(V ŽIVO) Petkov kolesarski protest tokrat proti “fašizmu in nacizmu ter stranke, ki ga tako ali drugače omogočajo” – Na protestu bo spregovoril tudi Erik Valenčič, “ki že 13 let preučuje povezave med SDS in neonacističnimi organizacijami” – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Petkov kolesarski protest tokrat proti “fašizmu in nacizmu ter stranke, ki ga tako ali drugače omogočajo” – Na protestu bo spregovoril tudi Erik Valenčič, “ki že 13 let preučuje povezave med SDS in neonacističnimi organizacijami”

(V ŽIVO) Petkov kolesarski protest tokrat proti “fašizmu in nacizmu ter stranke, ki ga tako ali drugače omogočajo” – Na protestu bo spregovoril tudi Erik Valenčič, “ki že 13 let preučuje povezave med SDS in neonacističnimi organizacijami”

Pripadniki protestniškega gibanja so sporočili, da bodo  “danes bomo protestniki in protestnice ponovno jasno in glasno opozorili, da se prebivalke in prebivalci borimo za svobodo, demokracijo in vladavino prava ter da v Sloveniji ni prostora za fašizem in nacizem ter stranke, ki ga tako ali drugače omogočajo.

Ob več kot letu in pol je skrajni čas, da se odkrito poimenuje delovanje Janeza Janša in njegove vlade in se ga iskreno poimenuje z oznakami, ki si jih zasluži. Vlada Janeza Janše odkrito podpira fašizem in neonacizem. Ne le, da ga podpira, celo poslužuje se enakih metod pri lastnem delovanju”.

Kot so zapisli se to izkazuje z:

– jasno podporo, ki jo nudi neonacističnim organizacijam

– z napadi na svobodo medijev

– z represivnimi ukrepi zoper vse kritične prebivalke in prebivalce

– s podrejanjem vseh inštitucij politični volji trenutne oblasti in z množičnim političnim kadrovanjem

– z nespoštovanjem volje ljudstva in razkrojem demokratičnih principov

– ter s splošno zlorabo oblasti in nespoštovanjem vladavine prava.

 

Iz Trga republike se bomo danes podali na ljubljanske ulice in obiskali več simbolnih lokacij. Izpostavili bomo tudi položaj medijev in dejstvo, da v nasprotju z vsemi pravili STA že 246 dni opravlja javno službo brez zakonsko določenega plačila s strani Vlade RS.

Na protestu bo spregovoril tudi Erik Valenčič, raziskovalni novinar, ki že 13 let preučuje povezave med SDS in neonacističnimi organizacijami, javno bo predstavil izsledke svojih raziskav, ki jih je nedavno razkril tudi v okviru parlamentarne preiskave na zaprti seji KNOVS. Prof. dr. Sandra Bašić Hrvatin bo spregovorila o totalitarnih in fašističnih taktikah sedanje vlade v povezavi z njenimi napadi na svobodo medijev. Igor Winkler pa bo prenesel sporočilo primorskih protestnikov in mnogih pripadnikov borčevskih organizacij, ki se odločno distancirajo od nenačelne drže predsednika Pahorja.

Današnji protest namreč naslavlja tudi vse politike, ki s svojo pasivnostjo omogočajo porast fašizma in neonacizma. Med njimi je zagotovo tudi predsednik RS, Borut Pahor, ki še naprej ignorira očitne znake fašizma, ki se jih poslužuje vlada. Ob letošnji 100 obletnici prvega množičnega upora Istranov proti fašističnemu nasilju, danes v Kopru poteka slovesnost, kjer bo ravno Pahor slavnostni govornik. Dovolj imamo tega, da politiki izrabljajo tovrstne dogodke za leporečenje o teh tematikah, s svojimi dejanji pa nikakor ne prispevajo k reševanju problema, ampak ga z lastno apatičnostjo celo omogočajo in podpirajo. Od predsednika države se pričakuje, da se ne samo udeležuje slovesnosti ob zgodovinskih obletnicah, ampak da se zavedajo realnosti v kateri živimo in se odziva nanjo. V nasprotnem primeru lahko njegovo službo opravlja tudi lutka iz kartona!

 

V tem tednu iz vseh delov civilne družbe prihajajo zahteve za odvzem statusa v javnem interesu »Društvu za promocijo tradicionalnih vrednot”, ki ga vodi znani neo-nacist Urban Purgar, tudi vodja ti. Rumenih Jopičev in direktor NTA. Pravna mreža za zaščito demokracije pa je tudi na Vrhovno državno tožilstvo RS vložila uradni predlog za prepoved delovanja, po zakonu o društvih je namreč prepoved delovanja društva mogoča, če to poziva k narodni, verski in drugi neenakopravnosti ali če razpihuje sovraštvo. Kar je v tem primeru povsem jasno razvidno in večkrat izpričano.

Ob tem pa smo v protestniškem gibanju lansirali tudi javno peticijo (https://www.peticija.online/peticija_za_odvzem_statusa_v_javnem_interesu_drutvu_za_promocijo_tradicionalnih_vrednot?fbclid=IwAR1k7WgWO1K0e4-ilEY3Y5vpNjmu1ycr3RdUWBHQGyThTMLbwpa3HpAyBY4), kjer se zbira podpora predlogu.

 

Prav tako smo tudi mednarodno skupnost opozorili na problem fašizma in neonacizma v Sloveniji, ko smo v času Blejskega strateškega foruma na Blejskem otoku razvili antifašistično in antijanšistično zastavo, s katero jasno sporočamo, da ne pristajamo na zlorabo oblasti, ki jo udejanja Janez Janša in njegova vlada ter hkrati pozvali evropske voditelje in pristojne evropske institucije, da zaščitijo vladavino prava v Sloveniji.

 

Hkrati tudi ponovno vključujemo svojo izjavo glede predlaganih popravkov zakona o javnem redu in miru (ZJRM):

Janševa vlada je ponovno dokazala, da s polnimi usti demokracije poskuša omejevati svobodo govora in se pri tem poslužuje najbolj očitno diktatorskih ukrepov. S kaznijo do 1000 eurov bi radi oglobili navadne ljudi za “nedostojno vedenje” do njihove veličine. Medtem pa sami po mili volji žalijo, blatijo, manipulirajo in napadajo veliko večino državljank in državljanov, ki že več kot eno leto zahtevamo demokratične volitve in konec te nesposobne, koruptivne in totalitarne strahovlade.

Člani vlade se dobro zavedajo, da se jim njihov čas neustavljivo izteka in si na vse pretege obupano prizadevajo, da bi utišali glas ljudstva. Zastavljanje legitimnih vprašanj predstavnikom ljudstva predstavljajo kot nedopustne napade. Povsem mirno predajanje zahtev za ukinitev državne podpore neonacističnim društvom pa kot vandalizem najhujše sorte. Nikakor pa ne razumejo, da nismo narod hlapcev, temveč narod herojk in herojev.

Pripadnike medijev naprošamo: da pozorno spremljajo celoten potek protesta in se tudi objektivno opredelijo do pričakovanih skrajno manipulativnih in zavajajočih izjav vladnih veljakov, ki povsem nenasilno predajanje zahtev označujejo za vandalsko divjanje, lepljenje plakatov (s selotejpom) za uničevanje fasad in povsem legitimne zahteve po spoštovanju zakonov in ustave kot ekstremistični teror”.

 

COMMENTS

Wordpress (0)