Konec “poletnega solsticija” v slovenski politiki – Janeza Janšo skrbijo begunci iz Afganistana, SD pa govori o solidarnosti večine Evropejk z ženskami v Afganistanu, na kar opozarjajo “tudi naše voditelje in diplomacijo” – TOPNEWS.si

Konec “poletnega solsticija” v slovenski politiki – Janeza Janšo skrbijo begunci iz Afganistana, SD pa govori o solidarnosti večine Evropejk z ženskami v Afganistanu, na kar opozarjajo “tudi naše voditelje in diplomacijo”

Konec “poletnega solsticija” v slovenski politiki – Janeza Janšo skrbijo begunci iz Afganistana, SD pa govori o solidarnosti večine Evropejk z ženskami v Afganistanu, na kar opozarjajo “tudi naše voditelje in diplomacijo”

Letošnje poletje je bilo, vsaj ko gre za politično dinamiko eno najbolj sušnih . Če mainstream mediji ne ne bi polovice dnevnikov namenili Covidu 19, druge polovice pa Afganistanu, bi morali osrednja poročila skrajšati vsaj za pol ure, če ne še več. In seveda temu primerno bi bili tudi reklamni bloki, se pravi bistveno krajši.

Za uvod v predvolilno tekmo je z mini reprizo evropske begunske krize iz leta 2015, ki se je sprevrgla v humanitarno in kasneje politično krizo ve Evropski uniji in njenih članicah je te dni poskrbel Janez Janša.

Janez Janša je na Twitterju zatrdil, da EU ne bo odpirala nobenih evropskih “humanitarnih” oziroma migracijskih koridorjev za Afganistan. “Ne bomo dovolili, da se ponovi strateška napaka iz leta 2015. Pomagali bomo zgolj posameznikom, ki so pomagali nam med operacijo Nata. In članicam EU, ki varujejo našo zunanjo mejo,” je zapisal.

“Premierja Janšo vabimo, nj o tem razpravlja z evropskimi institucijami . Tako bomo lahko sklenili , kakšni naj bodo naši naslednji koraki. Vse države članice se počutimo vpletene v položaj v Afganistanu in jasno je, da moramo pokazati solidarnost,” je dejal Sassoli.

Po Sassolijevi izjavi pa je Janša na Twitterju poudaril, da je na članicah EU, da se odločijo, ali želijo sprejeti še en migracijski val. “Trenutno pa nimamo niti konsenza niti kvalificirane večine, pravzaprav nobene večine sploh glede vprašanja, kaj storiti. In mi že izražamo solidarnost s tistimi, ki so delali z nami,” je še zapisal Janša.

“Naše institucije si prizadevajo ugotoviti, kakšna solidarnost bi bila potrebna za vse, ki jih ogroža novi afganistanski režim, in ne le za Afganistance, ki so sodelovali z nami,” je dejal David Sassoli v izjavi za italijansko Rainews24 ob robu srečanja v Riminiju.

V Ženskem forumu SD opozarjamo, da so tudi ženske pravice – človekove pravice! In upamo, da bodo izraženi solidarnosti večine Evropejk z ženskami v Afganistanu prisluhnili tudi naši voditelji in diplomacija.

“Nikoli ne pozabite, da je za ogrožanje pravic žensk potrebna le ena politična, gospodarska ali verska kriza. Te pravice nikoli ne smete jemati kot samoumevne; bodite pozorni vse življenje.” Simone de Beauvoir #AfganistanWomen

Na družbenem omrežju Twitter so se objavljene zanimive fotografije žensk iz 70-tih let prejšnjega stoletja, ko so moda in oblačila ženske v Afganistanu praktično ni razlikovala od mode v Evropi ali ZDA.

https://twitter.com/ImArpitaMukherj/status/1429145379707056130

Novinarski kolega Uro Esih iz Dela ima prav , ko ugotavlja, “da smo v zadnjem mesecu že skoraj pozabili, da vlada predseduje svetu EU, z začetkom jeseni pa se v ospredje znova prebijajo evropske teme – z jasno povezavo do notranje politične agende največje vladajoče stranke.

COMMENTS

Wordpress (0)