Zorčič na Dunaju: “Družbeni konsenz – pot do uspešnega spopadanja z epidemijami” – TOPNEWS.si

Zorčič na Dunaju: “Družbeni konsenz – pot do uspešnega spopadanja z epidemijami”

Zorčič na Dunaju: “Družbeni konsenz – pot do uspešnega spopadanja z epidemijami”

»Pandemija Covid 19 je pokazala, da učinkovitosti spopadanja z epidemijami ni mogoče dosegati zgolj z naborom ukrepov, ki omejujejo človekove pravice, temveč predvsem z doseganjem čim širšega družbenega konsenza o posameznih ukrepih.« To je bila ocena, ki jo je predsednik državnega zbora Igor Zorčič izrekel v splošni razpravi 2. dne 5. svetovne konference predsednikov parlamentov, ki je potekala v Kongresnem centru na Dunaju. Zorčič je danes sodeloval v razpravi na temo »Krizni ukrepi, ki jih sprejemajo vlade, morajo biti podvrženi parlamentarni odobritvi in rednemu nadzoru«. Pozval je, da morajo parlamenti prav v tem delu prevzeti svoj del odgovornosti, in da naj o ukrepih, ki jih samostojno sprejema izvršna veja oblasti, na podlagi zakonskega pooblastila, pred sprejemom razpravlja parlament oziroma pristojno delovno telo, kar bo vladnim odločitvam dalo tudi večjo legitimnost.

Ob zaključku 5. Svetovne konference predsednikov parlamentov je bila sprejeta skupna deklaracija »Parlamentarno vodenje za učinkovitejši multilateralizem, ki zagotavlja mir in trajnostni razvoj za ljudi in planet«, v kateri so se sopodpisniki med drugim zavezali k dejavnejšemu delovanju parlamentov pri spodbujanju trajnostnega razvoja in zagotavljanju miru v svetu.

Udeležbo na konferenci je predsednik slovenskega državnega zbora izkoristil za številna dvostranska srečanja in pogovore namenjene poglabljanju sodelovanja. Sestal se je predsednikom parlamenta Gruzije Kakho Kuchavo, predsednico predstavniškega doma Republike Ciper Annito Demetriou, Denisom Zvizdićem, predsednikom predstavniškega doma BIH in direktorjem Mednarodne agencije za atomsko energijo Raafaelom Mariaano Grossijem.

V popoldanskem delu se je predsednik Zorčič udeležil sprejema pri zveznem kanclerju Republike Avstrije Sebastianu Kurzu, dvodnevno udeležbo na svetovni konferenci pa bo zaokrožil s srečanjem, ki ga predsednik Državnega zbora Republike Avstrije Wolfgang Sobotka prireja z namenom poglobitve sodelovanja s predsedniki parlamentov Zahodnega Balkana.

 

COMMENTS

Wordpress (0)