(VIDEO) Ivan Hršak zagrozil Ljubu Jasniču: “V primeru, če nas bodo izključili sedaj javno povem, da se bomo poslanci (DeSUS-a op.a.) poslužili najboljših pravnikov v Sloveniji , ki ne bodo imeli težke naloge, da nas ubranijo” – Ivan Hršak in Branko Simonovič predsednika DeSUS-a Ljuba Jasniča obtožila “lobiranja” – TOPNEWS.si

(VIDEO) Ivan Hršak zagrozil Ljubu Jasniču: “V primeru, če nas bodo izključili sedaj javno povem, da se bomo poslanci (DeSUS-a op.a.) poslužili najboljših pravnikov v Sloveniji , ki ne bodo imeli težke naloge, da nas ubranijo” – Ivan Hršak in Branko Simonovič predsednika DeSUS-a Ljuba Jasniča obtožila “lobiranja”

(VIDEO) Ivan Hršak zagrozil Ljubu Jasniču: “V primeru, če nas bodo izključili sedaj javno povem, da se bomo poslanci (DeSUS-a op.a.) poslužili najboljših pravnikov v Sloveniji , ki ne bodo imeli težke naloge, da nas ubranijo” – Ivan Hršak in Branko Simonovič predsednika DeSUS-a Ljuba Jasniča obtožila “lobiranja”

Stranka DeSUS se je v javnem pismu ostro odzvala na včerajšnje glasovanje svojih poslancev v državnem zboru. Njen predsednik Ljubo Jasnič trdi, da gre za izdajo stranke, še posebej njenih volivcev in podpornikov. Predsednik DeSUS-a Ljubo Jasnič je svojim poslancem zgrozil z “najostrejšimi ukrepi”.

Namestnik vodje poslanske skupine Ivan Hršak je na tiskovni konferenci dejal, da so v poslanski skupini z Jasničevim pismom seznanjeni iz medijev. Dejal je, da gre za zelo hud napad na poslance. ” “Moram povedati, da naše vodstvo ne pozna parlamentarne demokracije,” je dejal in dodal, da si “naši vodilni veljaki predstavljajo, da nam bodo pošiljali za vsak zakon ali karkoli se bodo spomnili, nek napotek, kako bomo poslanci poslanske skupine dejansko potem glasovali v državnem zboru”. “Tako ne gre,” je odvrnil Hršak in poudaril, da se kaj takega ne dogaja v nobeni drugi stranki.

Napovedal je tudi, da bodo poslanci komisiji za preprečevanje korupcije (KPK) prijavili pismo, v katerem naj bi jim Jasnič naročal, kakšna dopolnila naj vložijo k dopolnitvi gradbenega zakona. Jasniča je označil za avtokrata. V ponovnem odzivu je Jasnič nato napovedal, da bo odstopil, če bodo poslanci DeSUS vložili prijavo na KPK. “V primeru, če nas bodo izključili sedaj javno povem, da se bomo poslanci (DeSUS-a op.a.) poslužili najboljših pravnikov v Sloveniji , ki ne bodo imeli težke naloge, da nas ubranijo,” je bil odločen Hršak.

Poslanec Branko Simonovič pa je podkrepil navedbe poslanskega kolega Ivana Hršaka in sicer, da se organi stranke od junija, ko je predsednik postal Jasnič, ukvarjajo samo s tem, kako očrniti poslance, ker da naj bi bili poslanci krivi za vse zlo, ki se v DeSUS-u dogaja. Sam je prepričan, da ni tako, saj da zavestno uresničujejo sklepe sveta stranke. Kot je še poudaril, so poslanci 12. avgusta tudi zaprosili, da stranka poda jasna stališča glede predlogov zakonov, ki čakajo na obravnavo v DZ-ju.

Na vprašanje, kako bo poslanska skupina glasovala ob napovedanih interpelacijah članov vlade, je dejal, da so pri prvi interpelaciji šolske ministrice Simone Kustec poslanci DeSUS-a glasovali proti. “Počakati bo treba razpravo in se odločati na podlagi argumentov,” je dejal. Glede interpelacije pravosodnega ministra Marjana Dikaučiča ocenjuje, da bo interpelacija uspela.

Glede ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa, je Simonovič izrazil zaskrbljenost, če je bil resnično seznanjen s posnetki pogovorov okoljskega ministra Andreja Vizjaka in poslovneža Bojana Petana, in ob tem ni reagiral. “In ne nazadnje, tudi če bo vložena interpelacija ministra Vizjaka – če je to res, je odgovor o tem, kako bom glasoval, jasen,” je dejal. “Verjamem, da se kaj takega ni dogajalo. Če pa se je, moramo biti toliko odgovorni do vseh nas, da mora iti,” je še dodal.

O morebitnem prestopu v kakšno drugo stranko je Simonovič dejal, da se vedno udeležuje pogovorov, ko ga nekdo povabi in mu predstavi svoja razmišljanja. “Odločitve o tem, kaj se bo zgodilo, pa še ni. DeSUS je moja edina stranka do sedaj, od leta 1994,” je dejal in poudaril, da je ves ta čas verjel v program stranke. Pojasnil je še, da je kolegom v občinskem odboru DeSUS-a Izola, kjer je predsednik, ponudil odstopno izjavo, a so ga prepričali, da naj ostane na položaju.

Sporočilo  vodstva DeSUS-a zaradi glasovanja poslancev objavljamo spodaj:

GLASOVANJE POSLANSKE SKUPINE DeSUS

Poslanska skupina DeSUS je sinoči v Državnem zboru spet in znova eklatantno kršila sklepe iz zadnje seje Sveta stranke DeSUS, ki je sklenil, da stranka zaradi škodljivih ravnanj ne podpira več trenutne Vlade niti njenih ukrepov, še najmanj zakonodajnih. Poslanci pa so včeraj odločno glasovali za prav VSE sklepe in predloge Vlade, vključno z najbolj spornimi, med katerimi naj izpostavim samo novelo zakona o nalogah policije, ki Nacionalni preiskovalni urad (NPU) podreja vodstvu policije in s tem omogoča nadaljnjo instrumentalizacijo in politizacijo policije. Pod vsako naslednjo akcijo Hojsovega ministrstva, ki bo razsuvala delovanje NPU, bo poslej stal tudi pečat stranke DeSUS. To pa je v izrazitem nasprotju z interesi in vrednotami stranke DeSUS in predstavlja grobo kršitev sklepov najvišjega organa, Sveta stranke.

Takšno glasovanje poslancev je torej neposredna izdaja stranke DeSUS, zlasti njenih volivcev in podpornikov, in tudi – v to smo vsak dan bolj prepričani, saj se dokazi kar množijo – izdaja slovenskih državnih interesov, posebej v evropskih okvirih. Morda je takšno glasovanje poslancev v skladu z njihovimi osebnimi interesi, je pa v neposrednem nasprotju z interesi stranke DeSUS, ki naj bi jo zastopali.

Zato pozivam poslance stranke DeSUS, da s tem samovoljnim početjem nemudoma prenehajo, da spoštujejo sprejete sklepe in zaveze stranke DeSUS, sicer bomo proti njim prisiljeni sprejeti najbolj rigorozne ukrepe.

Ljubo Jasnič, predsednik

COMMENTS

Wordpress (0)