(VIDEO) “Kako to, da si šel k Golobu, saj ga bomo itak zamenjali” – Tone Krkovič o “skrivnostnem klicu”, samooklicanega “svetovalca predsednika vlade” Janeza Janše, ki ga je dobil, ko je postal svetovalec V GEN-iju – V bitki za prevzem energetike, kjer nastopajo vohuni, agenti in vojaki, so že padle prve žrtve, a bo, kot vse kaže, “krvi do kolen” – TOPNEWS.si

(VIDEO) “Kako to, da si šel k Golobu, saj ga bomo itak zamenjali” – Tone Krkovič o “skrivnostnem klicu”, samooklicanega “svetovalca predsednika vlade” Janeza Janše, ki ga je dobil, ko je postal svetovalec V GEN-iju – V bitki za prevzem energetike, kjer nastopajo vohuni, agenti in vojaki, so že padle prve žrtve, a bo, kot vse kaže, “krvi do kolen”

(VIDEO) “Kako to, da si šel k Golobu, saj ga bomo itak zamenjali” – Tone Krkovič o “skrivnostnem klicu”, samooklicanega “svetovalca predsednika vlade” Janeza Janše, ki ga je dobil, ko je postal svetovalec V GEN-iju – V bitki za prevzem energetike, kjer nastopajo vohuni, agenti in vojaki, so že padle prve žrtve, a bo, kot vse kaže, “krvi do kolen”

Epska bitka za prevzem energetike, vse bolj spominja na čas tik pred razpadom Jugoslavije, ko sem, kot mladi nadobudni novinar. prišel v takratno prestolnico Jugoslavije, v Beograd, kjer se je konec osemdesetih že špekuliralo o možnem razpadu Jugoslavije. Kot so o tem, sicer neformalno ob kavi, govorili v nekdanji zvezni skupščini, so stari politični mački uporabili krilatico, ki mi je zaledenela kri v žilah. Če bo Jugoslavija razpadla, “bo krvi do kolen” ali bolj plastično “biče krvi do kolena”.

Na to krilatico sem se spomnil ob včerajšnjem dogajanju povezano najprej z razkritjem ozadje zamenjave predsednika uprave Elektro Ljubljana Andreja Ribiča zatem pa še z maratonsko sejo nadzornikov Gen Energije, ki so jo sinoči sinoči prekinili in se razšli brez pomembnejših sklepov. V nekakšni pozicijski vojni, ki se je za zdaj končala z pat položajem, kjer nobena od vpletenih stran na fronti ni pridobila pomembnejše prednosti, pa na dan prihajajo pikantne podrobnosti o pripravah na odločilni spopad, ki se praktično vlečejo že od začetka letošnjega leta. Scenarij je očitno pokvarilo razkritje Andreja Ribiča, ki je nekakšna kolateralna škoda celotnega spopada. Ribič je razkril  podrobnosti o “nespodobni ponudbi”, oziroma “nespodobnem povabilu” v pisarno vodje poslanske skupine SDS Danijela Krivca, da se prostovoljno umakne in dobi bogato odpravnino.

Razrešeni predsednik uprave Elektra Ljubljana Andrej Ribič, ki bo odločitev nadzornikov, kot je dejal, izpodbijal na sodišču, je včeraj izjavil, da je končni cilj kadrovskega vrtiljaka predsednik uprave Gen-I Robert Golob. Vendar ima načrt oziroma scenarij o zamenjavi Goloba, ki ga je včeraj pokvaril Andrej Ribič precej lukenj. Eden od ključnih momentov je, da zamenjav Goloba ni izvedljiva če na svojem položaju ostane predsednik uprave Gen energije Martin Novšak.

Na precej podaljšani popoldanski seji nadzornega sveta Gen energije nadzorniki niso dali soglasja k temu, da bi Novšak podprl nov mandat Golobu. Ključna bo predvsem odločitev nadzornikov Gen Energije, saj običajno ta predlaga predsednika uprave Gen-i. Skupščina Gen-I mora namreč o podpori Golobu oziroma celotni upravi, saj se o njej odloča v paketu, glasovati soglasno, sicer sklep ne velja in je treba skupščino ponoviti.

Zgodba Andreja Ribiča je na moč podobna tisti iz pomladi letošnjega leta, ko se je  pri podjetju Gen-I kot svetovalec zaposlil upokojeni častnik Slovenske vojske in nekdanji tajnik SDS-a Antona Krkovič. Krkoviča je že prvi teden po nastopu nove funkcije poklical eden od vplivnih mož, ki se v javnosti predstavlja, kot “svetovalec predsednika vlade” Janeza Janše in se čudil tej odločitvi brigadnega generala.

