Celotni posnetek pogovora med Andrejem Vizjakom in Bojanom Petanom je dolg skoraj dve uri – Zakaj je Bojan Petan dal tajno posneti ministra Andreja Vizjaka oziroma kako je posnetek med Vizjakom in Petanom sploh prišel v javnost – TOPNEWS.si

Celotni posnetek pogovora med Andrejem Vizjakom in Bojanom Petanom je dolg skoraj dve uri – Zakaj je Bojan Petan dal tajno posneti ministra Andreja Vizjaka oziroma kako je posnetek med Vizjakom in Petanom sploh prišel v javnost

Celotni posnetek pogovora med Andrejem Vizjakom in Bojanom Petanom je dolg skoraj dve uri – Zakaj je Bojan Petan dal tajno posneti ministra Andreja Vizjaka oziroma kako je posnetek med Vizjakom in Petanom sploh prišel v javnost

V javnosti še vedno odmeva razkritje oddaje 24ur Zvečer, kjer so objavili posnetke pogovora iz leta 2007, v katerem se aktualni minister za okolje Andrej Vizjak s prvim možem DZS Bojanom Petanom dogovarja o obvladovanju Term Čatež ima nekaj pomanjkljivosti, saj je celotni pogovor med Vizjakom in Petanom dolg skoraj dve uri in je bil očitno posnet v pisarni Bojana Petana.

Čeprav se mediji v glavnem fokusirajo na vsebino posameznih delov pogovora pa je zanimivo, zakaj 24ur Zvečer ni bil dostavljen celotni posnetek, ampak zgolj posamezni deli posnetka. Po eni od Verzij je bil posnetek najden na računalniku Bojana Petana, ki je posnel ali dal snemati ministra Andreja Vizjaka. Posnetek naj bi bil nekakšna “zlata delnica,” saj je Petan Vizjaka posnel za vsak slučaj. “Nikoli ne veš kdaj ti lahko pride prav”.

Po dokaj zanesljivih virih  je posnetek tudi “ostal” na disku osebnega računalnika Bojana Petana. Posnetek je dokaj dobre kvalitete in je bil posnet profesionalno, se pravi, da je Bojan Petan vedel za snemanje med  tem, ko je bil minister tajno sneman. Tajno snemanje pa  je problem tudi za Bojana Petana, zato je zelo malo verjetno, da je posnetek dal v javnost krog okoli Bojana Petana.

Problem se je pojavil, ker je posnetek ostal na Petanovem osebnem računalniku, oziroma bolj natančno na disku osebnega računalnika, ki je potem romal naprej po hierarhiji v firmi. Po pričanju našega vira je računalnik potem pristal na popravilu v eni od računalniških firm, ki pa je očitno presnela trdi disk in na njem našla tudi omenjeni posnetek, ki pa, kot rečeno, ni samo problem ministra Vizjaka ampak tudi Bojana Petana.

Malo je namreč verjetno, da bi Petan sam dal posnetek v javnost, ampak je bolj posledica računalniške nepismenosti ali nepazljivosti, saj ljudje pogosto odvržejo stare računalnike ali jih,  kot »dobri šefi« potem dajo naprej v uporabo svojim podrejenim, ne da bi pred tem formatirali trdi disk. Pa še v primeru formatiranja je disk s posebno metodo možno obnoviti in priti do podatkov na računalniku.

Bojan Petan, kot je sinoči poročala komercialna televizija POP TV, za medije ni bil dosegljiv, saj bi moral pojasniti, kako je posnetek nastal predvsem pa, kako je posnetek ušel v javnost. Minister Vizjak je sinoči sicer predlagal, da ga soočijo z Bojanom Petanom. “Če želite priti resnici do dna, naju soočite z gospodom Petanom ob predvajanju celotnega posnetka,” je večkrat predlagal Vizjak, ki očitno ve, da gre pri objavi zgolj za posamezne izseke pogovora.

“Gre za namene, da se moja glava odreže. To je naravnost smešno, da se posnetek po 14 letih od teh izrečenih besed pojavi v medijih, in sicer prav v trenutku, ko je pred vlado sprejem zakona o varstvu okolja, ki dela konec tem mahinacijam smetarske mafije, ki omogoča tem, ki upravljajo s smetmi v Republiki Sloveniji, milijonske dobičke. In to je država plačevala še do lani, ko je morala pospravljati smeti iz skladišč gospodarskih javnih služb,” je Vizjak povedal v oddaji 24ur Zvečer.

Res je, kar je sinoči govoril minister Vizjak, ki je zahteval, da mu zavrtijo celotni posnetek pogovora, ki je dolg eno uro in 50 minut oziroma skoraj dve uri. “Želim samo povedati, da je zadeva iztrgana iz celotnega posnetka,” je  dejal minister Vizjak. Slak mu je povedal, da so Petana včeraj  klicali, vendar ni dvignil telefona. “Potem je on očitno del problema, ne del rešitve,” je ugotavljal Slak.

Vizjak je večkrat poudaril, da gre za 14 let star posnetek. Voditelj pa ga je  ga je opomnil, da to ni važno, saj je bil tudi takrat minister. “Vidi se motiv. Če bi bilo nekomu v interesu raziskati ozadje teh mojih besed, če so to sploh moje besede, potem bi to dal takoj na mizo in bi v času, ko je še bilo aktualno in je bil možen pregon, to sprožil. Ne, to je bilo uporabljeno 14let potem, ko je na mizo prišel zakon, ki dela konec malverzacijam, velikim zaslužkom smetarske mafije. To je usmerjeno v to, da se mi odreže glavo, da me razrešite s položaja z namenom, da se omogoči enormne zaslužke na smeteh tej mafiji še naprej,”se je branil Vizjak.

Vizjak ima torej prav, ko prvi, da gre za izseke. Omenil je tudi možnost, da so na posnetku izseki različnih pogovorov, čeprav  gre po naših virih za en sam posnetek, ki pa je bil dolg natančno eno uro in 50 minut.  S kom in o katerem podjetju je bilo potemtakem govora, pa minister Vizjak ni želel razkriti, češ da bo to razvidno iz celotnega posnetka, če ga bodo predvajali na televiziji POP TV.

Ko se bo polegel prah, se bo seveda odprla vrsta vprašanj predvsem glede tajnega snemanja, kjer je Bojan Petan očitno vedoč, da se pogovor snema, deloval kot nekakšen tajni policijski delavec ali sodelavec – provokator, ki ministra Vizjaka ves čas napeljuje in mu polaga besede v usta in ker Vizjak ni vedel, da ga Petan tajno snema, je seveda nasedel na provokacije.

Ozadje celotne afere je zato veliko bolj zanimivo, kot sama vsebina pogovora, ki kaže predvsem na to, da je v Sloveniji politika skregana zgolj na površini, za rajo, medtem ko v ozadju, ko gre za gospodarske interese, zadeve tečejo povsem normalno in drugače, predvsem pa  brez velike ideologije in ideološkega  balasta, ki ga politika tako rada servira preko medijev.

Celotno ozadje afere  je zato veliko bolj zanimivo in kompleksno, kot so ga prikazali mediji, saj bila komercialna POP TV tokrat zgolj uporabljena ali bolj natančno povedano “dobro izrabljena” za zgodbo , ki je veliko bolj kompleksna, kot je videti na prvi pogled. Največji  šok bo seveda sledil potem, ko bodo znani pravi akterji afere, saj so bili zaenkrat izpostavljeni zgolj “kurirji” ali “oficirji za zvezo,” pa še to ne vsi.

 

COMMENTS

Wordpress (0)