(VIDEO) “Dogajanje naroda” v Ljubljani: Prava ulična vojna med protestniki in policijo pred poslopjem parlamenta – TOPNEWS.si

(VIDEO) “Dogajanje naroda” v Ljubljani: Prava ulična vojna med protestniki in policijo pred poslopjem parlamenta

(VIDEO) “Dogajanje naroda” v Ljubljani: Prava ulična vojna med protestniki in policijo pred poslopjem parlamenta

Naelektreno ozračje na sinočnjem shodu je bilo moč čutiti že na začetku protesta. Zadeva se je stopnjevala in po približno dveh urah je policija protestnike opozorila naj sprostijo Šubičevo cesto pred parlamentom. Če bi se protestniki v tem odločili, da bodo vdrli v parlament jih policija, vsaj v prvih urah protesta, ne bi mogla ustaviti. Na začetku je bilo namreč pred parlamentom manjše število policistov., ki so se očitno v dveh urah organizirali., saj je pred parlament prišlo večje število tako imenovanih “robokopov”.  Še pred posredovanjem policije je bilo med protestniki slišati, da prihaja v Ljubljano večje število policistov iz vse Slovenije, ter naj se umaknemo , saj bodo padale dimne bombe, pred parlamentom pa je bilo slišati nekaj močnih detonacij.

Nato je v poslopje priletelo nekaj pirotehnike, nakar je policija “udarila”  prva in protestnike začela preganjati s solzivcem. Nad središčem Ljubljane je cel večer krožil policijski helikopter. Po napadu na parlament z pirotehniko, so protestniki nekateri začeli v policijo, pa je aktivirala še vodni top v katerega so protestniki iz spomenika Revolucije metali granitne kocke. Vodni top je protestnike potisnil v smeri obeh stolpnic na Trgu republike in proti Kongresnemu trgu.

Sicer pa noben koš za smeti, niti okrasni lonci , niti prometni znaki in signalizacija okoli parlamenta, ni ostal na svojem mestu. Skupili pa so jo tudi policisti. S policije so malo pred 22. uro sporočili, da se je na shodu okoli 18. ure zbralo približno 8000 ljudi. Okoli 20. ure pa so začeli nekateri udeleženci protesta v policiste in poslopje državnega zbora metati granitne kocke, steklenice in pirotehniko. Policija je zato shod razpustila.

Udeležence so policisti pozvali, naj zapustijo Trg republike, a tega niso storili, zato so jih “razgnali”. “Posamezne skupine so se nato na območju centra Ljubljane uprle in niso upoštevale ukazov policije, naj se razidejo, prav tako je prišlo do napadov na policiste, v katere so posamezniki metali granitne kocke in druge predmete, ter uporabljali pirotehniko,” so zapisali v sporočilu na ljubljanski policijski upravi in dodali, da je bil na Šubičevi ulici uporabljen tudi vodni top. Trenutno na širši okolici centra še skušajo razgnati posamezne skupine.
Poškodovani naj bi bili tudi policisti, ni pa znano koliko.

Protest se je začel sicer z kritičnimi toni na račun vlade in predsednika vlade Janeza Janše. Protestniki so zahtevali izredne volitve in tudi da se vsi povezani z omejitvami epidemije tudi obvezni PCT postanejo zgolj priporočila.

Zoran Stevanović iz stranke Resni.ca, ki je bil pobudnik protesta, je v govoru ocenil, da si želi oblast le spreti narod med sabo. “Kradejo naš denar pod pretvezo, da varujejo naše zdravje. Polovica Slovenije pa se ne more več gibati, če nima pri sebi lista, ki izkazuje PCT,” je strnil. “Hočemo nazaj svoje življenje, hočemo svobodo,” je navedel in dodal, da zahtevajo umik obvezujočih ukrepov in omejitev.

“Ulično nasilje še nikoli ni pripeljalo do česa dobrega. Policija je dolžna ukrepati po zakonu. Vlada ne bo popuščala nobenim pritiskom. Vztrajala bo na ukrepih za varovanje zdravja in življenj ljudi. Čas je, da tudi tožilstvo in sodstvo ne tolerirata več groženj in nasilja”, pa je na Twitterju zapisal premier Janez Janša proti kateremu je bila obrnjena ost protestov “

Nasilje je ostro obsodil tudi predsednika DZ Igorja Zorčiča: “Ostro obsojam današnji vandalizem na protestu, z napadom na poslopje DZ in poškodovanjem objekta (razbitih približno 12 oken). Protestnike pozivam, da v bodoče protestirajo mirno in ne izvajajo nasilja, politike pa, da tega dogodka ne izkoriščajo za medsebojna obračunavanja.”

https://twitter.com/PovratnikUrba/status/1438216916561285132

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je na Twitterju zapisal, da so na nasilne proteste vabili poslanci opozicijskih strank Levica in SD. Hkrati je dodal, da udeleženci z nasiljem in vandalizmom prikazali, “kako se levi fašizem izvaja v praksi”. Omenjal je tudi novinarje osrednjih medijev. Generalni direktor policije Anton Olaj pa je prav tako na Twitterju zapisal: “Nasilje na protestih je nedopustno. Pozivam k strpnosti.” V ozadju pa če že ugibanja, kdo je sprovociral nasilje ali privrženci leve politične opcije ali leve.

Sicer pa so zvečer protestniki na Dunajski pred Dramo naredili celo barikado iz velikih betonskih stebrov, policijski top pa se je umaknil na lokacijo Erjavčeva, pred predsedniško palačo.  Po tem, ko je policiija opravila ogled , na lokacijo so prišli kriminalisti in forenziki, je imela ponoči veliko dela komunala. Sicer pa protestniki včeraj,  vsaj sodeč po obrazih in narečjih, niso bili homogena skupina, skupno jim je bilo nasprotovanje ukrepu PCT in vladi, ki je takšne ukrepe sprejela.

COMMENTS

Wordpress (0)