Povprečne letne cene električne energije v jugovzhodni Evropi so se, v primerjavi z obdobjem pred pandemijo, zvišale za 60%, – TOPNEWS.si

Povprečne letne cene električne energije v jugovzhodni Evropi so se, v primerjavi z obdobjem pred pandemijo, zvišale za 60%,

Povprečne letne cene električne energije v jugovzhodni Evropi so se, v primerjavi z obdobjem pred pandemijo, zvišale za 60%,

Povprečne letne cene električne energije v jugovzhodni Evropi so se, v primerjavi z obdobjem pred pandemijo, zvišale za 60 odstotkov, predvsem zaradi naraščajočih cen ogljika, zvišanja cen zemeljskega plina in povečane porabe zaradi višjih temperatur. Rast merimo glede na leto 2019, saj pandemično leto 2020 ne bi bilo pravo referenco. Trenutna napoved povprečnih cen električne energije za letošnje leto je okoli 80 EUR na MWh, v primerjavi s približno 50 EUR v letu 2019.

Trgi z električno energijo v regiji so v zadnjih dneh beležili dnevne cene do 120 EUR na MWh, kar je za približno 30 EUR več kot v istem obdobju leta 2019. V Bolgariji je to celo povzročilo stavke podjetij, ki so se soočila z resnimi težavami zaradi visoke cene električne energije.

Cene se bodo v prihodnjih mesecih in letih še naprej zviševale in vsi bi morali biti  na to pripravljeni. Kot poroča Balkan Green Energy News se bodo cene v prihodnjih mesecih z približevanjem konca leta še naraščale, saj je to običajen trend vsako leto. V naslednjih letih pričakuje povprečno letno ceno okoli 80 evrov na MWh.

Številne elektrarne na premog v Grčiji, Bolgariji in Romuniji so bile zaprte, ker s ceno ogljika 57 EUR na tono niso bile konkurenčne.

Trenutno na ceno električne energije največ vplivajo trije dejavniki. Prva je cena emisij CO2, ki trenutno znaša 57 EUR na tono. Številne elektrarne na premog v Grčiji, Bolgariji in Romuniji so bile zaprte, ker ne morejo biti dobičkonosne, če k svojim proizvodnim stroškom dodajo 57 EUR na tono CO2. Po drugi strani pa ni zgrajenih dovolj zmogljivosti za obnovljivo energijo, kar je povzročilo pomanjkanje.

Drugič, cena zemeljskega plina, merjena v MWh, se je od februarja zvišala s 15 EUR na MWh na 45 EUR na MWh, kar velja po vsej Evropi. Plin je pomemben, ker se uporablja pri proizvodnji električne energije, pa tudi kot surovina v industriji.  To bo fosilno gorivo skupaj s CO2 zagotovo narekovalo ceno električne energije v prihodnjih letih. Cene zemeljskega plina in CO2 bodo v prihodnjih letih določale ceno električne energije.

Cena zemeljskega plina bo verjetno še naraščala, saj podatki kažejo, da so evropski skladiščni prostori prazni in da zima ni tako daleč, je dejal. Visoke cene električne energije so elektrarnam na plin omogočile povečanje proizvodnje, medtem ko trenutne cene v regiji spet omogočajo donosno delovanje tovarn na premog (tudi pri ceni ogljika 57 EUR na tono).

Tretji ključni dejavnik so bile višje temperature, ki so povzročile povečano porabo električne energije. To v poletnih mesecih ni nič nenavadnega, a zaradi globalnega segrevanja postaja vse pogostejše.

 

COMMENTS

Wordpress (0)