Blejski forum kot “balkanski” Davos – Edi Rama prišel v belih platnenih copatih in rdečih nogavicah – Metka Tekavčič o tem kdo je bolj karizmatičen: Janša, Vučič ali Plenković – TOPNEWS.si

Blejski forum kot “balkanski” Davos – Edi Rama prišel v belih platnenih copatih in rdečih nogavicah – Metka Tekavčič o tem kdo je bolj karizmatičen: Janša, Vučič ali Plenković

Blejski forum kot “balkanski” Davos – Edi Rama prišel v belih platnenih copatih in rdečih nogavicah – Metka Tekavčič o tem kdo je bolj karizmatičen: Janša, Vučič ali Plenković

Blejski forum vsaj po udeležbi vse bolj spominja na nekakšen balkanski Davos. Najbolj zastopan je bil, za razliko od prejšnjih forumov, kjer so prevladovali  “višegrajci”, tokrat Zahodni Balkan. Od Grčije, preko Albanije, Bolgarije, Srbije, Bosne in Hercegovine do Hrvaške.

Najbolj je, vsaj po stilu izstopal albanski predsednik vlade Edvin (Edi) Rama, ki je na Forum prišel rdečih nogavicah in v belih navadnih pletenih copatih. V središču pozornosti novinarjev pa  sta bila tudi hrvaški premier Andrej Plenković in srbski predsednik Aleksandar Vučić.

Vučić in Plenković sta najbolj  navdušila Metko Tekavčič  dekanijo Ekonomske fakultete, ki je po prvem panelu o Prihodnosti Evrope ugotavljala, “da sta Vučič in Plenković veliko bolj  karizmatična od Janeza Janše”. Stvar okusa pač in o okusih se ne razpravlja pravijo.

Na Bledu se ob slovenskem političnem vrhu s predsednikom Borutom Pahorjem in premierjem Janezom Janšo izstopali še visoki predstavniki Evropske unije. Minister za zunanje zadeve Anže Logar pa je bil  tisti, ki je skupaj s premierjem in predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom odprl 16. blejski strateški forum.

Ob Michelu, Sassoliju in Janši  je prvi panel gostil  še srbskega predsednika Aleksandra Vučića, državnega tajnika Svetega sedeža, kardinala Pietra Parolina, premiere Češke, Slovaške, Madžarske, Hrvaške in Grčije – Andreja Babiša, Eduarda Hegerja, Viktorja Orbana, Andreja Plenkovića in Kiriakosa Micotakisa. Sodelovala bo tudi podpredsednica Evropske komisije Dubravka Šuica.

Prvi panel voditeljev je tako imel  kar enajst govorcev. Glavni uvodni govorec je bil predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli, ki je ob tem izpostavil, da 81 odstotkov Evropejcev meni, da bi morali evropska sredstva namenjati le državam, ki spoštujejo vladavino prava.

Sledila je razprava nekdanjih voditeljev pod taktirko Dimitrija Rupla. Med razpravljavci so bili vplivni vodja zunanjepolitičnega odbora Evropskega parlamenta Elmar Brok, nekdanji slovenski premier Alojz Peterle, nekdanji slovaški premier Mikulaš Dzurinda, nekdanji češki premier Mirek Topolanek in nekdanji predsednik avstrijskega parlamenta Andreas Khol. Prek video povezave pa nekdanja španska zunanja ministrica Ana Palacio ter priznani politolog Jacques Rupnik.

Sicer pa je Blejski forum postal pravzaprav prava promenada nekaterih “wanna be” vplivnežev in  pomembnežev, ki so postali tako rekoč “živi inventar”  vsakoletnega blejskega foruma.

Tako je tudi letos bila opazna prisotnost Ajšo Šunjić Vodnik, ene od ključnih žensk ki vladajo v slovenskih gospodarsko-stanovskih organizacijah. Prav tako je bila na forumu Jerca Legan Cvikl in nesojena ministrica za pravosodje ter dežurna kandidatke desnice za  ustavno sodnico Verica Trstenjak.

Moški del pa so zastopali Kristjan Verbič, predsednik Združenja malih delničarjev, pa Janez Podobnik in  nekdanji politik Ludvik Toplak in Zijad Bećirovič direktor Mednarodnega inštituta za bližnjevzhodne in balkanske študije ter  zakonca Črešnar Pergar.

Na forumu pa tokrat ni bilo nobenega voditelja opozicijskih strank. Sicer pa je bil tokratni Blejski forum tudi izredni logistični dogodek , saj je v organizaciji  in varovanju tako ali drugače sodelovalo okoli 700 ljudi.  Zaradi strogih varnostnih ukrepov,  tako na kopnem kot na blejskem jezeru, kjer je krožil policijski čoln se tokrat protestnikom ni uspelo prebiti v bližino Festivalne dvorane ampak so prišli le do Blejskega otoka.

COMMENTS

Wordpress (0)