EU bo pomagala odjemalcem energije, saj bodo države članice posamično uvedle olajšave – TOPNEWS.si

EU bo pomagala odjemalcem energije, saj bodo države članice posamično uvedle olajšave

EU bo pomagala odjemalcem energije, saj bodo države članice posamično uvedle olajšave

Evropska komisija bo pripravila predloge za pomoč ranljivim gospodinjstvom, gospodinjstvom z nizkimi dohodki in malim podjetjem, ki bodo podprla rast cen energije, je dejala njena predsednica Ursula von der Leyen. Medtem ko se Evropska unija pripravlja na posredovanje na splošni ravni, številne države članice že same uvajajo nujne ukrepe.

Fenomen naraščajočih cen energije vpliva na celoten planet, saj je plin povsod dražji zaradi velikega povpraševanja, zlasti v Aziji, in počasnega odziva dobaviteljev, je med obiskom v Romuniji potrdila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Po pozivih več držav, vključno s Španijo in Grčijo, naj uvedejo ukrepe pomoči po vsej EU za ublažitev vpliva, je dejala, da bodo o tem vprašanju razpravljali prihodnji teden na neuradnem zasedanju Evropskega sveta v Sloveniji.

Poleg tega bodo komisarji po njenih besedah sprejeli predloge za pomoč ranljivim gospodinjstvom, gospodinjstvom z nizkimi dohodki in malim podjetjem na evropski ravni. Von der Leyen je izrazila zadovoljstvo, da se je Norveška zavezala povečati dobavo plina, in izrazila upanje, da bo Rusija sledila njenemu zgledu.

Po drugi strani pa so cene energije iz obnovljivih virov po obdobju upadanja stabilne, je poudarila predsednica Evropske komisije in dejala, da obnovljivi viri energije prispevajo k energetski neodvisnosti in znižujejo stroške. Po nekaterih ocenah bi lahko dodatni stroški za porabnike energije v prihajajoči zimi znašali 100 milijard EUR.

Potem ko je družba za obnovljivo energijo in proizvajalce jedrske energije uvedla dajatev za pomoč odjemalcem električne energije, ki so bili prav tako oproščeni večine pribitkov in davkov na svoje račune, je Španija EU pozvala, naj sprejme pravila za omejitev špekulacij na trgu z emisijami ogljikovega dioksida. Države je pozvala tudi k vzpostavitvi centralizirane evropske platforme za nakup plina in strateškega sistema zalog plina. Predvsem pa 27-članski blok ne bi smel prepustiti državam članicam, da oblikujejo ad-hoc ukrepe, ko se cene energije zvišajo, so dejali španski predstavniki.

Grčija je na drugi strani dejala, da bi morala EU vnaprej prodati dovoljenja za ogljik ali vnaprej plačati olajšave in nadomestiti izgube iz prihodnjih prihodkov iz sistema trgovanja z emisijami (EU ETS). Referenčne cene so ta teden presegle 66 EUR na tono ekvivalenta CO2 in dosegle najvišjo vrednost čez dan na borzi ICE Futures Europe, kar je še povečalo stroške proizvodnje električne energije iz premoga, plina in nafte.

Balkanska država se je med prvimi odzvala na naraščajoče cene energije in pripravlja 200 milijonov evrov za subvencioniranje družbe Public Power Corp. (PPC), ki jo nadzira vlada, in drugih dobaviteljev, tako da znižajo račune za elektriko za gospodinjstva.

Poleg tega je Ministrstvo za okolje in energijo namenilo 100 milijonov evrov subvencij za gradnjo fotovoltaičnih naprav, ki bodo namenjene zadovoljevanju energetskih potreb gospodinjstev z nizkimi dohodki. Mehanizem se bo financiral iz nacionalnega načrta za oživitev in odpornost Grčija 2.0.

Tudi drugi ukrepi se trajno krepijo kot energetska varnostna sila za revne prebivalce – na primer plačila za petrolej za ogrevanje.

Kar zadeva preostalo regijo, je Bolgarija dejala, da bo v prvih šestih mesecih prihodnjega leta subvencionirala račune za elektriko v poslovnem sektorju s 330 milijoni EUR.

Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) je vlado pozvala, naj se vključi, pri čemer ugotavlja, da še vedno ni “glavnega načrta”, ki bi gospodarstvo usmeril v ogljično nevtralno prihodnost na varen način, ki bi ohranil konkurenčnost.

Romunski minister za energijo Virgil Popescu je razkril, da bo novembra uveden petmesečni mehanizem, ki bo ublažil udarec na gospodinjstva, in da je podoben ukrep v načrtu za mala in srednja podjetja-MSP. Za Profit.ro je dejal, da mora biti sistem preprost, brez veliko birokracije. Po njegovem mnenju bi morale vse države članice EU upoštevati načela pri pomoči. Če bi uprava v Bruslju izdala pravilo o opredelitvi ranljivih potrošnikov, bi bilo to koristno za Romunijo.

Popescu je dejal, da bodo subvencije pridobljene iz dividend upravljavca hidroelektrarn v državni lasti Hidroelectrica, obstoječe dajatve na plin, ki omejuje dobiček v primerih, ko so cene previsoke, in od tega, kar vlada zasluži s prodajo dovoljenj za CO2.

Gospodinjstva, ki porabijo med 30 kWh in 200 kWh na mesec, bodo upravičena do popusta v višini 3,6 evrocenta na kilovatno uro, medtem ko bi morali račune za plin znižati za 25%, vendar letno, je dejal minister. Popescu je ocenil, da bo prihajajoči izvršilni ukaz pomagal 5,2 milijona gospodinjstev ali 13 milijonov ljudi.

MSP je treba spodbujati k izvajanju ukrepov za energetsko učinkovitost in namestitvi lastnih virov energije, je poudaril minister in obljubil izboljšanje obstoječih programov. Ni izključil možnosti podaljšanja subvencij spomladi.

Po drugi strani je predsednik romunskega regulatornega organa za energijo (ANRE) Dumitru Chiriţă predlagal, da bi se računi za električno energijo znižali za 10% do 15%, če se vlada odloči, da bo šest mesecev plačevala doplačila za podporo obnovljivi energiji in visoko učinkoviti soproizvodnji. Romunskemu parlamentu je povedal, da bi takšna shema stala 424 milijonov evrov.

COMMENTS

Wordpress (0)