Polemika na družbenih omrežjih zaradi polaganja vencev na grob domobrancev na Žalah – Bogdan Biščak: “Vojaško polaganje vencev domobrancem na PV – jev ukaz si zasluži ustavno obtožbo” – TOPNEWS.si

Polemika na družbenih omrežjih zaradi polaganja vencev na grob domobrancev na Žalah – Bogdan Biščak: “Vojaško polaganje vencev domobrancem na PV – jev ukaz si zasluži ustavno obtožbo”

Polemika na družbenih omrežjih zaradi polaganja vencev na grob domobrancev na Žalah – Bogdan Biščak: “Vojaško polaganje vencev domobrancem na PV – jev ukaz si zasluži ustavno obtožbo”

“Hvala gardistom  Slovenske vojske, ki so v mojem imenu danes položili vence k spomeniku Padlim v vojni za Slovenijo, spomeniku pomorjenim pripadnikom Slovenske narodne vojske na Žalah, na grob očeta slovenske države dr. Jožeta Pučnika ter na grob PV dr. Andreja Bajuka,” je na družbenem omrežju Twitter, 1. novembra, zapisal predsednik vlade Janez Janša,  ki  se je  sicer mudi na dvodnevni  podnebni konferenci COP26 v Glasgowu.

Garda Slovenske vojske pa je medtem v imenu predsednika vlade Janeza Janše položila venec k spomeniku padlim domobrancem na ljubljanskih Žalah. Čeprav so prazniki že mimo  pa polemika o tem na družbenih omrežjih še vedno  trajajo. “Vojaško polaganje vencev domobrancem na PV -jev ukaz si zasluži ustavno obtožbo,” je prepričan Bogdan Biščak.

Poslanec SD Marko Koprivc pa je vladi postavil poslansko vprašanje, v katerem je spomnil na zaprisego domobrancev 20. aprila 1944 in vprašal, s čim vlada ter njen predsednik opravičujeta polaganje državnega venca Hitlerjevim zaprisežencem? “Mar ne veste, da je svobodna in demokratična Evropa in z njo Slovenija utemeljena na antifašizmu? Mar ne veste, da bi brez upora proti okupatorju, zlasti proti nacistični Nemčiji in njenim pomagačem, kot so bili domobranci, lahko prišlo do uničenja slovenskega naroda kot etnične skupnosti,” je še vprašal Koprivc.

“Mar ne veste, da je svobodna in demokratična Evropa in z njo Slovenija utemeljena na antifašizmu? Mar ne veste, da bi brez upora proti okupatorju, zlasti proti nacistični Nemčiji in njenim pomagačem, kot so bili domobranci, lahko prišlo do uničenja slovenskega naroda kot etnične skupnosti.”

Po mnenju poslanca Levice Mateja T. Vatovca pa se vlada trenutno raje ukvarja s polaganjem vencev domobrancem, kot pa z obvladovanjem resnega stanja glede epidemije in širjenja novega koronavirusa.

Publicist in kolumnist Marko Crnkovič pa meni, da je poteza Janše napad na večletna prizadevanja za spravo: “Za Janšo sprava ni odpuščanje. Sprava je za Janšo sejanje razdora. Janša je amoralna, z zgodovino in povojno ureditvijo svobodnega in svobodoljubnega sveta skregana, cinično maščevalna, razdiralna pošast. S to hudobno gesto se mi je dokončno zagnusil,” je zapisal Crnkovič.

 

COMMENTS

Wordpress (0)