(VIDEO) Vojna za interpretacijo zaradi odločitve vrhovnega sodišča glede STA-ja med J. Janšo in I. Zorčičem – TOPNEWS.si

(VIDEO) Vojna za interpretacijo zaradi odločitve vrhovnega sodišča glede STA-ja med J. Janšo in I. Zorčičem

(VIDEO) Vojna za interpretacijo zaradi odločitve vrhovnega sodišča glede STA-ja med  J. Janšo in I. Zorčičem

Predsednik Borut Pahor bo, kot mediator v sporu  glede financiranja STA-ja v predsedniški palači priredil delovno srečanje z direktorjem Slovenske tiskovne agencije Bojanom Veselinovičem in direktorjem urada vlade za komuniciranje Urošem Urbanijo. Gre za poskus iskanja rešitev za vprašanja, zaradi katerih je prišlo do zastoja financiranja javne službe STA.

Vrhovno sodišče je razveljavilo začasno zadržanje uredbe o opravljanju javne službe STA. Direktor Ukoma Uroš Urbanija pravi, da je sodišče sledilo njihovim argumentom. Vodstvo STA pa opozarja na obrazložitev sklepa, v kateri sodišče piše, da je država po zakonu dolžna mesečno plačevati za javno službo STA.
“Vlada mora financirati STA po samem zakonu, vladna uredba ni potrebna,” sporočajo z STA. Vrhovno sodišče je namreč razveljavilo začasno zadržanje uredbe o financiranju javne službe STA. Med drugim ugotavlja, da agenciji ni uspelo dokazati, da bi zgolj z zadržanjem uredbe dobila državno nadomestilo. Hkrati je sodišče zapisalo, da je po zakonu Republika Slovenija dolžna mesečno zagotavljati financiranje za leto 2021 skladno s poslovnim načrtom.

Zorčič je danes potrdil, da je prejel pismo vodstva STA, ki je prosilo za podporo pri pozivu k ponovni vzpostavitvi financiranja javne službe STA. Vse, ki sodelujejo v koaliciji, je predsednik DZ pozval, da “pokažejo svojo zavezanost k demokratičnim ciljem in prekinejo neplačevanje tistega, kar je vlada dolžna plačati, in omogočijo normalno delo vsem zaposlenim”. Zaposlenim pa je ob tem izrazil zahvalo, “da v nemogočih razmerah opravljajo svoje delo”.

Naknadno je dodatno tvitnil tudi, da upa, da bo današnja odločitev vrhovnega sodišča pomagala vladi, da preneha sramotno izčrpavanje STA in ignoriranje odločitev, sprejetih v DZ, kar je razjezilo predsednika vlade Janeza Janšo.

https://twitter.com/R_Rakus/status/1434924267632832512

“Slovenska tiskovna agencija je zahtevala začasno zadržanje uredbe o financiranju javne službe STA. Ukom je vložil pritožbo na zadržanje uredbe. Vrhovno sodišče je danes očitno sprejelo argumente Ukoma in razveljavilo začasno zadržanje uredbe o financiranju STA,” je na Twitterju navedel Uroš Urbanija.

https://twitter.com/R_Rakus/status/1434926025381752834

Odgovoril je tudi na tvit predsednice SD Tanje Fajon, ki mu je po danes objavljenem sklepu vrhovnega sodišča pripisala odgovornost za blamažo in ga pozvala k odstopu. Po Urbanijinih besedah je težko razumeti, da Fajonova zahteva odstop “ob dejstvu, da Ukom znova dokaže na sodišču pravno nevzdržne argumente za zadržanje uredbe, ki jo je zahteval direktor STA. Ukom je do sedaj dobil čisto vse sodne postopke, tako da poziv verjetno velja za Veselinoviča,” ji je odgovoril.

COMMENTS

Wordpress (0)