Odhodki za emisije ogljika so se v Evropski uniji povzpeli na rekordnih 61 EUR na tono – TOPNEWS.si

Odhodki za emisije ogljika so se v Evropski uniji povzpeli na rekordnih 61 EUR na tono

Odhodki za emisije ogljika so se v Evropski uniji povzpeli na rekordnih 61 EUR na tono

Odhodki za emisije ogljika so se v Evropski uniji povzpeli na rekordnih 61 EUR na tono, saj se proizvajalci električne energije trudijo pridobiti plin iz Rusije, veter pa je oslabel,  poroča spletni portal Balkan Geen – Energy news.

Trgovanje s certifikati ogljikovega dioksida v okviru sistema trgovanja z emisijami Evropske unije – EU ETS je bilo na včerajšnji  seji počasno, kar je okrepilo nihanje cen. Vrednost dovoljenj za CO2 in njegove ekvivalente v okviru globalnega segrevanja se je po podatkih energetske borze ICE Endex že drugič zapored zaključila na rekordni ravni.

Referenčna pogodba za poravnavo decembra se je zvišala na le tri cente pod 61 EUR na tono. Na prejšnji trgovalni seji, pred koncem vikenda, se je zaključila pri 59 EUR. Shema je bila uvedena leta 2005. Cena se je od začetka leta povzpela za 85%. Decembra je prvič končno presegla 31 EUR na tono.

Pomanjkanje plina spreminja igro
Spori glede plinovoda Severni tok 2 in prevladujoče nasprotovanje Združenih držav so privedli do motenj pri dobavah iz Rusije v evropske skladišča pred ogrevalno sezono. Očitna okvara v enem največjih cevovodnih sistemov na ruski strani je povzročila hitenje pri nakupih naročil za fosilna goriva.

Spori, ki obkrožajo plinovod Severni tok 2 med Rusijo in Nemčijo, spodbujajo novo plinsko krizo

Proizvajalci električne energije in upravljavci sistemov daljinskega ogrevanja v Evropi se poskušajo izogniti krizi, kakršna je izbruhnila v prvem desetletju stoletja zaradi sporov med Rusijo in Ukrajino. V zadnjih nekaj mesecih so se v EU aktivirali nekateri rezervni objekti na premog, saj je poletna vročina povečala povpraševanje po električni energiji za hladilne namene.

Zmogljivosti vetrne in sončne energije niso dovolj razvite, da bi preprečile take skoke. Po drugi strani pa uporaba fosilnih goriv pomeni dovoljenja za emisije CO2, vendar jih EU zmanjšuje, zato nastavitev daje prednost rasti cen.

Hitro okrevanje gospodarstva povzroča napake pri oskrbi z električno energijo
Cene električne energije v Nemčiji in Španiji dosegajo rekordne ravni. Drug pomemben dejavnik je nenadna gospodarska oživitev po zaustavitvi zaradi ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa, kar je povzročilo motnje, saj proizvajalci in dobavitelji ne morejo zadovoljiti povpraševanja po električni energiji.

Poleg tega v velikem delu Evrope in zlasti v Nemčiji analitiki pričakujejo znaten upad moči vetra, zato se dinamika preusmerja z dela trga z obnovljivimi viri energije na objekte za pridobivanje fosilnih goriv, poroča

COMMENTS

Wordpress (0)