Policisti varovali Blejski strateški forum tako na kopnem, v vodi in v zraku – Protestnike zadržali pri cerkvi Matere božje na Blejskem otoku – TOPNEWS.si

Policisti varovali Blejski strateški forum tako na kopnem, v vodi in v zraku – Protestnike zadržali pri cerkvi Matere božje na Blejskem otoku

Policisti varovali Blejski strateški forum tako na kopnem, v vodi in v zraku – Protestnike zadržali pri cerkvi Matere božje na Blejskem otoku

Očitno poučeni z izkušnjo iz lanskega leta, ko so kolesarski protestniki s čolnom prišli v bližino Festivalne dvorane, tokrat policija in varnost Blejskega foruma ni ničesar prepustila naključju. Tako je ves čas  trajanja  foruma po Blejskem jezeru krožil gumijast čoln policije, ki je nadzoroval vodne poti. V zraku je bilo slišati helikopter, medtem, ko je bil dostop do Festivalne dvorane in prizorišča dogodkov strogo varovan.

https://twitter.com/vladaRS/status/1433115639405813764

Število policistov, ki so skrbelo za  varnost udeležencev naj bi bilo po zagotovilih organizatorjev več sto, čeprav razen osebja iz Urada za varnost in zaščito, ni bilo opaziti masovne prisotnosti policije. Poleg volonterjev in profesionalcev, protokola ter MZZ-ja ter že omenjenega varovanja,  naj bi  za organizacijo  za Blejskega foruma angažiranih okoli 700 ljudi. Poleg 178 akreditiranih novinarjev, od tega dve tretjini domačih, je številka presegla okoli 1000.Prav takšno pa naj bi bilo tudi število gostov in udeležencev foruma.

Iz protestne ljudske skupščine pa so,  v sporočilu za javnost z naslovom: “Antifašistični pozdrav iz Bleda” med drugim zapisali, da so izvedli protestno akcijo na stopnicah  pri Cerkev Matere božje na Blejskem otoku, kjer so razvili transparent: “Zaščitite vladavino prava v Sloveniji” ter  simbol kolesarskih protestov in sicer prečrtan kljukast križ.
Danes smo protestniki in protestnice na Bledu izrazili jasno sporočilo slovenskim in evropskim voditeljem: STOP FAŠIZMU IN NEONACIZMU, ZA VLADAVINO PRAVA!

Na Blejskem otoku smo razvili antifašistično in antijanšistično zastavo, s katero jasno sporočamo, da ne pristajamo na zlorabo oblasti, ki jo udejanja Janez Janša in njegova vlada. Ob tem smo hkrati pozvali evropske voditelje in pristojne evropske institucije, da zaščitijo vladavino prava v Sloveniji, prav tako pa obveščamo, da bo v petek ob 19h na Trgu republike potekal vseslovenski shod proti fašizmu in nacizmu. Ob več kot 1,5 letnem delovanje Janeza Janše je čas, da se odkrito poimenuje takšno delovanje in se ga brutalno iskreno poimenuje z oznakami, ki si jih zasluži. Vlada Janeza Janše odkrito podpira fašizem in neonacizem. Ne le, da ga podpira, celo poslužuje se teh metod pri lastnem delovanju.

To se je še bolj jasno izkazalo z nedavnimi dogodki, ko je “Društvo za promocijo tradicionalnih vrednot”, ki ga vodi znani neo-nacist Urban Purgar, tudi vodja ti. Rumenih Jopičev in direktor NTA, dobilo status v javnem interesu na področju kulture, Urban pa je pred nekaj tedni javno na svojem Twitter profilu napisal »Hitler je heroj«. Minister za kulturo, minister za notranje zadeve in predsednik vlade pa očitno podpirajo, da predsednik “organizacije v javnem interesu” izraža tovrstna stališča.

