(VIDEO) “Nemogoče je mogoče” ali ko Tone Krkovič v Cankarjevem domu igra na harmoniko na predstavitvi biografije Boža Dimnika, vse skupaj pa iz prve vrste opazuje Milan Kučan – TOPNEWS.si

(VIDEO) “Nemogoče je mogoče” ali ko Tone Krkovič v Cankarjevem domu igra na harmoniko na predstavitvi biografije Boža Dimnika, vse skupaj pa iz prve vrste opazuje Milan Kučan

(VIDEO) “Nemogoče je mogoče” ali ko Tone Krkovič v Cankarjevem domu igra na harmoniko na predstavitvi biografije Boža Dimnika, vse skupaj pa iz prve vrste opazuje Milan Kučan

Za sinočnji performans ob predstavitvi knjige, biografije Boža Dimnika “V znamenju Ribe”,  še kako velja slogan kultne reklame za Kovinotehno in leta 1986: “Nemogoče je mogoče”.

Program se je v Gallusovi dvorani, sicer največji dvorani Cankarjeva doma, začel Avsenikovo  “Slovenija od kod lepote tvoje” , ki jo je na harmoniko z emblemom Morisa izvajal Tone Krkovič.   V prvi vrsti pa ga je, skupaj z Božom Dimnikom, poslušal nekdanji predsednik Milan Kučan, predsednik državnega sveta Alojz Kovšca, nekdanji hrvaški predsednik Stipe Mesić,  da o drugih eminentnih gostih, iz različnih ideoloških in političnih polov slovenske politike, sploh ne govorimo.

To je seveda povzročilo sive lase organizatorjem dogodka, saj je udeležbo na dogodku, zaradi nastopa Krkoviča, odpovedal pisatelj Tadej Golob, ki je knjigo “V znamenju ribe” napisal in jo uredil. Kot razlog je, kot je kasneje povedal Božo Dimnik, navedel  sestrelitev helikopterja Tonija Merlaka iz strehe Cankarjevega doma.

Vabilu pa se je, poleg nekdanjega predsednika republike Milana Kučana, odzvalo precej vidnih osebnosti, denimo  nekdanji predsednik prve DEMOS-ove vlade Lojze Peterle.  Med Kučanom in Dimnikom pa je sedal  znani  podjetnik Branko Roglić ustanovitelj Orbica, vodilnega evropskega distributerja blagovnih znamk s področja široke potrošnje in kozmetike, ki bo svojo avtobiografijo predstavil prihodnjo sredo.

Takoj  za Kučanom sta sicer v drugi vrsti sedela nekdanja politika Igor Lukšič in Janez Podobnik.  Skratka v Cankarjevem domu so sedeli ljudje, ki se drugače v realnem življenju sploh ne pozdravljajo, ker  so  “kao” skregani. To pa ni edini zaplet, ki je spremljal celotni dogodek,  saj je najprej pristala, nato pa odpovedala vodenje ena od voditeljic TV Slovenija. Katera voditeljica naj bi to bila lahko sicer samo ugibamo, po vsej verjetnosti pa gre za  Bernardo Žarn. To sicer ni motilo Jožeta Možine in Igorja Pirkoviča, ki sta zasedla pozicije v prvih vrstah, skrajno desno ali pa levo,  odvisno od optike gledanja.

V dvorani so sicer prevladovali upokojeni politiki in poslovneži iz podjetniškega in  predvsem iz bančnega sveta med njimi nekdanji predsednik uprave NLB Markov Voljč ter  Cvetka Selšek nekdanja predsednica uprave SKB.  V Cankarjevem domu pa ni bilo enega od povabljenih in sicer predsednika vlade Janez Janša, ki je, kot je  povedal Božo Dimnik, sicer dobil vabilo na predstavitev knjige.

 

V času predstavitve knjige se je Janez Janša, ki je bil na obisku vlade v Zasavju  povzpel na najvišji dimnik v Evropi, kar so primerno o ovekovečili na družbenih omrežjih in medijih. Ali je Janša hotel s tem kaj simbolično sporočiti Dimniku seveda ne vemo,  je pa bilo sinoči v Cankarjevem domu slišati krilatico, “da vsi pridejo na jahto preko pomola, samo Janša preko Dimnika”.
Božo Dimnik se je sicer v središču pozornosti slovenske javnosti znašel pred tedni, po objavi fotografij, na katerih je v družbi s predsednikom vlade Janezom Janšo. Poslanci opozicije so zato od premierja Janeza Janše  zahtevali pojasnila o fotografijah, na katerih je  skupaj z Božom Dimnikom in poslovnežem Andrejem Marčičem.

Na sami predstavitvi sicer ni bilo govora o fotografijah, ki že več tednov vznemirjajo domišljijo in polnijo časopise  in elektronske medije ter televizijske prispevke, saj je šlo, kot je ponovil Dimnik,  za enega od manj pomembnih stikov v njegovem življenju, kjer je srečeval kronane glave,  zvezde Hollywooda  in pomembne svetovne politike.

Božo Dimnik je namreč  organiziral tudi tajno srečanje, na katerem je Stipe Mesić prepričal Hans-Dietricha Genscherja v nujnost mednarodnega priznanja Hrvaške in Slovenije. Stipe Mesić je sinoči ponovil besede s katerimi je prepričeval Genscherja in sicer, “da bo vojna v Sloveniji kratka, na Hrvaškem krvava,  v Bosni in Hercegovini brutalna in na koncu se bo Srbija kopala v krvi”.

Božo Dimnik  sicer zanika, da je nekakšen slovenski Don Vito Corleone  slovenske politike. “Nisem ne boter, ne stric iz ozadja, jaz sem gospodarstvenik pa ribič in potapljač”.  Božo Dimnik pri zavidljivih 89 – tih letih zase pravi, da je najraje potapljač, “ker nič ne sliši in nič ne vidi”.

Zbranim sta sinoči zapela Petra Grašo, sicer osebni prijatelj Boža Dimnika in Nuša Derenda, menda pa naj bi po nekaterih informacijah prišlo do spremembe tudi v pevski zasedbi,  saj naj bi  sodelovanje odpovedala Zoran Predin in Peter Lovšin. Na prireditvi prav tako ni bilo pevca Jana Plestenjaka, čeprav se je najprej govora, da bo poleg Petra Graše nastopil tudi Plestenjak.

COMMENTS

Wordpress (0)