(VIDEO) DeSUS ponovno zasedel gostilno Livada in dokončno odrekel podporo vladi Janeza Janše – TOPNEWS.si

(VIDEO) DeSUS ponovno zasedel gostilno Livada in dokončno odrekel podporo vladi Janeza Janše

(VIDEO) DeSUS ponovno zasedel gostilno Livada in dokončno odrekel podporo vladi Janeza Janše

Svet DeSUS je na današnji seji podprl dokument, s katerim odrekajo vsakršno nadaljnjo podporo vladi, je v izjavi za medije dejal predsednik DeSUS Ljubo Jasnič. Hkrati vlado, ki so jo sicer zapustili že decembra lani, pozivajo, naj nemudoma odstopi in razpiše predčasne volitve, “da država dobi legitimno vlado z večinsko podporo prebivalstva”.

“Morda je podpora vladi dobra za kakšnega posameznika v DeSUS, zagotovo pa ni dobra, ravno nasprotno, izjemno škodljiva je za stranko DeSUS,” je prebrati v dokumentu, ki ga je pripravil Jasnič, sinoči pa ga je obravnaval in potrdil svet stranke. Dokument objavljamo spodaj v integralu:

Stranka DeSUS je ena najstarejših in najtrdnejših strank na slovenskem političnem prizorišču, s 30-letno zgodovino delovanja in opazno sledjo v razvoju mlade slovenske demokracije. To dediščino si je prislužila in prigarala s svojo jasno levosredinsko politično usmeritvijo. Ta izhaja iz vrednot, ki si jih je stranka DeSUS zastavila ob začetku svoje delovanja in jim je bila zvesta – do nedavnega.

Toda v zadnjih dveh letih, posebej po oblikovanju zadnje vlade RS in vstopu stranke DeSUS vanjo, smo se od teh vrednot popolnoma oddaljili in stranko strmoglavili pod vsakršen razumni prag javnomnenjske podpore – pod prag, ko stranki grozi ne samo, da ne bo več zastopana v državnem zboru po volitvah naslednje leto, ampak lahko pade tudi pod prag, ki ji zagotavlja finančni obstoj.

Nadaljevanje te poti je pot v propad stranke DeSUS. Tega kot predsednik Desusa ne morem dovoliti in ne bom dovolil.
Stranka DeSUS je namreč v zadnjem poldrugem letu glasno in tiho podpirala vlado, ki ravna v popolnem nasprotju z vsemi vrednotami stranke. Podpirala je vse ukrepe, ki so državo pripeljali na rob državljanskih spopadov: pomagala je legitimirati rušenje pravne države, nespoštovanje vsakršnih sodnih odločb, rušenje svobode medijev, v zadnjem času pa vsi njeni ukrepi padajo na sodnih instancah, zlasti in predvsem na ustavnem sodišču. Zadnji dokument, ki ga podpira je Zakon o igrah na srečo, ki igralce , kljub nasprotovanju Bruslja, prepušča svetovnemu trgu in s tem uničuje humanitarne in športne organizacije v Sloveniji. Hkrati je vlada s podporo
Desusa popolnoma zavozila upravljanje z epidemijo, da je Slovenija najslabša država v EU po tem kriteriju, nazadnje pa smo bili v Ljubljani že dvakrat priča surovemu policijskemu obračunavanju in nasilju proti državljanom, ki že 80 tednov protestirajo proti tej isti vladi. Takšno dosedanje ravnanje Desusa je pripomoglo k temu, da je država razklana, razdeljena in da je prepad med oblastjo in državljan globok.
Stranka DeSUS tega ne more več podpirati. DeSUS tej vladi odreka vsakršno podporo in jo poziva, naj nemudoma razpiše predčasne volitve, da država dobi legitimno vlado z večinsko podporo prebivalstva. DeSUS ne bo več podpiral ne tekočih, kaj šele zakonskih ukrepov te vlade. Najprej ji odrekamo podporo pri bližajočem se glasovanju o državnih proračunih za 2022 in 2023;
DeSUS ne more in ne sme podpreti proračunov, ki na državljane obešata rekordne finančne izdatke in primanjkljaje. Ker te bomo enkrat morali plačati, in verjemite mi, da bodo prvi, ki bodo te dolgove plačali, ravno upokojenci. Da o naših vnukih ne govorim.
Morda je podpora vladi dobra za kakšnega posameznika v Desusu, zagotovo pa ni dobra – ravno nasprotno, izjemno škodljiva je – za stranko DeSUS. Zato še enkrat: DeSUS vladi RS odreka vsakršno nadaljnjo podporo in jo hkrati poziva, naj nemudoma odstopi in razpiše predčasne volitve. Druge rešitve za DeSUS in za državo hkrati ne vidim. Kot predsednik stranke pa bom poskrbel, da te priložnosti za rešitev ne zapravimo.

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)