(V ŽIVO) Andrej Ribič, nedavno razrešeni predsednika uprave družbe Elektro Ljubljana, o ozadju njegove zamenjave – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Andrej Ribič, nedavno razrešeni predsednika uprave družbe Elektro Ljubljana, o ozadju njegove zamenjave

(V ŽIVO) Andrej Ribič, nedavno razrešeni predsednika uprave družbe Elektro Ljubljana, o ozadju njegove zamenjave

V petek pozno popoldne je Nadzorni svet Elektra Ljubljana predčasno in iz krivdnih razlogov razrešil dolgoletnega predsednika uprave Andreja Ribiča. Andrej Ribič je za spletni portal  24 ur.com potrdil besede ljubljanskega župana Zorana Jankovića, izrečene v včerajšnji  oddaji Ena na Ena z Urošem Slakom, da je generalni sekretar vladajoče SDS Borut Dolanc kar v pisarni vodje poslanske skupine Danijela Krivca v državnem zboru od njega zahteval, da zapusti vrh podjetja, ki ga je vodil več kot deset let.

Kot je v oddaji Ena na Ena povedal ljubljanski župan Zoran Janković, je Ribiča generalni sekretar stranke Borut Dolanc povabil na sestanek v državni zbor. Ta je, tako Janković, potekal v pisarni Danijela Krivca, vodje poslanske skupine SDS. Na sestanku naj bi Ribiču dejali:

“Tukaj imaš pogodbo, odstopi predčasno,” je dejal Janković. Ker pogodba Ribiču tako ali tako preneha sredi marca prihodnje leto, ponudbe ni sprejel. “Dejal je, da ne bo odstopil, in sedaj ga je nadzorni svet zamenjal. Ampak da ga kličeš v državni zbor, hram demokracije, da mu rečeš, da ne bo več direktor, ker so se tako odločili v SDS-u …”.

“Predloga o predčasnem sporazumu mojega mandata in delovnega razmerja nisem mogel sprejeti, saj za to niso bili podani nikakršni razlogi. Nasprotno – glede na razloge, ki so jih navajali, je očitno, da so želeli pripeljati nekoga, ki bo sklenil škodljiv posel ter oškodoval družbo in njene delničarje, v dobro katerih sem vedno delal,” je zapisal Ribič in dodal.

“Dolanc me je povabil na pogovor, dejal je, da se je hotel z mano prijazno pogovoriti in da to ni njegova želja, ampak da je želja od višjih … sklepam, da od ministra Vrtovca, ker je on tisti, ki je odgovoren za energetiko.”

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec je v odzivu za 24ur.com dejal, da se drži “načel korporativnega upravljanja in kot politik ne morem imeti možnosti posegati v upravljanje gospodarskih družb”.” Za to imamo SDH, ki je skupščina tudi v tem primeru Elektra Ljubljana,” je dodal.

Ribič je prepričan, da razlogi za njegov odpoklic ne obstajajo. “Očitno so menili, da se bom ustrašil ali predsednika NS ali sekretarja SDS – v bistvu ne vem, kdo je resnični predsednik Nadzornega sveta Elektro Ljubljana – in da bom podpisal sporazum. Še več, če menijo, da obstajajo krivdni razlogi za mojo razrešitev, potem mi ne bi smeli ponujati sporazuma z odpravnino, saj s tem škodujejo družbi, ki bo plačala nekaj, česar ne bi smela”.

Ribič je medtem ločeno sporočil, da bo danes  podrobneje, “z imeni konkretnih oseb, predstavil politične in druge pritiske, ki jih je bil deležen pred petkovo razrešitvijo s položaja predsednika uprave”.

COMMENTS

Wordpress (0)