“Z bajoneti lahko počnete vse, le sedeti ne morete na njih” – Analiza sredinega “eksplozivnega koktajla” v Ljubljani – TOPNEWS.si

“Z bajoneti lahko počnete vse, le sedeti ne morete na njih” – Analiza sredinega “eksplozivnega koktajla” v Ljubljani

“Z bajoneti lahko počnete vse, le sedeti ne morete na njih” – Analiza sredinega “eksplozivnega koktajla” v Ljubljani

Čeprav ni popolnoma jasno kdo je pravi avtor sintagme, v prenesenem pomenu seveda, da lahko “z bajoneti  počnete vse, le sedeti ne morete na njih”, pa je še kako aktualna za analizo sredinega dogajanja v Ljubljani. Nekateri sintagmo pripisujejo Ottu von Bismarcku, drugi spet Napoleonu Bonaparteju, tretji pa avstrijskemu kanclerju Metternichu. Spet četrti omenjajo francoskega diplomata Talleyranda, ki je že na začetku 19. stoletja ovekovečil preprosto resnico o kopičenju orožja: “Z bajoneti lahko počnete vse, le sedeti ne morete na njih.” Vsekakor pa drži, da se z nasiljem, da doseči marsikaj, a kaj, ko ne traja dolgo.

Prav tako  zanimive, kot  samo dogajanje v sredo zvečer, so bile pravzaprav  presenetljive reakcije in analize sredinega dogajanja v Ljubljani. Večina analitikov in politikov, dogajanja sploh  ni spremljala od blizu in zato verjetno tudi napačne predpostavke. Sredino dogajanje je  celotna politika obsodila, kar je razumljivo, saj takšni protesti ogrožajo celotni politični razred, ne samo vladajočo koalicijo, ampak tudi opozicijo. Če bi se sredini protestniki prebili v parlament, kar se ne srečo ni zgodilo, ne verjamem, da bi delali veliko razliko med politiki različnih barv.

Vse od začetka epidemije korona virusa marca lani se je v sredo zvečer na Trgu republike v Ljubljani, vsaj na začetku zgodil spontani protest, ki je bil prvenstveno usmerjen proti vsesplošnemu uvajanju pogojev PCT.  Za  vladajočo garnituro  je zanimiv poduk , da bo, če se bodo spontani protesti nadaljevali,  na koncu   žrtvovana samo za to, da se pomiri narod in da se najde krivca , ne glede nato ali je krivda dejanska ali navidezna.  Protestniki so namreč grozili z zapori in izgonom ter enosmerno cesto za vladajoči politični razred.

https://twitter.com/Delo/status/1438761546071617537

Tako politiko in javnost, po vsej verjetnosti pa tudi policijo,  je presenetila množičnost, saj se je po uradnih podatkih zbralo osem tisoč protestnikov (po nekaterih ocenah pa  je bilo na Trgu republike 20.000 ljudi). Ne glede na  število, je drugi del protesta zaznamovalo nasilje, tki  ga je na koncu s solzivcem in vodnim topom končala policija.

Na Trgu republike še zdaleč ni šlo za politično homogeno maso, ampak so se, ravno na dan uveljavitve pogojev PCT, zbrali ljudje , ki jih ni mogoče pobarvati rdeče ali črno, čeprav je vladajoča garnitura celotno dogajanje pripisala opoziciji, ki naj bi parlament zapustila še pred začetkom protestov.  Ze na začetku je bilo jasno, da gre za zelo vnetljiv in eksploziven koktajl in samo vprašanje časa je bilo, kdaj bo prišlo do esklacije nasilja.

Notranji minister Aleš Hojs je  tako sinoči v Odmevih na vprašanje, kaj je znanega o sredinem dogajanju in ali je je že znano, kdo so bili nasilneži dejal: “Ne, seveda v 24 urah ni mogoče odkriti vsega, vesel sem, da je policija nekaj od njih, tiste najbolj srborite, pridržala. Kot mi je znano, so bili vzeti vzorci predmetov, ki so bili zalučani v parlament, tako da bo možno tudi po DNK odkrivati, kdo je bil storilec. Verjamem, da bo preiskava kar nekaj časa trajala, da pa bodo storilci najdeni”.

