Odzivi na govor nekdanjega predsednika Milana Kučana v Šentjanžu, kjer je dejal, da bodo “prihodnje volitve odločale o povratku demokracije”- Kučan je posredno obtožil Janšo, da si pripravlja tudi teren za preprečitev rednih volitev – TOPNEWS.si

Odzivi na govor nekdanjega predsednika Milana Kučana v Šentjanžu, kjer je dejal, da bodo “prihodnje volitve odločale o povratku demokracije”- Kučan je posredno obtožil Janšo, da si pripravlja tudi teren za preprečitev rednih volitev

Odzivi na govor nekdanjega predsednika Milana Kučana v Šentjanžu, kjer je dejal, da bodo “prihodnje volitve odločale o povratku demokracije”- Kučan je posredno obtožil Janšo, da si pripravlja tudi teren za preprečitev rednih volitev

Govor nekdanjega predsednika Milana Kučana na včerajšnji  slovesnosti z naslovom: Nemirna Mirnska dolina in Posavje 1941 v Šentjanžu,”  je  po  oceni nekaterih  Kučanov najbolj oster in radikalen obračun z Janezom Janšo.

Poudaril je, da imajo opozicijske stranke odgovornost, da prepričajo ljudi, da zmorejo uresničiti drugačno prihodnost. Prihodnje volitve bodo, tako Kučan, “odločale o povratku demokracije”. “V tem je velika odgovornost sedanje opozicije, vsake stranke posebej in vseh skupaj. Prepričati morajo ljudi, da kljub tekmovanju med njimi vedo in zmorejo skupaj uresničiti drugačno prihodnost, spoštljivo in olikano. Zavedati se morajo, da to niso običajne volitve, ker ne potekajo v normalnih razmerah. Te volitve bodo odločale o povratku demokracije. Nikoli ni bila alternativa tako jasna.”

“Zato je nujno sodelovanje strank, njihov skupen nastop in jasen program obnove političnega in socialnega življenja. Še bolj kot sam program sta pomembni sposobnost in volja za dinamično prilagajanje programa zahtevam za obnovo življenja po sedanji krizi. Tudi za obnovo gospodarstva, ki sicer kaže neverjetno sposobnost preživetja, resda tudi ob podpori države,” ocenjuje Kučan.

Janševi vladi je očital, da se kljub bahanju z učinkovitostjo kaže predvsem kot učinkovita pri rušenju duhovne in etične razsežnosti življenja v Sloveniji, ki sta, pravi Kučan, za polno življenje tako nepogrešljiva kot kruh. Vladi nadalje očita, da ji je uspelo med Slovence vnesti razdor, celo sovraštvo.

“Čas je, da rečemo, dovolj! Da se upremo takemu načinu vladanja. Da ponovno stopimo v bran demokratičnim dosežkom človeške civilizacije. Tako kot so to storili leta 1941. Uprli so se in imeli so prav. Čez 50 let smo se znova uprli in bilo je prav. Zdaj smo pred volitvami, ko moramo tudi vedeti, kaj je prav. Čas je, da se ponovno povežemo za prihodnost.« V trenutnih razmerah moramo po Kučanovem mnenju Slovenci znova jasno sporočiti, “da se nismo pripravljeni podrediti načinu vladanja sedanje oblasti, ki je Sloveniji tuj.”

Ob tem se je skliceval na razveljavljanje ustave, razgradnjo pravnega sistema, odrekanje vladavini prava in druge prakse vlade, ki so po njegovem mnenju v nasprotju s pričakovanji ob nastanku Slovenije. “Gre za spreminjanje naše ustavne ureditve brez mandata, ki bi to dovoljeval…Omogoča ga avtokratsko vladanje, ki zahteva podrejanje in izločanje namesto sodelovanja. Podpirajo ga poslušni, lojalni ljudje, razporejeni z brezobzirnim zasedanjem ključnih kadrovskim točk, kjer se oblikujejo in izvajajo oblastne odločitve, politične, gospodarske in socialne. Profesionalnost, strokovnost, stroka nasploh, celo zakon so pri tem drugotnega pomena”. Ob tem je kritično pripomnil, da v marsičem postajamo zelo podobni državi, iz katere smo prav zaradi nasprotovanja taki oblastniški mentaliteti in praksi odšli pred 30 leti.