“Kako to da si šel k Golobu, saj ga bomo itak zamenjali”. Krkovič ga je vprašal zakaj, vendar ni dobil odgovora, češ da mu bodo vse povedali, ko se bodo dobili na kosilu z enim od vplivnih strankarskih veljakov vladajoče stranke in mu bodo že pojasnili “zakaj je to potrebno”. Tega kosila seveda ni bilo. Krkovič pa pravi, da bo pod sodno zaprisego razkril pikantne podrobnosti o tem nadvse zanimivem telefonskem klicu, ki ga je dobil. Z imeni in priimki ter datumi. Pri Gen-I-ju so odločitev o angažiranju Krkoviča takrat pojasnili, da je “zadolžen za promocijo energije sonca in prodajo sončnih elektrarn na vseh tržnih segmentih”.

Še en zanimiv nastop se je zgodil včeraj in sicer  odziv ministra za infrastrukturo Jernej Vrtovca, ki je dejal, da je o namerah po zamenjavi predsednika uprave Elektra Ljubljan Andreja Ribiča bil obveščen tako, kot vsa ostala javnost, iz časopisov. Če je to res se bo moral Vrtovec resno pogovoriti z generalnim sekretarjem svoje stranke Robertom Ilcem, saj praktično vse kadrovske odločitve iz dneva v dan, iz tedna v teden, iz meseca v mesec, sprejemajo generalni sekretarji vladajoče koalicije, ki ne samo, da odločajo o personalnih odločitvah, ampak se usklajujejo tudi o kvotah kateri stranki bo pripadlo določeno področje.

Mehanizem odločanj v vseh koalicijah do sedaj je znan in se v tridesetih letih samostojne države praktično ni spreminjal in če si sposodimo krilatico iz osnovne molitve bi lahko zaključili: “Kakor je bilo v začetku, tako zdaj in vselej in vekomaj. Amen.”

“Ukaz je prišel od zgoraj. Prepričan sem, da je za tem minister Vrtovec, kajti pred nekaj tedni v Hrastniku na odprtju sončne elektrarne je dejal, da se bodo morali stari direktorji posloviti, druga stvar pa je, da sem izvedel, da je sektor za energetiko prevzela stranka NSi,” je v izjavi za javnost v Ljubljani svojo razrešitev pojasnil Andrej Ribič

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec po Ribičevih besedah tako že izvaja napovedano kadrovsko čistko med “starimi direktorji”. O razlogu za tako hitro razrešitev pa je dejal, da je prihodnji teden skupščina družbe GEN-I, na kateri, tako Ribič, želi minister s svojimi sodelavci Elektru Ljubljana odvzeti glasovalne pravice. “Kot veste, se odloča o usodi Roberta Goloba,” je včeraj dejal Ribič.

V odzivu na Ribičeve očitke je minister Jernej Vrtovec včeraj dejal, da “kot minister za infrastrukturo nimam nobene možnosti vplivati na kadrovanje v državnih podjetjih”. Ministrstvo za infrastrukturo, pod katerega spada tudi področje energetike, po Vrtovčevih pojasnilih skrbi za zakonodajo in vsebino področja. “Za kadrovanja, imenovanja … so pristojne druge institucije,” je bil jasen v izjavi za medije. “Ne vem, od kod in kako so nastale te obtožbe, to ni vprašanje zame, ampak za nekoga drugega,” je komentiral minister.

Kot je pojasnil, izjava iz Hrastnika izhaja iz tega, da nekateri postopki v tej državi, zlasti pri obnovljivih virih energije, stojijo in čakajo na dovoljenje tudi več kot 10 mesecev. “Izjava je nastala na podlagi tega, da moramo biti hitrejši pri določenih projektih, ki jih imamo v odnosu do obnovljivih virov energije in da morajo biti pri tem proaktivne tudi družbe v državni lasti,” je poudaril Vrtovec.

Na vprašanje, ali je bil zadovoljen z Ribičevim delom, je odvrnil, da kot minister tega ne more presojati. “Za to sta odgovorna nadzorni svet in Slovenski državni holding, mi skrbimo za zakonodajo,” je ponovil.

O Ribičevem sestanku v prostorih poslanske skupine SDS-a v DZ-ju, kamor ga je, kot je dejal zdaj razrešeni direktor, povabil sekretar omenjene stranke Borut Dolanc in mu ponudil dogovor o predčasni razrešitvi z mesta predsednika uprave, Vrtovec pravi, da ne ve ničesar. “Ne poznam primera, videl sem ga objavljenega na televiziji. To ni vprašanje zame, tega primera ne poznam, če bi poznal vsebino, bi lahko komentiral,” je dejal. Po Vrtovčevih besedah na ministrstvu za infrastrukturo z ekipo delajo zelo dobro, vlagajo potrebno zakonodajo, vsi očitki o političnem kadrovanju pa so iz trte zviti.