Zato tudi danes na Bledu, pred očmi evropskih in svetovnih voditeljev opozarjamo na nesprejemljivost delovanja slovenske vlade in :

–        Zahtevamo razjasnitev povezav med SDS in neonacističnimi organizacijami in posamezniki, med drugim tudi med ti. »Rumenimi jopiči« in »Društvom za promocijo tradicionalnih vrednot«.

–        Zahtevamo, da se “Društvu za promocijo tradicionalnih vrednot” nemudoma odvzame status društva v javnem interesu!

–        Zahtevamo, da se sproži vse ustrezne postopke na Ministrstvu za kulturo in da se do omenjene situacije opredelijo vse politične stranke.

Ob otvoritvi Blejskega strateškega foruma je sicer postalo še bolj jasno, da se slovenska vlada skriva za katoliškimi leporečji, medtem, ko s svojimi dejanji izkazuje odkrit fašizem in neo-nacizem. Vendar pa tega ne morejo skriti, četudi na idiličnem Bledu organizirajo politične debate, ponujajo prazne fraze o evropskih vrednotah, krščanskih temeljih in se nastavljajo kameram. Zato je bila današnja protestna akcija na Blejskem otoku namenjena razkrivanju pravega delovanja strahovlade Janeza Janše. To je fašizem in nacizem, ki se v slovenski družbi odkrito razrašča, predvsem zaradi podpore trenutne vlade!

Že ob samih uvodnih govorih je postalo jasno, da se za Logarjevim citatom nekdanjega papeža in Janševi referenci na religiozna sporočila očitno skriva tudi jasna tendenca po večji vpletenosti Cerkve v državo, ki bi morala biti sicer po slovenski ustavi ločeno.Absurdno je, da Janša na Blejskem strateškem forumu govori o spoštovanju človekovih pravic, demokraciji in temeljnih svoboščinah, iskanju soglasja in spoštovanju, ko pa je dandanes on sam glavni avtoritarni voditelj, ki odreka ključne pravice (kot je npr. pravica do izražanja, združevanja, protestov) večini svojih prebivalk in prebivalcev, spodkopava demokracijo in zaničuje ter žali vse drugače misleče.

Iz povabljenih govorcev (ki so v veliki večini samo moški) je tudi jasno, da se slovenska vladna politika preusmerja na sodelovanje v Višegrajski skupini, kjer totalitarni pristopi spodkopavajo demokratične pristope in evropske vrednote.  To ponovno kaže omejenost slovenske vlade in strah pred razvitimi demokracijami v Evropi. In četudi nam evropski voditelji na takih dogodkih govorijo, kako je potrebno okrepiti evropsko demokracijo in kako pomembno vlogo imajo državljani in parlamentarna demokracija, je vse to seveda preslišal sam gostitelj dogodka, avtoritarni Janez Janša, ki od samega začetka te vlade svoje delovanje utemeljuje predvsem na samovoljnosti in ignoriranju mnenja ljudstva.

Protestna akcija tako jasno poziva tako slovenske, kot evropske voditelje, da se kritično odzovejo na dogajanje v Sloveniji, zavarujejo vladavino prava in ne dopustijo Janezu Janši, da širi totalitaristične ideje, ne v Sloveniji, ne na evropski ravni.

V petek bo ob 19ih v Ljubljani potekal VSESLOVENSKI SHOD PROTI FAŠIZMU IN NEO-NACIZMU. Če se ideologijam sovraštva nočejo ali ne znajo zoperstaviti politiki, se jim bomo toliko bolj odločno zoperstavili ljudje. Slovenke in Slovenci smo v preteklosti enkrat že premagali tako fašizem kot nacizem in ju bomo tudi ponovno!

Protestna ljudska skupščina.”

Akcijo kolesarskih protestnikov si lahko ogledate na spodnji povezavi:

google.com/drive/folders/1g-KjP83CNgXaznD4AGyYSaYCVOg8_dtw?usp=sharing

COMMENTS

Wordpress (0)