https://twitter.com/MUrsynski/status/1457988815969300483

Ruski predsednik Vladimir Putin in beloruski voditelj Aleksander Lukašenko, ki sta včeraj razpravljala o migrantski krizi na belorusko-poljski meji in opozorila, da sta zaskrbljena zaradi napotitve poljskih vojakov na mejo med Poljsko in Belorusijo. Ruski zunanji minister Sergej Lavrov pa je včeraj  EU  pozval, da bi morala Belorusiji finančno pomagati pri soočanju z valom migrantom, katerih končni cilj so bogate članice unije. Sergej Lavrov meni, bi morala biti EU dosledna v svojem ravnanju nasproti tretjih držav, preko katerih skušajo migranti doseči unijo. Pri tem je imel v mislih dogovor unije s Turčijo leta 2016, s katerim je slednja v zameno za nekaj milijard evrov ustavila val migrantov v Grčijo.

 

oljski organi so preprečili poskus migrantov, da bi nasilno prečkali mejni prehod v Kuznici,” je na Twitterju objavilo poljsko notranje ministrstvo. Objavili so videoposnetke, na katerih je videti poljske policiste, pripadnike obmejne straže in vojake, kako stojijo ob ograji na poljsko-beloruski meji.  “Odločno obsojamo in zavračamo nadaljnjo instrumentalizacijo migracij, ki jo izvaja beloruski režim. Nesprejemljivo je, da se Belorusija v politične namene igra z življenjem ljudi. Z današnjo odločitvijo smo znova pokazali, da se bomo še naprej skupaj zoperstavljali temu hibridnemu napadanju,” je  včeraj sporočil predsedujoči Svetu EU, slovenski notranji minister Aleš Hojs.

COMMENTS

Wordpress (0)