(V ŽIVO) Petkov protest -Tea Jarc o “bližnjem srečanju” z Janezom Janšo na Kredarici ter o fizičnem napadu – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Petkov protest -Tea Jarc o “bližnjem srečanju” z Janezom Janšo na Kredarici ter o fizičnem napadu

(V ŽIVO) Petkov protest -Tea Jarc o “bližnjem srečanju” z Janezom Janšo na Kredarici ter o fizičnem napadu

Danes bodo, kot sporočajo iz protestne ljudske skupščine, petkove kolesarke in kolesarji ponovno ob 19 tih na Trgu republike “izrazili jasen protest proti vladi in katastrofalni politični situaciji v Sloveniji”.

Kot napovedujejo bo na protestu spregovorila tudi Tea Jarc, “aktivistka, ki je iz oči v oči Janezu Janši na Kredarici povedala to, kar protestnice in protestniki sporočamo že 70. tednov”. V svojem govoru se bo danes odzvala tudi na kritike in grožnje, ki jih je bila deležna tekom tedna. Današnji petkov protest  poteka pod sloganom: ” Podpornikom fašizma in neo-nacizma se je potrebno zoperstavljati na vseh nadmorskih višinah!”
Za prihodnji petek pa napovedujejo vseslovenski “vseslovenski shod proti fašizmu in neo-nacizmu.” V daljšem sporočilu za javnost pa so v protestni ljudski skupščini zapisali:

“Po tem, ko smo prejšnji petek, ob 70. tednu protestiranja, organizirali protest na Triglavu, se je preko odzivov različnih političnih akterjev še bolj jasno pokazal razkorak med ljudstvom na eni strani in političnimi strankami na drugi strani. Te so na srečanje z Janezom Janšo na Kredarici v prvih odzivih večinoma spregledale nesprejemljivost in žaljivost izjav Janeza Janše in fizični napad, ki ga je bila zaradi glasno zastavljenih vprašanj deležna Tea Jarc. Na protestu bo spregovorila tudi Tea Jarc, aktivistka, ki je iz oči v oči Janezu Janši na Kredarici povedala to, kar protestnice in protestniki sporočamo že 70. tednov. V svojem govoru se bo danes odzvala tudi na kritike in grožnje, ki jih je bila deležna tekom tedna.

Besede, ki jih izrekamo protestnice in protestniki, so ostre. So glasne. In verjamemo, da so politikom neprijetne. Ampak zato, ker je trenutno stanje v Sloveniji zelo neprijetno večini prebivalk in prebivalcem. Ker resnica o stanju v Sloveniji enostavno ni prijetna. Če jih politična elita ni pripravljena slišati v vsej svoji brutalni iskrenosti, potem ni zmožna in legitimna zastopati ljudi. In to velja tako za koalicijo, kot tudi za opozicijo. Dodatno se je v zadnjem času še okrepil odkriti nacizem in fašizem, ki ga podpira tudi politika sama:

“Društvo za zaščito tradicionalnih vrednot”, ki ga vodi znani neo-nacist Urban Purgar, tudi vodja ti. Rumenih Jopičev in direktor NTA, je pred nekaj mesecih dobilo status v javnem interesu na področju kulture, Urban pa je pred nekaj tedni javno na svojem Twitter profilu napisal »Hitler je heroj«. Minister za kulturo, minister za notranje zadeve in predsednik vlade pa očitno podpirajo, da predsednik “organizacije v javnem interesu” izraža tovrstna stališča. Ta škandalozna situacija se je samo še bolj jasno izrisala, ko je Urban Purgar v soboto na svojem Twitter profilu objavil neposredno grožnjo z “pokončanjem” pred domačimi vrati enega izmed bolj vidnih članov protestniškega gibanja Jaše Jenulla (prilagamo objave iz Twitterja). Seveda se podporniki neo-nacizma v parlamentu na to niso odzvali. Žalostno pa je, da so bili zelo tihi tudi člani opozicije, ki so v povezavi z dogodki na Kredarici zelo jasno podajali svoja mnenja. Očitno gre za dvojne standarde, kjer so dejanske grožnje na domačem naslovu navadnemu državljanu veliko manj pomembne kot glasno zastavljena legitimna vprašanja izvoljenim predstavnikom ljudstva. Po seji KNOVSA ta teden, ki se je niso udeležili ne Janša ne njegovi drugi pajdaši, ki se jih argumentirano povezuje z neonacističnimi organizacijami, zahtevamo razjasnitev povezav med SDS in neonacističnimi organizacijami in posamezniki, med drugim tudi med ti. »Rumenimi jopiči« in »Društvom za zaščito tradicionalnih vrednot«. Zahtevamo pa tudi, da se “Društvu za zaščito tradicionalnih vrednot” nemudoma odvzame status društva v javnem interesu! Zahtevamo, da se sproži vse ustrezne postopke na Ministrstvu za kulturo in da se do omenjene situacije opredelijo vse politične stranke. Molk v tem primeru pomeni očitno odobravanje. Nedelovanje proti neo-nacističnim stališčem pomeni podpiranje in omogočanje teh stališč.

Danes bomo tako petkovi kolesarji in kolesarke obiskali politične stranke in jim jasno povedali, da se proti podpornikom fašizma in nacizma borimo vsepovsod, ne glede na nadmorsko višino. Ob tem pa jih bomo tudi izročili javni poziv, da se ne samo z besedami, ampak tudi z dejanji, izjasnijo glede podpore neo-nacistom in “Društvu za zaščito tradicionalnih vrednot”.Prav tako bomo napovedali, da bo naslednji petek ob 19ih v Ljubljani potekal potekal VSESLOVENSKI SHOD PROTI FAŠIZMU IN NEO-NACIZMU. Če se ideologijam sovraštva nočejo ali ne znajo zoperstaviti politiki, se jim bomo toliko bolj odločno zoperstavili ljudje. Slovenke in Slovenci smo v preteklosti enkrat že premagali tako fašizem kot nacizem in ju bomo tudi ponovno! Upamo, da boste mediji omogočili, da se javno sliši tudi glas tistih 63,9% prebivalk in prebivalcev, ki odločno nasprotujemo tej vladi in ne zgolj nastopi pripadnikov “politične kaste”, ki se trenutno očitno posvečajo predvsem strateškemu nabiranju političnih točk pred naslednjimi volitvami”.

COMMENTS

Wordpress (0)