(V ŽIVO) Petkovi kolesarski protestniki bi se radi soočili s predsednikom Borutom Pahorjem – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Petkovi kolesarski protestniki bi se radi soočili s predsednikom Borutom Pahorjem

(V ŽIVO) Petkovi kolesarski protestniki bi se radi soočili s predsednikom Borutom Pahorjem

“Danes ob 19ih se bomo protestnice in protestniki na Trgu republike soočili s “predsednikom RS”, Borutom Pahorjem, če se bo ta seveda odzval našemu vabilu in si upal stopiti pred ljudi! Pričakujemo, da nam kot t. i. predsednik države končno javno predstavi, zakaj v vsem tem času, kljub izjemni količini dokazov o vseh zgoraj navedenih trditvah o delovanju vlade, kljub pozivom Varuha človekovih pravic, Ustavnega sodišča, Evropske komisije, sindikatov, praktično celotne slovenske civilne družbe in mnogih drugih domačih ter tujih strokovnih inštitucij, še vedno ponuja zgolj prazne puhlice, politikansko spravljivost za vsako ceno in spakovanje pred fotoaparati,” so predstavniki protestne ljudske skupščine zapisali v sporočilu za javnost, ki ga objavljamo spodaj v integralu:

“Danes ob 19ih se bomo protestnice in protestniki na Trgu republike soočili s “predsednikom RS”, Borutom Pahorjem, če se bo ta seveda odzval našemu vabilu in si upal stopiti pred ljudi!

Ker vemo, da se tako zelo rad nastavlja pred fotoaparatom, novinarskim kameram in dela selfije na različnih slikovitih lokacijah, pričakujemo, da bo ta seveda prišel. Hkrati pa bi se tudi spodobilo, da predsednik države prizna pomen ljudskega upora in stopi pred ljudi, ki se že 73. tednov nenasilno, odgovorno in argumentirano borimo za vladavino prava, za svobodo medijev, za naše temeljne pravice in proti korupciji, proti zlorabam oblasti ter naraščajočemu fašističnim tendencam trenutne vlade.

Pričakujemo, da nam kot t. i. predsednik države končno javno predstavi, zakaj v vsem tem času, kljub izjemni količini dokazov o vseh zgoraj navedenih trditvah o delovanju vlade, kljub pozivom Varuha človekovih pravic, Ustavnega sodišča, Evropske komisije, sindikatov, praktično celotne slovenske civilne družbe in mnogih drugih domačih ter tujih strokovnih inštitucij, še vedno ponuja zgolj prazne puhlice, politikansko spravljivost za vsako ceno in spakovanje pred fotoaparati.

Če je Borutu Pahorju resnično toliko mar za državotvornost, za spravo in za iskanje kompromisov, naj to izkaže in dokaže, tako, da gre resnično med ljudi in se sooči z realnostjo, ki se dogaja v Sloveniji. Slamnatega predsednika, ki zgolj ignorira vse dejanske probleme v državi pa ne potrebujemo. Če je njegova funkcija zgolj dajanje legitimnosti vladi, ki krši odločbe ustavnega sodišča, spodkopava vladavino prava in podpira neo-naciste mu toplo priporočamo, da skupaj z Janezom Janšo čimprej tudi sam odstopi. Če se predsednik odloči, da se bo soočenju izognil imamo pripravljen vizualno učinkovit in simbolično izrazen plan B 😉

Prav tako bomo na protestu naslovili sporen Zakon o tujcih, sprejet marca letos. Zaradi tega morajo tuji študentje za študij v Sloveniji izkazati »dovolj sredstev na računu, ki zagotavljajo preživetje za eno leto«, torej skoraj 5000 evrov, kar ustvarja diskriminacijo med študenti, povečuje neekakost, onemoča dostopnost izobraževanja za vse in zapira meje. Medicinski fakulteti v Ljubljani in Mariboru sta letos že brez jasnih pojasnil zavrnili vpis vsem tujim študentom iz tretjih držav, nato pa je Univerza v Ljubljani vseeno ugodila pritožbam kandidatov, ki so izpolnjevali pogoje.

Zaradi diskriminatornih zakonov vlade postaja izobraževanje nedostopno za mnoge mlade. Iz dneva v dan pa je vse bolj jasno, da Slovenija nikakor ni spodbudno okolje za mlade intelektualce in da se nacionalizem in ksenofobija trenutne vlade preko zakonskih sprememb začenjata zažirati v vse segmente družbe. Ob tem se jasno kažejo vzporednice z Izbrisanimi, kjer se je za črkami zakona jasno skrivala načrtno usmerjena diskriminacija proti populaciji, ki izhaja iz drugih držav nekdanje Jugoslavije.

Hkrati vlada še vedno vztraja na poskusu sankcioniranja kritičnega izražanja mnenj s predlaganimi spremembami ZJRM, kar samo dokazuje kako zelo se boji glasu ljudstva, kako ga na čedalje bolj absurdne načine poskuša utišati in kako pomembno je, da nikakor ne obmolknemo! Danes bomo ponovno glasni!”

 

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)