“Namesto upravljanja z javnimi zadevami imamo vladanje, ki postopoma najeda demokratični ustroj države. A k sreči še vedno ostajajo ljudje, ki si upajo misliti in so dovolj pogumni, da so se pripravljeni izpostaviti,” optimistično  ugotavlja Kučan . “Obstajajo še vedno tudi neodvisna sodišča in tožilstva, ki varujejo načelo delitve oblasti, obstajajo neodvisni mediji, ki preverjajo delovanje oblasti, obstajajo nadzorne institucije, ki se še upirajo političnim pritiskom, in predvsem obstaja tudi močna civilna družba, ki se glasno in s protesti upira zlorabam oblasti”.

Milan Kučan je ob tem je poudaril, da epidemija covida-19 ni opravičilo za posege v ustavo, pravni red in človekove pravice. “Vse bolj jasno je, da je soočanje z virusom tudi pretveza za povsem druge politične in ideološke cilje,” je dejal Kučan.

“Res da se to dogaja v razmerah, ko smo soočeni z nevarnostjo, ki je poprej nismo poznali. A virus in epidemija ne opravičujeta posegov v ustavo, v pravni red, v človekove pravice. Dilema ali varnost ali človekove pravice ni prava! Je prevarantska. Ob tako postavljenih alternativah na koncu namreč izgubimo oboje, tako varnost, tudi zdravje, o čem govorijo podatki, kot pravice, zagotovljene z ustavo…Omogoča ga avtokratsko vladanje, ki zahteva podrejanje in izločanje namesto sodelovanja. Podpirajo ga poslušni, lojalni ljudje, razporejeni z brezobzirnim zasedanjem ključnih kadrovskih točk, kjer se oblikujejo in izvajajo oblastne odločitve, politične, gospodarske in socialne. Profesionalnost, strokovnost, stroka nasploh, celo zakon so pri tem drugotnega pomena,” je bil kritičen Kučan.

Ob tem je pripomnil, da v marsičem postajamo zelo podobni državi, iz katere smo prav zaradi nasprotovanja taki oblastniški mentaliteti in praksi odšli pred 30 leti. “Namesto upravljanja z javnimi zadevami imamo vladanje, ki postopoma najeda demokratični ustroj države. A k sreči še vedno ostajajo ljudje, ki si upajo misliti in so dovolj pogumni, da so se pripravljeni izpostaviti,« je optimistično pripomnil. »Obstajajo še vedno tudi neodvisna sodišča in tožilstva, ki varujejo načelo delitve oblasti, obstajajo neodvisni mediji, ki preverjajo delovanje oblasti, obstajajo nadzorne institucije, ki se še upirajo političnim pritiskom, in predvsem obstaja tudi močna civilna družba, ki se glasno in s protesti upira zlorabam oblasti.”

Opomnil je tudi, da so v demokraciji volitve edina pot za zamenjavo oblasti, a da demokracija zajema bistveno več. Pomembnejše od samih volitev pa je po njegovi oceni tisto, kar se dogaja po njih. “V demokraciji je to edina pot za zamenjavo oblasti. Vendar same volitve niso že tudi demokracija. Demokracija namreč zajema bistveno več. Zajema tudi vladavino prava, spoštovanje ločitve treh vej oblasti, svobodo medijev, človekove pravice, spoštljiv govor, iskanje soglasja, tudi ločenost cerkve od države”.

Medtem, ko je med nasprotniki Janševe vlade naletel na odobravanje,  pa se v medijih naklonjenih Janši vladi vprašujejo,  “kdo mora po mnenju Kučana zmagati na volitvah, da bi se Sloveniji zgodil povratek demokracije. Oziroma, kdo je tisti, ki o tem odloči? Bo tudi zmaga SDS na volitvah in sestava nove desnosredinske vlade štela kot demokracija, ali pa za Kučana vrnitev demokracije pomeni zmaga samo točno določene stranke oz. politične opcije”. Kučanovo primerjavo današnjega časa s tistim, ko smo se borili proti okupatorju,  pa ocenjujejo, da “dejansko daje spodbudo protestnikom ter krepi duha uporništva zoper to vlado, medtem ko slednji sejejo sovraštvo na vsakem koraku.”

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)