Borut Pahor in Tanja Fajon, na fronti v boju proti širjenju epidemije covida, tokrat na isti strani kot Janez Janša – “Naredimo vse, kar lahko, da se izognemo najhujšemu scenariju iz Bergama. Ne zato, ker nam je tako ukazano, temveč zato, ker je tako prav” – TOPNEWS.si

Borut Pahor in Tanja Fajon, na fronti v boju proti širjenju epidemije covida, tokrat na isti strani kot Janez Janša – “Naredimo vse, kar lahko, da se izognemo najhujšemu scenariju iz Bergama. Ne zato, ker nam je tako ukazano, temveč zato, ker je tako prav”

Borut Pahor in Tanja Fajon, na fronti v boju proti širjenju epidemije covida, tokrat na isti strani kot Janez Janša – “Naredimo vse, kar lahko, da se izognemo najhujšemu scenariju iz Bergama. Ne zato, ker nam je tako ukazano, temveč zato, ker je tako prav”

Predsednik republike Borut Pahor se je ob zaostrovanju epidemioloških razmer obrnil na državljanke in državljane ter pozval k cepljenju in spoštovanju ukrepov. “Vsi imamo pravico do različnih mnenj, nihče od nas pa ne sme ogrožati zdravja in življenja drugih,” je poudaril Pahor.

“Epidemične razmere v državi se zelo zaostrujejo. Število hospitaliziranih covidnih bolnikov, ki potrebujejo intenzivno oskrbo, strmo narašča. Bližamo se meji zmogljivosti zdravstvenega sistema,” je v nagovoru državljankam in državljanom ob zaostrovanju epidemičnih razmer dejal predsednik republike Borut Pahor. Poudaril je odgovornost in stiske zdravstvenih delavcev, ki se utegnejo po njegovih besedah kmalu znajti v položaju, ko bodo odločali, komu bodo nudili zdravstveno oskrbo in komu ne.

“Toda mi vsi smo edini, ki jim lahko pomagamo, da do tega ne pride,” je dejal Pahor in ljudi pozval k cepljenju in strogemu upoštevanju PCT-pogoja in vseh ukrepov ter priporočil. “Vsi imamo pravico do različnih mnenj, nihče od nas pa ne sme ogrožati zdravja in življenja drugih,” je Pahor ob tem sporočil tistim, ki nasprotujejo ukrepom za omejevanje širjenja okužbe in jih ne upoštevajo. “Pokažimo sebi in drugim, kar je v nas najbolj človeškega in najbolj humanega,” je državljane pozval predsednik republike.

Predsednica SD Tanja Fajon pa je včeraj  ob predstavitvi predlogov izpostavila, da je zdravstvena situacija v državi trenutno na prelomni točki. Ob tem je pozvala vse k spoštovanju epidemioloških ukrepov in cepljenju. “Zavedam se, da je v javnosti veliko pomislekov, veliko zadržkov. Del javnosti ima zelo odklonilno stališče, pa vendar imamo dovolj študij, da cepljenje v veliki meri okužbe preprečuje, da s cepljenjem lahko zavarujemo sebe, predvsem pa ranljive okoli nas in svoje najbližje. Vsaka žrtev je preveč in Slovenija je v alarmantni situaciji, smo tik pred morebitnim novim zaprtjem države,” je poudarila.

 

»Žal ne moremo obrniti časa nazaj, moramo pa iti bolj zdravo naprej. Socialni demokrati želimo naprej. Zato vas prosim, spoštujmo predloge stroke in vse ukrepe, ki preprečujejo širjenje epidemije: razkuževanje, nošenje mask, testiranje in samotestiranje. Spoštujmo znanost in strokovnjake – cepimo se. Dovolj je študij, ki dokazujejo, da cepljenje v veliki meri preprečuje okužbo oziroma preprečuje hud potek bolezni. Kot kronična bolnica sem se proti covidu cepila trikrat, prejšnji teden tudi proti gripi,« je poudarila Tanja Fajon. »Naredimo vse, kar lahko, da se izognemo najhujšemu scenariju iz Bergama. Ne zato, ker nam je tako ukazano, temveč zato, ker je tako prav,« je še dejala.

Navedla je tudi primera Portugalske in Danske, ki sta se uspešno izvlekli iz primeža epidemije. Portugalska je imela samo v januarju letos 2000 smrtnih žrtev zaradi covida. Ko so iz odločanja izločili politiko in upoštevali stroko, so z dobro kampanjo dosegli 98 % precepljenost. Danes je to država, ki živi brez mask. Danska pa je v začetku septembra kot prva država v EU odpravila vse korona omejitve. Njihov uspeh temelji na visoki stopnji družbene povezanosti in 76 % precepljenosti.

»Če se je predsednik vlade z grožnjami skliceval na svojo avtoriteto, jaz in socialni demokrati apeliramo na človeškost vsakega od nas in na naš osebni in družbeni razum. Še vedno lahko ublažimo trenutno stanje in si zagotovimo hitrejši prestop v normalno življenje,« je v zaključku dejala Tanja Fajon in dodala, da zato Socialni demokrati danes vladi ponovno predlagajo paket hitro izvedljivih ukrepov.

Kot je še opozorila, goljufije z digitalnimi potrdili in zavestno nespoštovanje pogoja PCT (preboleli, cepljeni, testirani) danes še dodatno obremenjujejo zdravstveni sistem, ki je ob naraščanju števila okužb in smrtnih žrtev pred kolapsom. “Naredimo vse, da se lahko izognemo najhujšemu scenariju, ki se ga spomnimo iz Bergama. Ne zato ker nam je tako ukazano, ampak ker verjamemo, da je tako tudi prav,” je še pozvala Fajonova.

Predsednik NSi-ja Matej Tonin pa meni, da ni smiselno uvajati novih ukrepov za zajezitev epidemije covida-19, če se obstoječi ne izvajajo v popolnosti. Prav tako meni, da niso smiselni ukrepi, ki jih v praksi ne morejo izvajati. Prepričan je, da desetdnevno popolno zaprtje države ne bi prineslo rešitev, ker bodo čez deset dni iste težave. Tonin je v izjavi medijem dejal, da sta edina rešitev cepljenje in dosledno izvajanje pogoja PCT.

“Zato se bom zavzel, da zelo natančno in dosledno preverjamo PCT. Kjer ga ne preverjajo, ga ne izvajajo, morajo dejavnosti zapreti. Slovenija si ne more privoščiti zaprtja, kot si ga je zamislila strokovna skupina, popolno 10-dnevno zaprtje države ne pride v poštev, ker je Slovenija izvozno naravnano gospodarstvo in si česa takega v praksi ne moremo privoščiti,” je dejal minister za obrambo. Ob tem je opozoril, da bi delno zaprtje države znova sprožilo veliko nezadovoljstva, očitkov, tudi stroke, da so to izvedli nepopolno in da to ne deluje.

Svetovalna skupina je vladi predlagala zaostritev ukrepov, ne pa zaprtja države, o čemer bo vlada sicer odločala v četrtek. Ne nesporazuma naj bi prišlo zaradi napake pri povzemanju predlogov ukrepov svetovalne skupine.

COMMENTS

Wordpress (0)