(VIDEO) Avtobusi LPP namesto vodnega topa, ob asistenci policije, razgnali petkove protestnike – Svetlana Makarovič Janeza Janšo v pesmi opisala kot “gospodarja straniščnih muh”- “Strpnost, omikana govorica, kultura na nivoju… Za še eno nagrado” pa je na Twitterju pesem Makarovičeve komentiral Janša  – TOPNEWS.si

(VIDEO) Avtobusi LPP namesto vodnega topa, ob asistenci policije, razgnali petkove protestnike – Svetlana Makarovič Janeza Janšo v pesmi opisala kot “gospodarja straniščnih muh”- “Strpnost, omikana govorica, kultura na nivoju… Za še eno nagrado” pa je na Twitterju pesem Makarovičeve komentiral Janša 

(VIDEO) Avtobusi LPP namesto vodnega topa, ob asistenci policije, razgnali petkove protestnike – Svetlana Makarovič Janeza Janšo v pesmi opisala kot “gospodarja straniščnih muh”- “Strpnost, omikana govorica, kultura na nivoju… Za še eno nagrado” pa je na Twitterju pesem Makarovičeve komentiral Janša 

Čeprav je sinočnji petkov kolesarski protest na Trgu republike, tako kot že 80 protestov pred njim, minil večinoma mirno, pa se je zapletlo, ko so pred poslovalnico Pošte v središču Ljubljane protestniki ustavili promet. Policija jih je več popisala in identificirala. Eno od protestnic pa so z marico odpeljali na identifikacijski postopek.

Protestniki so sinoči množično odposlali pisemske pošiljke Janezu Janši in Mateju Toninu in jima sporočili, da zahtevajo “volitve zdaj”. Jaša Jenull je takole razložil protestno akcijo: “Namreč vsi ste lahko spremljali na televiziji blazne viharje v šalicah vode glede nekih grozilnih pisem, ki so se čudežno pojavil na domovih tele strahovlade. Naravnost neverjetno je, kako je možno, da nikakor ne dospejo na te naslove sodni pozivi, nikakor ne dospejo kazni, nikakor ne dospejo odločitve sodišč. To se vse nekje zatakne na Pošti, medtem pa  se takrat, ko je najbolj prikladno, da se pozabi na druge afere, na korupcijo, na nesposobnost, na nepotrebne smrti,  naenkrat pojavijo neka pisma protestna in grožnje.
Zato smo se odločili, da je treba to izkoristit in je treba izkoristiti tudi to, da imamo končno tudi naslove, kjer ti ljudje dobivajo pošto in zato smo pripravili večje število protestniških razglednic, ki niso grožnje s smrtjo.  Ne gre za grožnje s smrtjo, ampak gre za popolnoma jasne pozive, da zaradi korupcije, laži, nesposobnosti, zlorabe epidemije, zlorabe položajev, zaradi več kot 5000 nepotrebnih smrti, spodbujanja sovraštva, nespoštovanja ustave in rušenja pravne države, ta vlada nemudoma odstopi.
Zraven je pa še, kar ni grožnja ampak je samo dejstvo, “odgovarjali boste ljudstvu”.  In to ni grožnja, to je dejstvo, ki ga pravni red, pravna ter ustavna država terja in to bomo tudi dosegli,” je med drugim dejal Jaša Jenull.

Nato so med udeležence razdelili več sto protestnih razglednic. Mikrofon pa je prevzel raper Zlatko, ki je pred tem predstavil svojo novo pesem in zbrane pozval, da se sprehodijo do poslovalnice Pošte na Slovenski cesti. »Eno vprašanje imam ali je kdo za to, da gremo na en sprehod do Pošte, da oddamo te razglednice . Glede na navdušenje množice je Zlatko dejal: »OK gremo«.

Medtem, ko so v velik poštni nabiralnih protestniki metali pisma za Janeza Janšo in Mateja Tonina pa soi zavzeli tudi del Slovenske ceste in se sprehajali od Name do Čopove, kar je zaustavilo promet in predvsem avtobuse mestnega prometa LPP.
Policija je zahtevala umik in ker ji protestniki niso sledili, so začeli popisovati udeležence protesta. Med prvimi tudi raperja Zlatka, ki se je spustil v duel z enim od policistov ter ga večkrat vprašal, kaj je naredil narobe. Policist mu je dejal, da ovira promet in zahteval od njega osebni dokument. Duel se je stopnjevalo, ker je policist dejal Zlatku, da ga ne pozna. “Živite v Sloveniji in ne poznate mene?,” je bil šokiran Zlatko.

Ker protestniki nikakor niso nehali s sprehajanjem čez cesto so intervenirali policisti, ki so jim tokrat, namesto vodnega topa, »prišli na pomoč« kar avtobusi LPP-ja saj so, ob asistenci policije, protestnike dobesedno porinili s ceste.

Na sinočnjih protestih je nastopila tudi Svetlana Makarovič z novo pesmijo “Mušje leto,” v kateri je  Janeza Janšo satirično primerjala z “gospodarjem straniščnih muh”. “Za nami je leto in pol vladavine gospodarja muh. Mušje leto, leno leto, leto mušje in mušičje. Lepka slina v ustnih kotih, leto samčje in samičk, valjastih trebuhov rod in ličinke vsepovsod. Mušji praznik, mušji plesi, dnevi z mušjimi očesi,  mušje leto, muhasto, dlakasto, lenuhasto, Muhe site in pijane, muha, ki si roke mane, muha mušičevje, prazno besedičenje….Serjejo nam v pitno vodo, omejujejo svobodo, kot bi se na kaj spoznale, o kulturi bi čvekale, o morali bi čvekale, o vrednotah bi čvekale. A muhač našel svojo je vsebino, da s strupenim domoljubjem bi spremenil zgodovino. Terja vdanost in posluh, gospodar straniščnih muh…”

“Strpnost, omikana govorica, kultura na nivoju… Za še eno nagrado,” pa se je na Twitterju, na nastop Makarovičeve, odzval Janez Janša.

COMMENTS

Wordpress (0)