(VIDEO) “Izziva, provocira zavedne in protifašistične Primorce, hoče tudi na naših svetih krajih upora kazati mišice in represijo?” – Protestniki z jajci nad premiera, ta jim odgovarja: “To, kar se dogaja zunaj šotora, je slovenska preteklost, kar se dogaja v šotoru, pa slovenska prihodnost!” – TOPNEWS.si

(VIDEO) “Izziva, provocira zavedne in protifašistične Primorce, hoče tudi na naših svetih krajih upora kazati mišice in represijo?” – Protestniki z jajci nad premiera, ta jim odgovarja: “To, kar se dogaja zunaj šotora, je slovenska preteklost, kar se dogaja v šotoru, pa slovenska prihodnost!”

(VIDEO) “Izziva, provocira zavedne in protifašistične Primorce, hoče tudi na naših svetih krajih upora kazati mišice in represijo?” – Protestniki z jajci nad premiera, ta jim odgovarja: “To, kar se dogaja zunaj šotora, je slovenska preteklost, kar se dogaja v šotoru, pa slovenska prihodnost!”

Včeraj je v Marezigah potekalo srečanje primorske regijske koordinacije SDS. Pred gostiščem Karjola, v katerem se je odvijal dogodek, se je zbralo nekaj sto protestnikov, ki so lokacijo srečanja videli kot provokacijo, ter spomnili, da “je ta kraj pojem primorskega boja proti fašizmu.”

Po napovedih Protestne ljudske skupščine pa so se v Marezigah zbrali tudi številni petkovi protestniki, ki so predvsem premierju dali jasno vedeti, da na Primorskem ni dobrodošel in vlado pozvali k odstopu.

“Le zakaj si je stranka, ki odkrito kaže podporo neonacistom, izbrala simbolni kraj protifašističnega upora, Marezige, kjer je bil eden prvih protifašističnih uporov v Evropi, zaradi česar je to koprski občinski praznik, letos pa je okrogla obletnica 15. maja 1921 – 100 let? Izziva, provocira zavedne in protifašistične Primorce, hoče tudi na naših svetih krajih upora kazati mišice in represijo? Kaj se zdi to članom koprskega SDS res primerno?” so pred srečanjem sporočili iz koprskega gibanja Skupaj.

“Imeli smo že nekaj regijskih srečanj na Primorskem, a še ne tako dobro obiskanih, kot je to danes. Imeli smo 12 regijskih srečanj po Slovenji, a nikjer take spremljave, kot je tu. Gre za motenje nečesa, kar je del ustavnega procesa. Smo v parlamentarni demokraciji. Naša stranka obstaja 30 let, a nikoli nismo nikogar motili, ko se je pripravljal na volitve. To je že doseglo dno … Ne se pustiti ustrahovat, pojdite na volitve,” je dejal predsednik vlade in stranke SDS Janez Janša in nadaljeval da so “Vsi tisti, ki so vabili na antivax proteste ob sredah, vabili sem v Marezige, in tisti, ki vabijo na petkove proteste, so danes tukaj. A jih ni več tukaj kot nas, ki smo se zbrali skupaj iz ene regije,” je še izpostavil ter nadaljeval “Ta radikalizacija je tudi nevarna. Tisti, ki ste brali zgodovino, veste, da se je na tak način začel vzpon fašizma v Italiji, na tak način so komunisti vrgli demokratične vlade po drugi sv. vojni, to pa so v Sloveniji naredili že prej. To je v nasprotju z demokratičnimi standardi, demokracijo, slovensko ustavo in z vsem kar pojmujemo kot normalna civilizacija. Slovenija danes ni Italija v 30. letih. Smo v 21. stoletju in to, kar se dogaja pred šotorom, je slovenska preteklost, to kar pa se dogaja v šotoru, je slovenska prihodnost.”

Na prizorišču je bila policijska prisotnost močno okrepljena, vendar incidentov ni bilo. Je pa močno okrepljena policijska prisotnost sprožila val komentarjev na družbenih omrežjih. Očitki letijo predvsem na “policijsko varovanje strankarskega srečanja”.

COMMENTS

Wordpress (0)