(V ŽIVO) Janković o aktualnem dogajanju, med drugim tudi o menjavah v energetiki – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Janković o aktualnem dogajanju, med drugim tudi o menjavah v energetiki

(V ŽIVO) Janković o aktualnem dogajanju, med drugim tudi o menjavah v energetiki

Vlada je po mnenju ljubljanskega župana Zorana Jankovića pri obvladovanju epidemije izgubila kompas. Kritičen je predvsem do komunikacije, pri čemer je prepričan, da se del tistih, ki se niso cepili proti covidu-19, ni cepil iz protesta proti vladi. Obsoja tudi več drugih potez vlade, ki jo je po njegovem treba zamenjati.

“Čeprav je vlada v svoji komunikaciji z državljani naredila vse možno narobe, imamo danes s prvim odmerkom cepljenih skoraj 1,2 milijona prebivalcev, kar pomeni, da bodo tudi z drugim,” je danes novinarski konferenci v Ljubljani dejal Janković. Brez upoštevanja prebolelih je po njegovih besedah še okoli 20 odstotkov prebivalcev, ki državo držijo v šahu.

Pozval je k solidarnosti. “Vsak se ima pravico odločiti o tem, kaj želi, to je dejstvo, ampak moje mnenje je, da lahko normalno življenje dosežemo le s tem, da se cepimo in se pazimo,” je dejal.

Župani po Jankovićevih besedah ne želijo prevzemati krivde za to, kar je delala vlada. “S svojim nastopanjem, pozivi, grožnjami … je pripeljala do tega, da se del ljudi ne želi cepiti. Del teh ljudi, ki se ne želijo cepiti, je zagotovo necepljen iz protesta, zaradi ravnanja vlade,” meni. Ob tem je poudaril, da “vlado lahko obsojamo, se ne strinjamo z njo, to pokažemo na volitvah, ki bodo najpozneje v petih mesecih, ampak dajmo si življenje čim bolj vrniti v stare tirnice”.

O epidemioloških razmerah so po Jankovićevih besedah razpravljali tudi na ponedeljkovi skupščini združenja mestnih občin, kjer so sklenili, da bodo vlado in DZ pozvali k ureditvi zakonske osnove za pogoj PC (preboleli in cepljeni) na podlagi mnenja strokovne skupine s konca septembra.

Dotaknil se je tudi drugih aktualnih tem in med drugim obsodil način razrešitve predsednika uprave Elektra Ljubljane Andreja Ribiča. Tega je, kot je najprej v nedeljo na Pop TV razkril prav Janković, nato pa je Ribič potrdil tudi sam, v prostore poslanske skupine SDS v DZ povabil generalni sekretar te stranke Borut Dolanc, kjer mu je ponudil sporazum o odstopu s funkcije.

“S tem zadnjim dogodkom so šli čez mejo dobrega okusa. Od poslancev in DZ pričakujem, da bodo temu rekli stop in tudi zaradi tega sprožili inštitut predčasnih volitev,” je dejal Janković. “Tudi odgovor SDS je podcenjevalen do celotne družbe … da napišejo, da ni v domeni generalnega sekretarja stranke, da menja predsednike uprave … to je tista prepotentnost, ki si jo SDS privošči,” je dejal. Ljubljanski župan sicer ocenjuje, da je bil Ribič zgolj ovira na poti do odstavitve Roberta Goloba s čela družbe Gen-I.

Spregovoril je tudi o predlogu novele zakona o lekarniški dejavnosti, na katero je državni svet vložil veto. Predlog je v DZ vložila poslanska skupina SMC, a so jo pozneje z dopolnili pomembno predrugačili. Novela tako ponovno dovoljuje vertikalno povezovanje v lekarniški dejavnosti, če veletrgovca z zdravili ustanovi občina ali javna lekarna. S tem bi omogočili, da bosta veledrogerista LL Grosist in Farmadent ostala v lasti Lekarne Ljubljana oz. mariborske občine. Po doslej veljavnem zakonu bi namreč morali prekiniti lastniško povezavo do konca leta.

“Če je grosist v javni lasti, se viški denarja stekajo v mestni proračun, občina pa je dolžna ta denar uporabljati v razvoj zdravstvene mreže,” je izpostavil Janković. “Torej denar, ki ostane grosistu v javni lasti, gre za razvoj zdravstva, denar, ki ostane tujim grosistom v zasebni lasti, pa gre lahko teoretično v jahto ali nov avtomobil,” je ponovil.

COMMENTS

Wordpress (0)