(VIDEO) Ljubljana se je sinoči dušila v oblakih solzivca – Raper Zlatko in Zoran Stevanović v priporu, ranjena dva protestnika in lažje poškodovanih šest policistov – TOPNEWS.si

(VIDEO) Ljubljana se je sinoči dušila v oblakih solzivca – Raper Zlatko in Zoran Stevanović v priporu, ranjena dva protestnika in lažje poškodovanih šest policistov

(VIDEO) Ljubljana se je sinoči dušila v oblakih solzivca – Raper Zlatko in Zoran Stevanović v priporu, ranjena dva protestnika in lažje poškodovanih šest policistov

Ljubljana se je v torek popoldne dušila v oblakih belega dima od solzivca, na katerem policija  tokrat “ni šparala”, ko je s prisilnimi sredstvi poskušala razgnati protestnike. Poleg solzivca si je policija pomagala še z vodnim topom in včeraj prvič videnim oklepnim vozilom, ki je očitno namenjen “razbijanju” protestnikov, saj ima spredaj zaščitno ograjo za odrivanje protestnikov.

https://twitter.com/BeachLife7/status/1445582961298997248

Policisti so sicer proti udeležencem shoda večkrat uporabili vodni top v kombinaciji s solzivcem, v oblakih katerega se je kopalo središče Ljubljane. Zgodilo se je tudi več incidentov, protestniki so med drugim obkolili vozilo tuje delegacije. Psihološki moment pa je vseakor naredila  tudi  konjenico ter službeni psi. Policija je kmalu po začetku shod razpustila, protestniki pa so vseeno krenili po mestu.

Policija je  nato aretirala raperja Zlatka, kar je podžgalo množico, ki je vpila “pustite ga, pustite ga”. Po zraku so letela pirotehnična sredstva, kamni, steklenice in drugi predmeti. Poleg raperja Zlatka je v priporu pristal tudi  organizator protesta Zoran Stevanović.

Kot so danes sporočili iz policije  je nekaj pred 21. uro “policistom uspelo vzpostavili javni red, množico pa razgnali. Za to so večkrat uporabili prisilna sredstva zoper množico, in sicer vodni curek, plinska sredstva, penaste naboje, konjenico in službene pse”.

Policisti so trem osebam odvzeli prostost zaradi suma storitve kaznivega dejanja zoper javni red in mir in še nadaljujejo z zbiranjem obvestil. Za čas trajanja shoda so v skladu z zakonom o nalogah in pooblastilih policije pridržali 22 oseb. Med pridržanimi sta bila tudi glasbenik Zlatan Čordić, ki je imel pred tem govor na shodu, ter predsednik stranke Resni.ca Zoran Stevanović, ki v zadnjih tednih poziva na shode. Kot so sporočili iz omenjene stranke, je Stevanović pridržan zaradi suma storitve kaznivega dejanja hujskanja k upiranju.

Kot so v gibanju zapisali v večernem sporočilu za javnost, je bil Stevanović danes ves čas protesta “pod grožnjo s strani policije, da bo prijet za čas protesta”, kar naj bi nakazal tudi notranji minister Aleš Hojs. Stevanovič je priprt na Policijski postaji Ljubljana Moste, so pisali mediji. V stranki Resni.ca so še zapisali, da se odločno distancirajo od izgredov. Kot so sporočili, je Stevanović na protestu povedal, da ne želi, da kdo misli, da gre za politični shod in da zlorablja shode za politično kampanjo.

“Zatem bi se moralo zvrstiti še nekaj govornikov, vendar je mikrofon samoiniciativno prevzel posameznik in pozval ljudi na ulico, kjer pa je policija hitro izkoristila jezo in stisko nekaj posameznikov, pri čemer je prišlo do izgredov, od katerih se v stranki Resni.ca odločno distanciramo, kar smo že večkrat izrazili,” so še zapisali.

Prelomni trenutek na protestih se je zgodil po nastopu Zorana Stevanoviča, ko je raper Zlatko pozval protestnike, da se “sprehodijo po ulicah”  in jih napotil na Čopovo ulico. Pri Prešernovem spomeniku ga je policija poskušala aretirati, Zlatko pa je poskušal bežati, vendar so ga pred nekdanjo Zvezdo policisti aretirali.

Nakar je prišlo do prve intervencije vodnega topa na Slovenski cesti. Nekateri protestniki so odpravili proti Gregorčičevi oziroma proti Filozofski fakulteti in naprej proti Tržaški in Rožni dolini, Tivolija do Celovške ceste.  Vodni top so policisti uporabili še pri Pivovarni Union in kasneje še večkrat. Pozno zvečer tudi na križišču med Slovensko in Šubičevo cesto.

 

COMMENTS

Wordpress (0)