(VIDEO) Nemirna noč v Ljubljani – Zaradi identifikacije in popisovanja enega od protestnikov na koncu prišlo do prerivanja med petkovimi kolesarji in policijo – TOPNEWS.si

(VIDEO) Nemirna noč v Ljubljani – Zaradi identifikacije in popisovanja enega od protestnikov na koncu prišlo do prerivanja med petkovimi kolesarji in policijo

(VIDEO) Nemirna noč v Ljubljani – Zaradi identifikacije in popisovanja enega od protestnikov na koncu prišlo do prerivanja med petkovimi kolesarji in policijo

Čeprav se  sinoči niso zaključili niti petkovi protesti, ki so ga protivladni protest poimenovali vseslovenski “protifašistični shod”, je  na lokacijo pred  ministrstvom za kulturo že prišla informacija, da so privrženci majorja Trohe po končanem protestu pred umikom vdrli  v stavbo televizije.

Nasploh je bila sinoči na ulicah Ljubljane veliko bolj okrepljena prisotnost policije, tudi posebnih enot oziroma tako imenovanih “robokopov”. Čeprav je petkov kolesarski shod potekal precej mirno, je do prvih incidentov prišlo, ko so se protestniki ustavili pred zgradbo STA, ker so policisti začeli popisovati protestnike na koncu kolone zaradi sodelovanja na neprijavljenem shodu.

V nadaljevanju  so se protestniki odpravili proti zgradbi ministrstva za kulturo, ki je bilo blokirano z varnostnimi ograjami in večjim številom policistov,  pripravljenih na spopad s protestniki. Protestniki je najprej nagovoril Jaša Jenull, ki jih je vprašal, čigavo je ministrstvo za kulturo, na kar so protestniki odgovarjali : “Naše!” “S tem mislimo od vseh ljudi v Sloveniji, ki smo proti fašizmu, proti neonacizmu in proti janšizmu, ki uničuje to državo po malem že 30 let, zelo intenzivno pa zadnje leto in pol,” je dejal Jenull.

Igor Winkler iz Kopra je dejal, da se je združenje antifašistov in Zveze borcev Koper odločilo bojkotirati današnjo uradno proslavo v Marezigah ob 100. obletnici prvega množičnega upora Istranov proti fašističnemu nasilju, saj bo na njej “puhlice trosil” predsednik Borut Pahor.

“Še vedno je močno prisoten spomin na sramotno izdajo Boruta Pahorja, ki se je lani poklonil izmišljenim italijanskim žrtvam na Bazovici pri Trstu. Vsem opozorilom navkljub je s svojim izdajalskim dejanjem onečastil 25 let primorskega boja proti fašizmu. Še več, iz rabljev je naredil žrtve, takoj po tem dogodku je italijanska desnica označila Slovence za genociden narod,” je dejal Winkler. Fašizem po njegovih besedah spet dviga glavo, zato je treba jasno sporočilo: “Smrt fašizmu, svobodo narodu”.

Na protestu je med drugim spregovoril tudi Erik Valenčič, raziskovalni novinar, ki že 13 let preučuje povezave med SDS in neonacističnimi organizacijami. Pred ministrstvom za kulturo je javno predstavil izsledke svojih raziskav, ki jih je nedavno razkril tudi v okviru parlamentarne preiskave na zaprti seji KNOVS. Valenčič je ponovno dejal, da odkar preiskuje neonacistična gibanja, vedno znova, ko gleda njihove povezave, pride do Žana Mahniča.

Po nagovoru Valenčiča se je Jenull zahvalil vsem protestnikom za udeležbo in napovedal, da se bodo vračali “vse petke, dokler bo treba”.Protestniki so se nato nameravali mirno raziti, a policisti so jih nekaj popisali, zaradi česar je prišlo do vroče krvi. Mlajši protestnik se je namreč s policisti zapletel v konflikt, zaradi česar so ga aretirali in odpeljali na identifikacijo do policijskega avtomobila, kar so  protestniki poskušali neuspešno preprečiti. Zato je ob koncu protesta prišlo tudi do nekaj prerivanja med protestniki in policijo, ki so se, ko je policija protestniki izpustila, potem razšli.

Vmes pa so že prišle informacije o dramatičnem dogajanju pred in v stavbi RTV-ja.

COMMENTS

Wordpress (0)