(VIDEO) Interpelacije kot obvezen modni dodatek v kolekciji za politično sezono jesen/zima 2021 – “Stranke KUL vlagajo interpelacije kot nadomestek za propadli poskus podpisa pogodbe o sodelovanju”- Komentar Janeza Janše na vložitev interpelacij proti Dikaučiču in Kustečevi – TOPNEWS.si

(VIDEO) Interpelacije kot obvezen modni dodatek v kolekciji za politično sezono jesen/zima 2021 – “Stranke KUL vlagajo interpelacije kot nadomestek za propadli poskus podpisa pogodbe o sodelovanju”- Komentar Janeza Janše na vložitev interpelacij proti Dikaučiču in Kustečevi

(VIDEO) Interpelacije kot obvezen modni dodatek v kolekciji za politično sezono jesen/zima 2021 – “Stranke KUL vlagajo interpelacije kot nadomestek za propadli poskus podpisa pogodbe o sodelovanju”- Komentar Janeza Janše na vložitev interpelacij proti Dikaučiču in Kustečevi

Opozicijski četverček LMŠ, SAB, SD in Levica je danes vložil interpelaciji proti dvema ministroma vlade Janeza Janše: proti ministru za pravosodje Marjanu Dikaučiču in ministrici za šolstvo Simoni Kustec (oba kvota SMC). Nosilci interpelacije zoper prvega so v LMŠ, drugo sta pripravili stranki SD in Levica. Ob tem je vodja poslanske skupine SD Matjaž Han ocenil, da “če bi bili normalna država, noben od dvojice ne bi bil več minister”.

“Stranke KUL vlagajo interpelacije kot nadomestek za propadli poskus podpisa pogodbe o sodelovanju, ki jo je neuspešno predlagala
@StrankaLMS. Scagali so kot vlada, niso se sposobni dogovoriti niti za pogodbeno sodelovanje kot opozicija. Ostane jim le rušenje in ekstremizem,” pa se je na vložitev interpelacije odzval predsednik vladajoče SDS Janez Janša.

“Interpelacija je bila napisana že pred časom, danes pa se nam je zdelo pametno, da jo vložimo, kajti minister Dikaučič že v štartu ne bi smel biti minister,” je povedal predsednik LMŠ Marjan Šarec. Nadaljeval je: “Očitki iz interpelacije so, da je dopustil drugi nezakoniti razpis za evropska delegirana tožilca, dolžimo ga tudi, da ne brani pravnega reda pri tem, ko vlada selektivno, ad persona določa, kateri tožilec bo imenovan in kateri ne.” Kot je dodal, mu znotraj interpelacije lahko očitajo samo tista dejanja, ki jih je zagrešil kot minister. “Ta nova dejstva, ki so zdaj javno znana, pa samo potrjujejo, da smo že tedaj imeli prav, ko smo opozarjali, da minister Dikaučič sploh ne bi smel nikoli postati minister,” je predsednik LMŠ in nekdanji premier argumentiral odločitev za interpelacijo. Šarec je imel pri tem verjetno v mislih medijsko poročanje , da je Dikaučič osumljen storitve kaznivega dejanja davčne zatajitve in ponarejanja poslovnih listin. Minister je očitke že zanikal.

Za šolsko ministrico Simono Kustec bo to že druga interpelacija v enem letu. “V dobrega pol leta se je izkazalo, da so bili naši prvotni očitki več kot utemeljeni. Čeprav so v tem času znana vsa dejstva, tako epidemiološka kot tudi klici stroke in šolskega polja, ministrica v tem času ni naredila nič za to, da bi se stanje v šolah izboljšalo. Kot smo videli malo pred začetkom šolskega leta, so se navodila ministrstva spreminjala iz dneva v dan, ravnatelji in učitelji niso vedeli, kako bo pouk potekal,” je očitke nanizal vodja poslancev Levice Matej Tašner Vatovec. Ocenil je, da je na področju izobraževanja še pred začetkom letošnjega šolskega leta zavladal popoln kaos. Kustečevo je pozval k odstopu, če do tega ne pride, pa bodo skušali dokazati, da za to funkcijo ni primerna, je Vatovec povedal.

 

Interpelacije so poleg SD, LMŠ in Levice sopodpisali tudi v SAB. Poslanec Marko Bandelli se je obregnil ob dejstvo, da šolske ministrice sploh ni, pravosodni minister pa da je molčal že pred prihodom na funkcijo, ko na ministrskem zaslišanju ni pojasnjeval svoje preteklosti.  Bandelli  je ocenil da bi moral minister Dikaučič na zaslišanju v državnem zboru predstaviti vse okoliščine, torej tudi, da je osumljen davčne utaje. “Gre za človeka, ki je nesposoben, zdaj se je izkazalo to, o čemer smo govorili že na začetku,” je dejal Bandelli.

Pod interpelaciji Dikaučiča in Kustečeve je podpise prispevalo 43 poslancev iz poslanskih skupin LMŠ, SD, Levica, SAB, pa tudi vsi štirje nepovezani poslanci (NeP).

COMMENTS

Wordpress (0)