(V ŽIVO) “Praznujmo skupaj”- Slovesnost ob mejnikih izobraževalnega zavoda Grm Novo Mesto centra biotehnike in turizma – Ko Tone Krkovič s svojim bendom De Niro AS Orchestra izvaja pesem Lili Marlen – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) “Praznujmo skupaj”- Slovesnost ob mejnikih izobraževalnega zavoda Grm Novo Mesto centra biotehnike in turizma – Ko Tone Krkovič s svojim bendom De Niro AS Orchestra izvaja pesem Lili Marlen

(V ŽIVO) “Praznujmo skupaj”- Slovesnost ob mejnikih izobraževalnega zavoda Grm Novo Mesto centra biotehnike in turizma – Ko Tone Krkovič s svojim bendom De Niro  AS Orchestra izvaja pesem Lili Marlen

V Sevnem je bilo danes slovesno in domovinsko. Grm Novo mesto – center biotehnike in turizma je z domovinskim dnem obeležil 30 let samostojne in neodvisne države Slovenije ter vlogo Grma Novo mesto pri tem, 135 let Kmetijske šole Grm Novo mesto, 60 let Srednje šole za gostinstvo in turizem, 20 let Višje strokovne šole in 10 let Visoke šole za upravljanje podeželja GRM Novo mesto.

Proslavo sta pripravila društvi MORiS pod vodstvom Antona Krkoviča in SKUD – FSDP Mati Domovina z nastopom De Niro AS Orchestra dijakov in študentov. Ob prireditvi je bila  razstava lokalnih pridelkov, izdelkov, kulinarike in ponudbe dijakov, študentov ter soustvarjalcev Grma Novo mesto – centra biotehnike in turizma.

V Sevnem pri Novem mestu se je zbrala pisana druščina nekdanjih in sedanjih politikov med njimi so bili Lojze Peterle predsednik prve osamosvojitvene vlade, predsednik Svetovnega slovenskega kongresa Boris Pleskovič, ki je bil skupaj s predsednikom državnega sveta Alojzom Kovšco častni pokrovitelj prireditve, Marjan Hribar direktor JGZ Brdo, župan občine Grosuplje Peter Verlič ter predstavniki številnih drugih veteranskih organizacij z območja Dolenjske in Novega Mesta.

V prvih vrstah pa so bili tudi razvpiti lobist Božo Dimnik in nekdanji predsednik Zveza združenj borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja Slovenije ZZB NOB Tit Turnšek, Marjan Hribar direktor JGZ Brdo, župan občine Grosuplje Peter Verlič ter predstavniki številnih veteranskih organizacij  med njimi brigadni general Rade Klisarič in brigadni general Tone Krkovič, ki ga je povezovalec programa in režiser Roman Končar  napovedal kot prvega načelnika slovenske vojske.

Slavnostni govornik na prireditvi Domovinski dan – Jutra so najlepša zjutraj pod sloganom Praznujmo skupaj je bil predsednik osamosvojitvene vlade Lojze Peterle, ki je obudil spomin na dogodke izpred tridesetih let in med drugim v svojem slogu povedal, da takrat nismo bili ne cepljeni ne razcepljeni kot danes, in smo znali stopiti skupaj. Vrhunec kulturnega dogodka pa je bil , ko je   Tone Krkovič s svojim bendom De Niro AS Orchestra izvaja pesem Lili Marlen., Na orglicah pa sta ga spremljala  Lojze Peterle in direktor Grma Novo mesto – centra biotehnike in turizma Tone Hrovat. Domovinski poezijo prebiral novinar Igor Pirkovič iz njegove zbirke pesmi o domovini Skupaj.

Vzporedno z dogajanjem je v Novem Mestu ob 41. svetovnem dnevu hrane potekala konferenca z naslovom Boljša proizvodnja, boljša prehrana, boljše okolje in boljše življenje, ki jo je organiziral nekdanji poslanec in predsednik parlamenta Janeza Podobnik. Grm Novo mesto – center biotehnike in turizma je šola s 130-letno tradicijo. Je pravni naslednik Kmetijske šole Grm Novo mesto, ki je bila ustanovljena leta 1886. Leta 2007 se je Kmetijski šoli Grm Novo mesto priključila Srednja šola za gostinstvo in turizem in tako je nastal Grm Novo mesto – center biotehnike in turizma. V okviru centra deluje pet organizacijskih enot, od tega tri šole: Kmetijska šola Grm in biotehniška gimnazija, Srednja šola za gostinstvo in turizem, Višja strokovna šola, Dijaški in študentski dom, Medpodjetniški izobraževalni center z razvojnim raziskovalnim inštitutom. Izobražujejo mladino in odrasle v prehranski verigi od njive do mize s poudarkom na varovanju narave in okolja in turistični ponudbi.

V okviru Medpodjetniškega izobraževalnega centra deluje tudi Razvojni inštitut, kateri je tudi jedro razvoja Centra in v katerem se je ustanovila tudi Visoka šola za upravljanje podeželja Novo mesto.Kmetijska šola Grm in biotehniška gimnazija je ustanovitveni in najstarejši člen Centra. Ustanovljena je bila leta 1886, izhaja pa iz preseljene matice, ki je bila ustanovljena 1873. na Slapu pri Vipavi. Prvotno je delovala na gradu Grm pri Novem mestu. Zaradi Industrije motornih vozil (IMV) je bila leta 1983 preseljena na lokacijo pod Trško goro (Sevno 13).

Leto 2000 je bila ob Kmetijski šoli Grm ustanovljena tudi Višja strokovna šola, katera danes deluje s tremi programi: Upravljanje podeželja in krajine, Naravovarstvo, Gostinstvo in turizem.  Leta 2007 je bila Kmetijski šoli Grm priključena tudi Srednja šola za gostinstvo in turizem, ki trenutno deluje na Ulici talcev 3 v Novem mestu.

 

COMMENTS

Wordpress (0)