Aleš Hojs je v ugibanjih o tem ali gre za organizirano skupino,  šel še nekoliko dlje: ” Da, več kot očitno, ne glede na to, kdo je to bil, so bili dobro povezani, usklajeni, skupaj so napadali policijo, tudi po tem, ko je policija že uporabila solzivec in vodni top. Je pa precej nenavadno, da lahko organizator tega shoda danes govori o tem, da so dobivali informacije, da bodo prišli nasilneži, torej, teh informacij policija ni dobila. On bi takšne informacije, če jih je dejansko dobival, bil dolžan sporočati policiji. Več kot očitno je, da ne gre zgolj za to, da je bilo tam res veliko miroljubnih protestnikov, ki so protestirali proti cepljenju, proti znanosti, če sem bolj iskren. Očitno je šlo tudi za to, da je vse to posledica tega, kar se spodbuja, kar že 70 petkov poteka na naših ljubljanskih ulicah. To, da so petkovi protesti miroljubni, ali nekaj podobnega, lahko govorijo zgolj naivci. Petkovi protesti so pravzaprav replika tistih protestov, ki so jih izvajali v prvi polovici prejšnjega stoletja fašisti. Fašisti so začeli z vzkliki ‘ulice so naše’, ne potrebujemo volitev, razpustimo parlament itd. Obenem pa so petkovi protesti, kar je zelo dobro zapisal akademik Gantar, pravzaprav zelo simbolično enaki temu, kar so počeli nacisti pred drugo svetovno vojno v Celju, ko so terorizirali slovenski narod”.

V nasprotju z notranjim ministrom Igor Sancin, ki je na Twitterju polemiziral z Janezom Pogorelcem, odgovornost za nasilje pripisal kar vladi. “Vodni top je policija v zadnjih devetih letih uporabila trikrat. Prvič na vseslovenski vstaji, ko so policijo napadli infiltrirani naciji in člani SDM, drugič lani novembra, proti plačanim nogometnim navijačem in kriminalnim tolpam in sinoči, ko so nemire po sicer mirnem
protestu najverjetneje spet sprožili plačani navijači in razbijači, kar se bo najbrž kmalu izkazalo. Z drugimi besedami, izgleda, da oblast uporablja top izključno takrat, ko sama izzove nemire, da bi diskreditirala politične nasprotnike. V vseh treh primerih je seveda šlo za isto oblast in v vseh treh primerih je oblast obtožila za izgrede opozicijo in “skrajne levičarje”.Preljuba oblast, malce preveč predvidljiva postajaš. Ko bomo naslednjič spet zagledali na ulici vodni top, bomo namreč vsi vedeli, da si spet organizirala nasilne izgrede,” je zapisal Sancin.

https://twitter.com/starihalj/status/1438234343781113864

Vsekakor bo moral vladajoči razred, ne glede na to ali se nahaja v opoziciji ali je na poziciji, moral potegniti nekatere nauke in sicer, da se z policijskimi silami sicer, da nekaj časa vladati, ampak to  ne traja dolgo. Ne tako davna zgodovina je polna primerov, ko so se nasprotja med vladajočo garnituro in ljudstvom končala z protesti in na koncu z brutalnim nasiljem, celo z vojno.  To smo videli v osemdesetih pri takratnem jugoslovanskem režimu, pa potem pri padcu Miloševića v Srbiji in nenazadnje smo reprizo dogajanja videli ali jo gledamo že sedaj pri nas.
In če smo že pri citatih in zgodovini še nekaj misli francoski cesarja Napoleona Bonaparteja, ki mu je samo v nekaj letih mu je uspelo osvojiti skoraj vso Evropo: “Edini način vodenja je pokazati ljudem prihodnost. Voditelj je trgovec z upanjem”. In še: “Če želiš biti uspešen na svetu, obljubi vse in ničesar ne izpolni”. To sta  dva citata francoskega cesarja Napoleona.  In če smo že pri citatih, še eden aktualen za Slovenijo: “Štirih sovražno nastrojenih časopisov se je treba bati bolj, kot tisoč bajonetov.”

COMMENTS

Wordpress (0)