(VIDEO) Kako je starejša voznica v audiju sinoči na protestih zbila enega od protestnikov in kakšna je bila njihova reakcija – TOPNEWS.si

(VIDEO) Kako je starejša voznica v audiju sinoči na protestih zbila enega od protestnikov in kakšna je bila njihova reakcija

(VIDEO) Kako je starejša voznica v audiju sinoči na protestih zbila enega od protestnikov in kakšna je bila njihova reakcija

Protest proti vladnim ukrepom za zajezitev širjenje korona virusa in pogoja preboleli, cepljeni, testirani (PCT) se je tokrat začel na Kongresnem trgu. Zadnjih nekaj tednov so se protestniki zbirali na Trgu republike, ki pa je bil danes zaradi prihajajočega ljubljanskega maratona zagrajen.

Protestniki so nato krenili po ljubljanskih ulicah. Takoj ko so protestniki začeli svoj pohod po ljubljanskih ulicah in seveda pri tem ovirati promet, je policija razpustila shod, vendarle protestniki niso upoštevali navodil policije.

Sledila je klasika, ki je na srednjih protestih praktično že postala stalnica. Na Ambroževem trgu jim je pot čez most blokirala policija, vendar so nadaljevali pohod proti Roški, kjer je prišlo na Poljanski cesti do incidenta, ko je starejša gospa, kljub temu, da je bila cest polna protestnikov, zapeljala med protestnike in pri tem zbila enega od protestnikov.

Starejša voznica je na vsak način hotela iz stranske ulice zaviti na Poljansko cesto in v zmedi, ki je nastala zadela enega od protestnikov.  To je povzročilo jezo med protestniki, ki so s pestmi udarjati po havbi avtomobila. Zadevo je umirila šele policija, ki je voznico napotila nazaj na stransko ulico od koder je pripeljala na poljansko cesto.

Reakcije voznikov na pohode protestnikov po ljubljanskih ulicah so sicer različne, večinoma mirno počakajo v avtomobilih in upajo da bo vse skupaj hitro minilo. Nekateri z hupanjem podpirajo protestnike, večina pa v strahu nemo zre predse, da se ne bi niti z pogledom ujela v kakšen konflikt z protestniki.
Na srečo včeraj tako ni prišlo do kakršnih hujših poškodb, saj je protestnik z dolgimi lasi , ki je malo pred tem govoril na Kongresnem trgu hitro vstal, vendar je bilo pri pohodih že več kritičnih situaciji, ki bi se lahko končalo precej tragično.

 

Protestniki , ki so sicer vpili “mi smo ulica” ali “ulice so naše” v tem delu precej spominjajo na petkove kolesarske proteste in in pohode po ljubljanskih ulicah, če da pri sredinih protestih, ki se običajno začnejo mirno nikoli ne veš kako se bodo končali, ko bo na ljubljanske ulice padel mrak.

V tem delu bodo tisti , ki pozivajo na sredine proteste vsekakor morali razmisliti o smiselnosti pohoda po ulicah,brez politične agende in brez prave organizacije, saj je z lahkoto v teh časih ljudi spraviti na ulico, vendar jih je potem težko spraviti nazaj. Saj veste kako pravijo ulica te “postavi” in potem te ulica tudi na hitro “odnese”.

Po dobri uri so se protestniki vrnili na Kongresni trg, kjer so jih pričakale okrepljene policijske enote. Ko so želeli zakorakati proti državnemu zboru, jih je policija ustavila, najmanj en protestnik je bil pridržan. Zatem so se udeleženci shoda razpršili po mestu, policija pa jih je s posameznimi blokadami skušala razbiti na še manjše skupine.

Ob 20. uri je bilo središče mesta mirno, prisotne so bile številne policijske enote, nad mestom pa je krožil policijski helikopter. Na Barjanski cesti je nato policija odvzela prostost več protestnikom in jih odpeljala na policijsko postajo Ljubljana Center. Med njimi so bile tudi protestnice, vendar policija pri popisovanju in postopkih, ki so se na koncu večinoma končali z odvzemom prostosti, ni delala razlik. Po podatkih policije se je protestov udeležilo okoli 4.000 ljudi.

 

COMMENTS

Wordpress (0)