(VIDEO)”Ali samo sanjam o vsem tem, joooj, joooj, recite, da ni res” – Na sinočnjem protestu pel Werner, prejšnjo sredo pa je Saška Lendero zapela Zdravljico – TOPNEWS.si

(VIDEO)”Ali samo sanjam o vsem tem, joooj, joooj, recite, da ni res” – Na sinočnjem protestu pel Werner, prejšnjo sredo pa je Saška Lendero zapela Zdravljico

(VIDEO)”Ali samo sanjam o vsem tem, joooj, joooj, recite, da ni res” – Na sinočnjem protestu pel Werner, prejšnjo sredo pa je Saška Lendero zapela Zdravljico

Filmi so včasih bolj resnični od realnosti bi lahko rekli ob sinočnjem dogajanju, kjer so se na Trgu republike, ki je bilo filmsko, saj so že drugo sredo v velikem številu zbrali nasprotniki uvedbe pogojev PCT in cepljenja proti covidu-19. Tako imenovano proticepilsko gibanje, ki je bilo marginalno, dokler sta ga “furala” major Troha in Anica Bidar, je prevzel kranjski mestni svetnik Zoran Stevanović, ki mu je že drugo sredo zapored uspelo zbrati zavidljivo število protestnikov, saj je bilo na Trgu Republike realno verjetno več kot 20.000 ljudi.

Za trenutek se zdi, da v državi ni več političnih strank, ampak se Slovenija deli samo še na cepljene proti necepljenim. Če bi Stevanoviću na volitvah uspelo s stranko Resni.ca, sinoči so namreč napovedali, da po volitvah ne bodo več samo pred parlamentom, ampak v njem, bo to zavidljiva politična sila in najmočnejša volilna baza za naslednje volitve.

Nekateri odzivi na družbenih omrežjih so sicer bili navdušeni nad Wernerjevo “dozo ljubezni”, ki jo je podaril sinočnjim protestnikom, je pa problem veliko bolj kompleksen, kot se zdi na prvi pogled. Če je bil ves gnev do sedaj obrnjen proti petkovim kolesarjem, pa se zdi, da so v primerjavi s protestniki, ki so se prejšnjo in to sredo zbrali v Ljubljani “pravi mucki” v primerjavi s tistimi, ki so protestirali sinoči.

Čeprav so sredine proteste vsaj na videz prevzeli antivaxeji in privrženci teorije zarote glede virusa covid-19, je problem veliko globlji, kot se zdi na prvi pogled, saj gre za neko splošno nezadovoljstvo s političnim razredom nasploh. Nasprotovanje pogojem PCT, kjer so potihoma uzakonili obvezno cepljenje, je samo vrh ledene gore oziroma kepa, ki se vali in bi utegnila podreti vse pred sabo.

https://twitter.com/GeorgLesev/status/1440779721449426948

Ob prvem navdušenju, ker so petkovi protestniki končno dobili konkurenco v antivaxerjih, pa utegne vladajočo garnituro še kako boleti glava, saj je gnev protestnikov v glavnem obrnjen proti vladajoči politiki in koaliciji oziroma bolj konkretno proti Janezu Janši. Sicer je potrebno poudariti, da so organizatorji resnici na ljubo ves čas mirili ljudi in poudarjali krilatico “peace, ljubav, bog”, vendar je samo prisotnost okrepljenih enot policije na koncu preprečila, da niso mladci, ki so še dolgo v noč krožili po Trgu republike, protestirali še na “malo drugačen način”.

Sicer pa so povprečni in neobremenjeni opazovalci dogajanja sinoči dobili različne asocaicije. Mene je na primer dogajanje spominjalo na kultni film – črno komedijo” Kdo neki tam poje” ali (Ko to tamo peva), ki se ga starejše generacije verjetno še dobro spomnijo.

Dogaja se nekje v Srbiji na dan pred napadom na Jugoslavijo, 5. aprila 1941. Skupina potnikov čaka avtobus firme »Krstić in sin«, da bi prišli v Beograd. Med potniki so oče, ki hoče obiskati sina v vojski, šminkerski pevec, ki gre na avdicijo, Brka, oboževalec nemškega reda, lovec, ciganska muzikanta in mladoporočenca.

Naložijo se v Krstićev avtobus, ki ga vozi sin Miško, sprevodnik pa je Krstić. Na celodnevni poti do Beograda se jim dogajajo različne stvari: udeležijo se pogreba, krpajo zračnico, prečkajo most. In ko drugo jutro prispejo v Beograd, doživijo nemški zračni napad. Avtobus je poškodovan, na koncu filma pa ciganska muzikanta splezata iz prevrnjenega vozila in zapojeta znano pesem “Ali samo sanjam o vsem tem, joooj, joooj…”.

COMMENTS

Wordpress (0)