(VIDEO) Šarec odgovoril na Janševe pogoje: “To je tako, kot da bi največji zdrahar v razredu postavil pogoje, kdo lahko sedi z njim v klopi” – TOPNEWS.si

(VIDEO) Šarec odgovoril na Janševe pogoje: “To je tako, kot da bi največji zdrahar v razredu postavil pogoje, kdo lahko sedi z njim v klopi”

(VIDEO) Šarec odgovoril na Janševe pogoje: “To je tako, kot da bi največji zdrahar v razredu postavil pogoje, kdo lahko sedi z njim v klopi”

Potem, ko je predsednik vladajoče SDS Janez Janša včeraj predstavil pogoje za vstop stranke SDS v prihodnje koalicije, je danes večji del opozicijskih strank zavrnil možnost sodelovanja z Janšo po volitvah. Janša je namreč za sodelovanje v prihodnji vladi postavil štiri pogoje:
1. Potrebno je delati za skupno dobro in ne za lastne interese.
2. Interesi slovenskih ljudi morajo biti postavljeni v ospredje, zato govora o odprtih mejah in migrantskih koridorjih ne more biti.
3. Vrednote slovenske ustave morajo biti striktno spoštovane.
4. Stranke, ki bodo sodelovale z SDS v prihodnji koaliciji morajo vnaprej povedati, da bodo podprle resolucijo Evropska parlamenta o obsodbi vseh totalitarnih režimov.

Predsednik LMŠ Marjan Šarec je danes komentiral pogoje za sodelovanje v prihodnji vladi, ki jih je na regionalnem srečanju stranke SDS v Leskovcu pri Krškem nanizal prvak SDS in aktualni predsednik vlade Janez Janša. Predsednik LMŠ Marjan Šarec je v izjavi za medije na vprašanje, ali bi bili v LMŠ pripravljeni sprejeti Janševe pogoje in sodelovati s SDS v prihodnji vladi, odgovoril s prispodobo: To je nekako tako, kot bi največji pretepač in zdrahar v razredu postavil pogoje, kdo lahko sedi z njim v klopi, se ga pa vsi izogibajo.«

Prvak LMŠ računa, da bo na prihodnjih volitvah levosredinski blok dobil dovolj podpore za sestavo vlade. Pri tem upa, da bodo predsedniki ostalih opozicijskih strank podpisali dogovor o povolilnem sodelovanju, s katerim bi se zavezali, da ne bodo sodelovali s SDS in strankami, ki jo podpirajo.

Predsednica stranke SD Tanja Fajon je v izjavi za medije povedala, da si v stranki želijo predvsem dialoga, zato ne morejo pristati na delovanje Janše, ki je po njenih besedah avtoritarno. “Strinjam se, da moramo delati za skupno dobro, žal pa predsednik vlade do tega trenutka s svojim ravnanjem ne dela tako,” je povedala Fajonova. Tanja Fajon je  napovedala je, da bo na seji predsedstva stranke predlagala izhodišče za partnersko sodelovanje in krepitev opozicije.

Fajonova si sicer želi, da bo po volitvah v državni zbor državo vodila levosredinska vlada. To bo tudi njen predlog na sestanku voditeljev opozicije v sredo, v želji, da dogovor čim prej podpišejo. Fajonova je odgovorila tudi na vprašanje, ali v SD še vedno ne izključujejo sodelovanja z NSi. Po njenih besedah se pogovarjajo zgolj s strankami zdajšnje opozicije. “Vsakršno sodelovanje z vladajočo SDS in strankami, ki so trenutno v vladi in podpirajo škodljiva ravnanja te vlade in Janeza Janše, ne pride v poštev,” je še povedala Fajonova.

V NSi pa  glede prihodnjega sodelovanja v koalicijah poudarjajo, da predstavljajo sredino slovenskega političnega prostora. Zato je njihov cilj, da k sodelovanju pritegnejo vse politične stranke, s katerimi si delijo vizijo razvoja Slovenije, so zapisali v sporočilu za javnost.

Kot so še dodali, v stranki že pripravljajo vizijo Slovenije kot ene najrazvitejših držav EU – gospodarsko močne, digitalne in zelene. “Vlada, ki bi jo vodila NSi, bi tako ponudila možnost, da v slovensko politiko vnesemo več zmernosti, dialoga in preseganja razlik. Ključni cilj takšne vlade pa bi bila realizacija vizije ‘za Slovenijo prihodnosti’,” so še zapisali.

V stranki SAB pa so po besedah generalnega sekretarja Jerneja Pavliča razumeli, da so pogoji Janše namenjeni strankam, s katerimi SDS sodeluje v koaliciji in s katerimi bo sodelovala v prihodnje. Pavlič je zatrdil, da stranke SAB med temi strankami ne bo. “Osem let smo parlamentarna stranka in v osmih letih se niti enkrat nismo pogovarjali za koalicijsko sodelovanje s SDS,” je dejal Pavlič.

V SAB si po Pavličevih besedah želijo še močnejše opozicije. Zdi se jim pomembno, da ljudem pokažejo alternativo, ki bo temeljila na vsebini, ne pa na nasprotovanju Janši. Čez poletje so delali v tej smeri, načrtujejo pa tudi programski kongres. Na njem bodo, kot je povedal Pavlič, praktično pokazali, katere so vsebinske točke, na katerih bo treba delati v prihodnji vladi.

COMMENTS

Wordpress (0)