(VIDEO) Policija na Trgu republike danes ostala “brez dela” – Današnje “reprize” včerajšnjih protestov se je udeležila le peščica protestnikov – TOPNEWS.si

(VIDEO) Policija na Trgu republike danes ostala “brez dela” – Današnje “reprize” včerajšnjih protestov se je udeležila le peščica protestnikov

(VIDEO) Policija na Trgu republike danes ostala “brez dela” – Današnje “reprize” včerajšnjih protestov se je udeležila le peščica protestnikov

Na Trgu republike so se po včerajšnjih demonstracijah danes okoli 15:00 začeli  ponovno zbrati  protestniki, ki pa jih je bilo le za vzorec. Tako je policija, ki je bila v polni pripravljenosti, saj je ponovno ogradila Trga republik in okolico parlamenta, praktično ostala brez dela.  V pripravljenosti  je namreč veliko več policistov kot samih protestnikov.

Večinoma je šlo za simpatizerje  civilne iniciative Maske dol in podpornike Anice Bidar, ki je skupaj z  Esmeraldo Vidmar  nekaj deset   protestnikov “sprehodila”  do UKC-ja, kjer so položili rože v podporo enemu od dveh protestnikov, ki je bil včeraj poškodovan in nanj bi ležal v bolnici  Skupino je vseskozi budno spremljala policija, ki je skupino  pričakala tudi pred UKC-jem.

Nato se je skupina protestnikov, ob  močnem vetru in dežju,  odpravila nazaj na Trg republike, kjer je “vedrilo” še nekaj protestnikov  in si nato v lokalu pri Maximarketu privoščila kavo. Veliko več medijske pozornosti je bila zato deležna tiskovna konferenca petkovih protestnikov,  ki so jo sklicali na Kongresnem trgu.

V protestni ljudski skupščini menijo, da so šle stvari predaleč in da je vlada na sredinih protestih uporabila prekomerno silo, zato so na današnji novinarski konferenci vlado vnovič pozvali k odstopu. Predsednica Sindikata Mladi plus Tea Jarc v nasprotnem primeru nagovarja opozicijo, naj zoper vlado vloži interpelacijo.

Opozicijske stranke LMŠ, SD, Levica in SAB pa so danes napovedale, da bodo po včerajšnjem nasilju sklicale izredno sejo državnega zbora o razmerah v državi. Situacija je po njihovi oceni tik pred vreliščem zato je edina rešitev odstop vlade in s tem predčasne volitve.

Alojz Sladič iz sektorja splošne policije na Generalni policijski upravi  pa je danes očitke o pretirani uporabi prisilnih sredstev. Policisti so v torek na protestih pridržali 25 oseb, večino zaradi kršenja javnega reda in miru. Tri osebe so pridržali zaradi suma storitve kaznivega dejanja. Lažje je bilo poškodovanih šest policistov ter še dve osebi.

Po Sladičevih besedah je sicer policija na torkovih protestih uporabila veliko različnih policijskih pooblastil in prisilnih sredstev. Tokrat je po njegovih besedah uporabila nekaj več plinskih sredstev, in sicer prek 400 plinskih nabojev in ročnih bomb, na različnih lokacijah pa je bil uporabljen tudi vodni curek s primesjo plinskega sredstva. Po njegovih navedbah pa ne drži, da bi policija solzivec metala tudi iz helikopterja.

 

COMMENTS

Wordpress (0)