Podzemno kmetovanje in zelena energija v zadnjem slovenskem premogovniku – Hčerinska družba državne družbe HTZ Velenje začela gradnjo 2,6 MW sončne elektrarne ob odtočnem kanalu hidroelektrarne Zlatoličje – TOPNEWS.si

Podzemno kmetovanje in zelena energija v zadnjem slovenskem premogovniku – Hčerinska družba državne družbe HTZ Velenje začela gradnjo 2,6 MW sončne elektrarne ob odtočnem kanalu hidroelektrarne Zlatoličje

Podzemno kmetovanje in zelena energija v zadnjem slovenskem premogovniku – Hčerinska družba državne družbe HTZ Velenje začela gradnjo 2,6 MW sončne elektrarne ob odtočnem kanalu hidroelektrarne Zlatoličje

Slovensko podjetje HTZ Velenje, hčerinska družba proizvajalca lignita Premogovnik Velenje, je izvajalec zahtevnega projekta sončne elektrarne. Zadnji rudnik premoga v državi raziskuje možnosti za pridobivanje metana, gravitacijsko elektrarno, podzemno shranjevanje energije in kmetijstvo.

Zadnji kompleks lignita v Sloveniji ima na voljo še eno desetletje, da najde rešitve za prihodnost, saj lahko država opusti uporabo fosilnih goriv leta 2033. Premogovnik Velenje, upravljavec premogovnika, ki oskrbuje ogroženo termoelektrarno Šoštanj – TEŠ , se je pridružil devetim raziskovalnim in inovacijskim projektom, ki jih sofinancira Raziskovalni sklad Evropske unije za premog in jeklo (RFCS). Ločeno je hčerinska družba državne družbe HTZ Velenje začela gradnjo 2,6 MW sončne elektrarne ob odtočnem kanalu hidroelektrarne Zlatoličje na severovzhodu Slovenije. Kot izvajalec je odgovoren tudi za projektiranje in zagon bloka, ki je del projekta 30 MW.

HTZ Velenje prehaja na večje projekte sončne elektrarne Predvideno je, da ima segment največjo zmogljivost 2,7 MW. V premogovniku Velenje so povedali, da ima podjetje zaradi 30-stopinjskega naklona in bližine vode “izredno zahtevno nalogo”. Načrtovana letna proizvodnja sončne elektrarne je 3 GWh. Dolga bo 905 metrov. HTZ Velenje je za delno financiranje projekta najela posojilo v vrednosti 2 milijona evrov, ki naj bi ga dokončali do konca leta in priključili na omrežje v prvem četrtletju. Podjetje je zgradilo že 13 malih zemeljskih in strešnih fotovoltaičnih elektrarn s skupno močjo 4,2 MW, od tega je ena na Zlatoličju. Trenutno dela tudi na 3 MW sončni elektrarni v Prapretnem, na sanirani deponiji pepela in sadre.

Podzemni rudnik premoga bi lahko  lahko primeren za proizvodnjo metana, pametno kmetovanje. Projekti RFCS se bodo izvajali s partnerji iz sedmih evropskih držav, vključno z Grčijo in Romunijo. Eden izmed njih, Gravpower 2.0, je za elektrarno, ki bi uporabljala gravitacijsko energijo s pametnim sistemom za upravljanje shranjevanja energije, so sporočili iz Premogovnika Velenje. Rudnik ima globino do 500 metrov. Omeniti velja, da je Slovenija nedavno sprejela zakon o spodbujanju obnovljivih virov energije in ima različne sheme za podporo proizvodnji zelene energije.

Podjetje bo analiziralo tehnične zmogljivosti svojega podzemnega premogovnika za namestitev sistema za shranjevanje energije po zaprtju. Delala bo tudi na možnosti pridobivanja metana in prispevala k trajnostnemu gospodarstvu, ki temelji na vodiku. Druga možna uporaba zapuščenih podzemnih galerij bo pametno kmetovanje, ki ga pokriva projekt Mine4Food.

V premogovniku Velenje načrtujejo, da bo promoviral premogovništvo kot evropsko kulturno dediščino ter izboljšal mobilnost delovnih mest in ustvarjanje zelenih delovnih mest v skladu z evropskim zelenim dogovorom in načelom pravične tranzicije. Na področju varstva okolja so projekti sanacije in predelave rudarskih odpadkov, oba z dolgotrajnim spremljanjem. Premogovnik Velenje je razkril, da je od sklada doslej pridobil več kot 2 milijona evrov in pričakuje nekaj prihodkov iz prejšnjih prizadevanj v okviru programa RFCS, poroča Balkan Green Energy News.

 

COMMENTS

Wordpress (0)