COP26: Kaj je podnebna konferenca v Glasgowu in zakaj je pomembna? – TOPNEWS.si

COP26: Kaj je podnebna konferenca v Glasgowu in zakaj je pomembna?

COP26: Kaj je podnebna konferenca v Glasgowu in zakaj je pomembna?

Združeno kraljestvo gosti vrh, ki je ključnega pomena za obvladovanje podnebnih sprememb. Srečanje v Glasgowu od 31. oktobra do 12. novembra bi lahko povzročilo velike spremembe v našem vsakdanjem življenju.

Svet se namreč segreva zaradi izpustov fosilnih goriv, ​​ki jih povzročajo ljudje. Ekstremni vremenski dogodki, povezani s podnebnimi spremembami – vključno z vročinskimi valovi, poplavami in gozdnimi požari – se stopnjujejo. Zadnje desetletje je bilo najtoplejše doslej in vlade se strinjajo, da so potrebni nujni kolektivni ukrepi. Za to konferenco je bilo 200 držav zaprošenih za svoje načrte za zmanjšanje emisij do leta 2030. Vsi so se leta 2015 dogovorili, da bodo naredili spremembe, da bi ohranili globalno segrevanje “precej pod” 2C nad pred industrijskimi ravnmi – in poskusili doseči 1,5C -, da se izognemo podnebni katastrofi. To je tisto, kar je znano kot Pariški sporazum in pomeni, da morajo države še naprej zmanjševati emisije, dokler leta 2050 ne dosežejo nič. Večina držav bo svoje načrte za zmanjšanje emisij predstavila še pred začetkom vrha – zato bi morali prej dobiti občutek, ali smo na pravi poti. Pričakuje se, da bodo mnogi zelo tehnični – vključno s pravili, ki so na primer še potrebna za izvajanje Pariškega sporazuma.

O čem  bodo odločali na COP26? Večina držav je  svoje načrte za zmanjšanje emisij predstavila še pred začetkom vrha – zato bi morali prej dobiti občutek, ali smo na pravi poti. Toda v dveh tednih lahko pričakujemo kopico novih objav. Pričakuje se, da bodo mnogi zelo tehnični, vključno s pravili, ki so na primer še potrebna za izvajanje Pariškega sporazuma. Toda nekatere druge objave lahko vključujejo:
– Hitrejši prehod na električne avtomobile
– Pospeševanje postopnega opuščanja energije iz premoga
– Sekanje manj dreves
– Zaščita več ljudi pred vplivi podnebnih sprememb, kot je financiranje obalnih obrambnih sistemov.
– V Glasgowu pričakujejo do 25.000 ljudi, vključno s svetovnimi voditelji, pogajalci in novinarji.
– Na desettisoče aktivistov in podjetij bo prav tako tam, ki bodo organizirali dogodke, mreže in organizirali proteste . Extinction Rebellion, na primer, poziva k takojšnjemu prenehanju uporabe fosilnih goriv.

In še  COP26 v številkah: 25.000 delegatov iz 200 držav;  10.000 policistov iz celega Združenega kraljestva;  100.000 ljudi  naj bi protestiralo;  1,5C je dogovorjena meja temperature, da se prepreči podnebna katastrofa;  skoraj 200 držav zahteva, da predložijo nove načrte za zmanjšanje svojih emisij;  100 milijard dolarjev se od bogatih držav zahteva, da pomagajo revnejšim državam. Pričakujte veliko govora o denarju in podnebni pravičnosti. Države v razvoju po navadi onesnažujejo manj na prebivalca in niso odgovorne za večino emisij v preteklosti. A doživljajo nekatere najhujše posledice podnebnih sprememb.

Potrebujejo denar, da pomagajo zmanjšati svoje emisije in se spoprijeti s podnebnimi spremembami. To bi lahko pomenilo več sončnih kolektorjev v državah, ki so odvisne od energije iz premoga in sistemov za zaščito pred poplavami. Prav tako bo boj za odškodnino državam v razvoju, ki so jih prizadele podnebne spremembe. Leta 2009 so bogate države obljubile 100 milijard dolarjev (720 milijonov funtov) na leto za pomoč revnejšim državam do leta 2020. Vendar ta cilj še vedno ni dosežen in bi lahko zdrsnil na leto 2023 .Zelo pomembne bodo tudi zaveze Kitajske na COP26. Zdaj je največji onesnaževalec na svetu in ima naložbe v premogovne postaje po vsem svetu. Številni opazovalci bodo opazovali, kako hitro bodo Kitajska – in drugi veliki proizvajalci fosilnih goriv – pripravljeni zmanjšati svojo odvisnost od njih.

Kako bo COP26 vplivala na  običajne ljudi? Nekatere zaveze, sprejete v Glasgowu, bi lahko neposredno vplivale na naše vsakdanje življenje. Lahko se na primer spremeni, ali se vozite z bencinskim avtomobilom, ogrevate svoj dom s plinskim kotlom ali se odpravite na toliko letov. COP26: COP pomeni Konferenca pogodbenic. COP1, ki so ga ustanovili ZN, je potekal leta 1995 – to bo 26. Pariški sporazum: Pariški sporazum je združil vse narode sveta – prvič – v enotnem sporazumu o boju proti globalnemu segrevanju in zmanjševanju emisij toplogrednih plinov IPCC: Medvladni odbor za podnebne spremembe preučuje najnovejše raziskave podnebnih sprememb 1,5 C: ohranjanje dviga svetovne povprečne temperature pod 1,5 C – v primerjavi s pred industrijskimi časi – se bo izognilo najhujšim posledicam podnebnih sprememb, pravijo znanstveniki.

Kako bomo vedeli, da je COP26 uspešen? Kot država gostiteljica bo Združeno kraljestvo verjetno želelo, da vse države podprejo odločno izjavo, ki se ponovno zavezuje k neto ničelnim emisijam do leta 2050 – kot tudi velikim zmanjšanjem do leta 2030. Želela bo tudi posebne zaveze o odpravljanju premoga, bencinskih avtomobilov in varovanju narave. Države v razvoju bodo v naslednjih petih letih želele pomemben finančni paket, ki jim bo pomagal pri prilagajanju na naraščajoče temperature. Vse, kar je manj kot to, bo verjetno ocenjeno kot neustrezno, ker preprosto ni več časa za ohranjanje cilja 1,5C pri življenju. Vendar nekateri znanstveniki menijo, da so  se svetovni voditelji  zganili prepozno in ne glede na to, kaj bo dogovorjeno na COP26, 1,5C ne bo doseženo.

COMMENTS

Wordpress (0)