Protestniki včeraj doživeli dva udarca – Najprej izpad Facebooka in potem še vladna omejitev gibanja na območjih v Ljubljani, na Bledu in Predosljah v okolici Brda pri Kranju – TOPNEWS.si

Protestniki včeraj doživeli dva udarca – Najprej izpad Facebooka in potem še vladna omejitev gibanja na območjih v Ljubljani, na Bledu in Predosljah v okolici Brda pri Kranju

Protestniki včeraj doživeli dva udarca – Najprej izpad Facebooka in potem še vladna omejitev gibanja na območjih v Ljubljani, na Bledu in Predosljah v okolici Brda pri Kranju

Ob intenzivnem političnem dogajanju se je včeraj zgodil še najhujši izpad  v zgodovini Facebooka, Instagrama in WhatsAppa, ki so  se v ponedeljek ustavili za več kot šest ur. To je pomenilo najhujši izpad tehnološkega velikana od leta 2008, ko je napaka Facebook za približno en dan prekinila povezavo, vendar je storitev takrat imela le 80 milijonov uporabnikov medtem ko  ima danes približno tri milijarde uporabnikov.

Facebook pa je tudi glavno orodje protestnikov preko katerega je Zoran Stevanovič napovedal današnji protest, ki bo očitno precej okrnjen, saj je vlada v luči napovedi novega množičnega protesta in pred vrhom EU-Zahodni Balkan na včerajšnji  dopisni seji sprejela sklep, s katerim je naložila policiji, da zaradi velike verjetnosti hujših kršitev javnega reda z odredbo omeji ali prepove gibanje na območjih ali javnih mestih v Ljubljani, na Bledu in Predosljah v okolici Brda pri Kranju.

Pred napovedanim današnjim  množičnim protestom in vrhom EU-Zahodni Balkan je vlada aktivirala  9 člen  zakona o nalogah in pooblastilih policije, ki predvideva omejitev gibanja zato mikrolokacija današnjih protestov še ni določena.

“Vsaka oblika nasilja je nesprejemljiva, policisti pa smo žal tisti, ki moramo kršitev javnega reda in miru preprečiti,” sporočajo iz Sindikat policistov Slovenije.  Opozarjajo, da ima ob protestih množica “svojo psihologijo”, zato mora policija v takih primerih ravnati taktno, saj se lahko množica obrne proti policiji.

V Slovenijo namreč danes  prihajajo voditelji držav EU in Zahodnega Balkana, ki se bodo sestali na Brdu pri Kranju, kjer bodo imeli nocoj neformalno večerjo voditeljev članic EU.  Vrh EU-Zahodni Balkan pa v sredo na Brdu pri Kranju.  Stranka Resni.ca je za danes ob 15 uri  napovedal nove množične protivladne proteste, njen predsednik Zoran Stevanović pa je omenil  tudi na možne blokade cest.

Pred današnjim protestnim shodom se je s sporočilom pripadnikom posebne policijske enote na Twitterju odzval generalni direktor policije Olaj. Navedel je, da je delo posebne enote v zadnjem času močno obremenjeno zaradi zagotavljanja varnosti v povezavi z neprijavljenimi shodi po celotni Sloveniji.

Po Olajevih besedah evidentna tudi pogostejša agresivnost protestnikov in posledično večja izpostavljenost tveganju poškodb. “Tudi sam sem se pred mnogimi leti preizkusil z veščinami tovrstnega dela, zato s simpatijami gledam na vašo odločnost ukrepanja pri uspešnem obvladovanju varnostnih situacij,” je pripadnikom enote sporočil Olaj in dodal, da so nepogrešljiv del sistema in zagotavljanja javne varnosti ter da je njihovo pomembno delo opaženo.

Olaj je sicer danes ob udeležbi na skupni seji odborov DZ za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo ter za pravosodje navedel, da je bilo v obdobju od maja lani do konca septembra letos po državi skupaj 699 javnih shodov. Policija je uvedla 1108 prekrškovnih postopkov in obravnavala 57 sumov kaznivih dejanj, je pojasnil Olaj.

COMMENTS

Wordpress (0)