(VIDEO) Čeprav Afganistan velja za eno najrevnejših držav pa posnetki luksuzne rezidence Abdula Rashida Dostuma, nekdanjega prvega podpredsednika Afganistana in maršala afganistanske nacionalne vojske, ki so jo zavzeli talibani, kažejo na drugačen obraz afganistanske politike – TOPNEWS.si

(VIDEO) Čeprav Afganistan velja za eno najrevnejših držav pa posnetki luksuzne rezidence Abdula Rashida Dostuma, nekdanjega prvega podpredsednika Afganistana in maršala afganistanske nacionalne vojske, ki so jo zavzeli talibani, kažejo na drugačen obraz afganistanske politike

(VIDEO) Čeprav Afganistan velja za eno najrevnejših držav pa posnetki luksuzne rezidence Abdula Rashida Dostuma, nekdanjega prvega podpredsednika Afganistana in maršala afganistanske nacionalne vojske, ki so jo zavzeli talibani, kažejo na drugačen obraz afganistanske politike

Posnetki talibanov, ki so vstopajo z zlatom opremljeno vilo generala Abdula Rashida Dostuma in  ki so v preteklih dneh zaokrožili po družbenih omrežjih,  kažejo v kakšnem razkošju so živeli afganistanski politiki, zavezniki američanov. Abdul Rashid Dostum je bil maršal afganistanske vojske in prekaljeni politik. Bil je glavni poveljnik v komunistični vladi. Med sovjetsko-afganistansko vojno in ključni zaveznik ZDA sredi kampanje leta 2001, ki je strmoglavila talibane. Afganistan

Posnetki kažejo tudi na to, kako globoko je zakoreninjena korupcija med vojaškimi poveljniki, ki so praktično brez boja predali Afganistan talibanom. Palača ameriškega vojaškega poveljnika Abdul Rashid Dostuma, ki jo zavzeli talibani daje del odgovora zakaj se je to zgodilo. Pomislite samo, da je Afganistan ena najrevnejših držav. Večina ljudi živi pod pragom revščine si svojo državno plača tega prav gotovo ne bi mogel privoščiti.

Abdul Rashid Dostum velja enega najbogatejših, a tudi najbolj kontroverznih politikov v Afganistanu, posnetki in fotografije rezidence pa kažejo, za kakšen luksuz gre. To ni le dokaz vrtoglavega napredka talibanov, ki zdaj uživajo v osvajanju, ampak tudi aroganco afganistanskih uradnikov, ki so bogatili, medtem ko so ljudje stradali.

General Rashid Dostum je bil znan kot mojster vojne in nekdanji podpredsednik Afganistana, pa tudi ključni zaveznik Amerike med njeno 20-letno vojaško prisotnostjo v tej državi. Posnetki kažejo, da je rezidenca vsa v zlatu. Talibani so se naselili v palačo , kjer je pohištvo okrašeno z zlatom, in pili čaj iz kompleta, ki je prav tako zlat.

Rezidence Dostuma se nahajajo v Mazar-e Sharifu, četrtem največjem afganistanskem mestu, ki je v avgusta padlo red talibani. Mimogrede, sum je, da je Dostum pobegnil in je zdaj na “varnem kraju”. Menda je bil več mesecev v Turčiji na zdravljenju.

Dostum je znan tudi po krutem vedenju, ki ga je pokazal med svojo 30-letno vladavino na obmejnem območju na severu države. Vodil je policijo, ki naj bi pobila na tisoče vojnih ujetnikov. Rodil se je leta 1945 v Koči Duko na severu države. Gre za močnega uzbekistanskega voditelja, katerega ime povezujejo z velikim številom vojnih zločinov ter organizacijo posilstev in mučenja političnih tekmecev.

V desetletjih oboroženih spopadov je pogosto zamenjal stran, kar mu je prineslo sloves enega najbolj kontroverznih vojaških poveljnikov v državi. Na primer, med sovjetsko-afganistansko vojno se je boril proti mudžahedinom in tik pred padcem vlade
Mohammada Najibullaha zamenjal stran.

Ko so talibani leta 1996 vstopili v Kabul, se je Dostum pridružil proti talibanskemu severnemu zavezništvu. Maja 1997 pa so ga na kratko izgnali iz trdnjave, ko so mesto zasedli talibani, in izkoristili upor njegovih poveljnikov. Dostum je pobegnil v Turčijo, a se je vrnil nekaj mesecev kasneje. Talibani pa so mesto ponovno zavzeli naslednje poletje in Dostum je bil spet prisiljen v izgnanstvo.

Po poročanju Washington Posta je leta 2009 takratni predsednik Hamid Karzai prisilil Dostuma, da zapusti državo in se odpravi v Turčijo zaradi obtožb o organizaciji ugrabitve, pretepanja, mučenja in spolne zlorabe političnega tekmeca Akbarja Baija. Vrnil pa se je nekaj tednov pred volitvami istega leta.

New York Times ga je opisal kot nepismenega nekdanjega komunističnega izvršitelja, ki je bil v nekem trenutku gospodar vojne, drugič pa zaveznik vseh možnih strank afganistanskega spora, vključno s talibani, in jih je večino izdal.

COMMENTS

Wordpress (0)