(V ŽIVO) Izjava ministra Jerneja Vrtovca glede (ne)vpletenosti v razrešitev Andreja Ribiča in o njegovih očitkih, ”da energetiko prevzema NSI” – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Izjava ministra Jerneja Vrtovca glede (ne)vpletenosti v razrešitev Andreja Ribiča in o njegovih očitkih, ”da energetiko prevzema NSI”

(V ŽIVO) Izjava ministra Jerneja Vrtovca glede (ne)vpletenosti v razrešitev Andreja Ribiča in o njegovih očitkih, ”da energetiko prevzema NSI”

Prepričan sem, da za razrešitev ni bilo razlogov, to bom dokazal na sodišču,” je danes poudaril Ribič. “Zapis nadzornega sveta, da se odloča o moji krivdni razrešitvi, hkrati pa mi ponuja sporazume, je kontradiktoren in po mojem mnenju za nadzornike tudi kazniv. Če sem kriv, bi me morali brez pogajanj razrešiti takoj,” pravi. Dodaja, da se je njegova razrešitev dlje časa napovedovala, prav tako je bil 18. oktobra povabljen v DZ k stranki SDS, kjer mu je bil ponujen dogovor.

Prepričan je, da je za tem minister Jernej Vrtovec, saj da je pred tedni v Hrastniku rekel, da se bodo morali stari direktorji posloviti: “Prav tako sem izvedel, da je sektor za energetiko prevzela stranka NSi.”Kot še tretji razlog za svojo razrešitev pa navaja, da je ta teden skupščina GEN-I, zato naj bi akterji želeli vzeti glasovalne pravice, ki jih ima Elektro Ljubljana na tej skupščini, saj gre za položaj Roberta Goloba.

Očitki Ribiču naj bi se sicer nanašali na družbo GEN-EL. “Moje osnovno načelo, ki je bilo podkrepljeno tudi s pravnimi mnenji in predvsem z mnenjem neodvisne države Agencije za energijo, je bilo vseskozi prepričanje, da ni regulatornega pogoja, s katerim bi lahko družba Gen uveljavila nakupno opcijo,” pravi Ribič, ki je v pismu predsedniku nadzornega sveta Elektra Ljubljana Božidarju Godnjavcu zapisal, da je bil ob takem položaju in dejstvu, da je kupnina, ki jo je bil Gen dolžan plačati ob uveljavitvi opcije, več milijonov nižja od dejanske vrednosti poslovnih deležev, dolžan uporabiti vsa pravna sredstva, saj bi sicer oškodoval svojo družbo in vse male delničarje. Ribič je poudaril, da je ravnal gospodarno. Dodal pa je tudi, da papirjev še nima v rokah, zato o konkretnih obtožbah ne želi govoriti.

Navedbe Vrtovca, da v njegovem sektorju ni političnih menjav, pa je zavrnil: “Jaz prihajam iz njegovega sektorja in na žalost nisem edini, ki se mu to dogaja. Sami sodite o tem.” “V tej državi se ne spoštujejo nobena pravila, ni etičnih moralnih ali drugih zakonitosti, stroj pa melje naprej,” je kasneje še dodal o situaciji v državi. Ribič sicer pravi, da z Vrtovcem nikoli nista imela stikov.

Na vprašanje, kako si razlaga, da je bil na sestanku na stranki SDS, energetika pa je po njegovem mnenju v rokah NSi, pa je dejal, da tega ne ve.

Tudi tega, kdo ga bo nasledil, ne ve: “Govori se, da pride nekdo z Vizjakovega ministrstva, ne vem.”

Na koncu naj bi bil tako Ribič razrešen, ker ni pristal na pogoje vrha SDS. V zraku pa je ostalo vprašanje, kdo v resnici stoji za menjavo, Ribič je sklepal, da so navodila prišla od višjih: “Dolanc me je povabil na pogovor, dejal je, da se je hotel z mano prijazno pogovoriti in to ni njegova želja, ampak je želja od višjih … sklepam, da od ministra Vrtovca, ker je on tisti, ki je odgovoren za energetiko.”

Minister Jernej Vrtovec sicer pravi, da kot politik ne posega v upravljanje gospodarskih družb. Bi pa naj po nekaterih zanesljivih informacijah energetiki v naslednjih dneh grozil kadrovski cunami. Naslednji naj bi bil na vrsti predsednik uprave Gen-I Robert Golob.

 

COMMENTS

Wordpress (0)