Očitke, da je šlo v primeru razrešenega predsednika uprave Elektra Ljubljana Andreja Ribiča za politično razrešitev, je po oceni SDS-a brezpomenski. Kadrujejo lahko le SDS in pristojni nadzorni sveti. “Iz tega razloga so kakršne koli špekulacije o vsebini zasebnih pogovorov irelevantne in brez teže.” “Kot veste, generalni sekretarji strank nimajo zakonsko opredeljenih pravic imenovanja kadrov v družbah, v katerih je država lastnica oz. zgolj vpletena v lastniško strukturo družbe,” so v se odzvali na Ribičeve navedbe o Dolancu.

Kadrovske menjave v družbah, v katerih je država lastnica oz. je vpletena v lastniško strukturo, so po oceni SDS pogosto označene kot politične, ne glede na strokovnost (ali pomanjkanje le-te) in gospodarsko vizijo imenovanih ali razrešenih kadrov.

Ob tem je zanimiv odziv na izjavo Andreja Ribiča glede nedovoljenih pritiskov s strani SDH-ja. Čeprav je Vodstvo SDH-ja v izjavi za javnost včeraj zapisalo, da se “SDH v delo nadzornega sveta ne vmešava, zato glede na izjave g. Ribič zavaja javnost, s tem ko povezuje SDH z odpoklicem s funkcije,” pa vsaj glede na naše informacije, pravzaprav piše iskreno. Ali kot je dejal eden od pomembnih ljudi z vrha SDH-ja: “V SDH-ju smo v zadnjem času mogoče izvedli tri zamenjave, vse ostale okoli 150 zamenjav pa je izvedla direktno politika preko koordinacije generalnih sekretarjev strank”.

Pisno izjavo SDH-ja objavljamo spodaj v integralu:

“Slovenski državni holding, d. d. (SDH) se odziva na izjavo Andreja Ribiča, ki jo je danes podal v medijih o domnevnih pritiskih s strani SDH glede realizacije opcijskih upravičenj GEN energija na 25% deležu Elektro Ljubljana v družbi GEN-EL ter v povezavi s predčasno razrešitvijo.

G. Andrej Ribič enostransko, zavajajoče in poenostavljeno javnosti predstavlja zapletene večstranske civilnopravne in korporacijske odnose. G. Ribič je namreč kot predsednik uprave Elektro Ljubljana že v letu 2018 sklenil pravne posle, s katerimi je ustanovil enostranska opcijska upravičenja v korist družbe GEN energija na 25% deležu, ki ga ima Elektro Ljubljana v GEN-EL v smislu zagotavljanja zavez družbenikov družbe GEN-EL k javno zasebnem partnerstvu, kjer sta uravnoteženo (50:50) zastopana državni in zasebni kapital. Vsi ti pravni posli so določali način uveljavitve opcijskih upravičenj ter tudi ceno in bili odobreni tudi s strani pristojnih organov družbe Elektro Ljubljana.

GEN energija je navedeno opcijo junija 2021 uveljavila ter v skladu s pogodbo opcijskemu zavezancu Elektro Ljubljani nakazala dogovorjeno kupnino. V zvezi z navedeno realizacijo opcije (za katero je pogodbo sklenila prav Elektro Ljubljana) je Elektro Ljubljana sprožila sodni postopek. Isti delež, glede katerega je opcijo unovčila GEN energija in o katerem teče sodni postopek, je Elektro Ljubljana ponudil na trgu.

V razjasnitev dejanskega stanja SDH pojasnjuje, da je dne 24. 3. 2021 na sestanku vodstvo družbe Elektro Ljubljana, med drugim, predstavilo poročilo o oceni vrednosti 25% deleža v družbi GEN EL.

SDH je opozoril na zaveze, ki jih je Elektro Ljubljana sam prevzel s sklenitvijo opcijske pogodbe z GEN energijo. Dodatno je tudi s sklenitvijo družbene pogodbe v GEN EL družbi GEN energija priznal predkupno pravico za svoj 25% delež v družbi GEN EL. SDH je posebej poudaril, da je naloga družbe, da ravna gospodarno in z vso ustrezno skrbnostjo.

SDH spoštuje pravila in dobro prakso korporativnega upravljanja družb s kapitalsko naložbo države. Ne na navedenem ne na kateremkoli drugem srečanju pa SDH ali njegovi zaposleni niso izražali nikakršnih navodil, kar navaja g. Ribič v svojih izjavah. Ponovno tudi poudarjamo, da SDH do nedavnega ni bil seznanjen z začetim postopkom prodaje 75% deleža v GEN EL, ki ga izvaja Elektro Ljubljana skupaj z GEN-I.

Predsednika uprave g. Ribiča je predčasno odpoklical nadzorni svet družbe kot pristojni organ. Razloge za odpoklic določa zakon, presoja jih nadzorni svet. SDH se v delo nadzornega sveta ne vmešava, zato glede na izjave g. Ribič zavaja javnost, s tem ko povezuje SDH z odpoklicem s funkcije.”

COMMENTS

Wordpress (0)