“S to Janševo izjavo se pa moram strinjati” – Ko se Aurelio Juri strinja z Janezom Janšo in Ernestom Petričem, da “gre v Afganistanu za največji poraz NATA” in “da se demokracije ne da izvoziti” – TOPNEWS.si

“S to Janševo izjavo se pa moram strinjati” – Ko se Aurelio Juri strinja z Janezom Janšo in Ernestom Petričem, da “gre v Afganistanu za največji poraz NATA” in “da se demokracije ne da izvoziti”

“S to Janševo izjavo se pa moram strinjati” – Ko se Aurelio Juri strinja z Janezom Janšo in Ernestom Petričem, da “gre v Afganistanu za največji poraz NATA” in “da se demokracije ne da izvoziti”

»Kaos v Afganistanu in predaja sodobne oborožitve za 300.000 mož talibanom je doslej največji poraz za Nato v zgodovini. Kot del zavezništva smo zanj soodgovorni.« Pa še ena eminentna izjava o tem, kar se dogaja tam daleč: »Afganistan je, tako kot so se stvari razpletle, nov dokaz, da se demokracije, človekovih pravic in tako naprej ne da presajati. To mora dozoreti.« (dr. Ernest Petrič) je v zapisu na Dnevniku izjave Janše in Petriča povzel nekdanji vplivni politik in še vedno član SD-ja Aurelio Juri.

“Bravo obema! Toda kje sta bila in kaj sta dejala, ko smo se vpletali v to pustolovščino, še prej, ko smo privolili v z lažmi utemeljen napad ZDA, Velike Britanije in drugih zaveznikov na Irak, in pred 11 leti, ko sta poslanca stranke Zares zahtevala umik slovenske vojske iz Afganistana z utemeljitvijo, ki zveni danes še kako preroška: »Zavračava stališče, da bi z urjenjem zadostnega števila vojakov afganistanske vojske ta postala sposobna čim prej prevzeti odgovornost za varnost v lastni državi,” je zapisal Juri.

https://twitter.com/rtvslo/status/1428224029954093059

Zaradi  hitre vrnitve talibanov po odhodu tujih vojakov iz Afganistana je bil tudi sedanji ameriški predsednik Joe Biden doma deležen ostrih kritik zaradi umika ameriške vojske, ki naj bi bil slabo voden. Pojavljajo se tudi ocene, da bi to lahko oslabilo podobo ZDA v svetu.

Bidnova administracija izpostavlja, da je prav  Donald Trump izpogajal lanski dogovor s talibani v Dohi, ki je določil pogoje za dokončen umik ameriške vojske, ter da večina ameriške javnosti podpira končanje “večnih vojn”. To je potrdil tudi Mike Pompeo na Twitterju, ki je zapisal: “Ko smo sklenili posel s talibani, ni bil ubit niti en Američan, ker so talibani vedeli, da posel pomeni eno stvar: imeli so niz obveznosti. Če jim ne bi ustrezali, bi nastali ogromni stroški, in to smo storili”.

Trump po drugi strani krivi Bidna in ga je v nedeljo celo pozval k odstopu, češ da je “sramota, kar je dovolil, da se je zgodilo v Afganistanu”. “Kar je Joe Biden naredil v Afganistanu, je legendarno. V ameriško zgodovino se bo zapisalo kot eden največjih porazov,” je še sporočil Trump.

Na Twitterju se je oglasil tudi Edward Snowden, ki je citiral Juliana Assangea. Ta  je leta 2011 govoril: “Cilj je uporabiti Afganistan za izpiranje denarja iz davčnih oporišč ZDA in Evrope skozi Afganistan in nazaj v roke nadnacionalne varnostne elite. Cilj je neskončna vojna, ne uspešna vojna “.

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je medtem  zatrdil, da so ZDA uspele v svoji prvotni misiji, da kaznujejo pripadnike Al Kaide za napade 11. septembra. “Res je tudi, da ni ničesar, česar bi si naši strateški tekmeci po svetu želeli bolj, kot da ostanemo pogreznjeni v Afganistanu še pet, 10 ali 20 let.

A republikanski senator Lindsey Graham je opozoril, da je le še vprašanje časa, kdaj bo Al Kaida v Afganistanu znova vzniknila. “Zdi se, da se predsednik Biden ne zaveda terorističnih groženj, ki jih prinaša Afganistan pod vodstvom talibanov,” je zapisal na Twitterju.

V dogajanje je besedno posegla celo Kitajska, ki jo Bidnova administracija vidi kot svoj glavni izziv. Državni časnik Global Times je objavil analizo, ki ugotavlja, da je Afganistan razkril ZDA kot “nezanesljivega partnerja, ki vedno zapusti svoje partnerje ali zaveznike zaradi zadovoljitve lastnih interesov.”

Vendar vrnimo se k slovenskim odzivom  in  trenutnim navdušenju Aurelia Jurija nad Janezom Janšo : “Da, gospod premier in gospod svetovalec predsednika republike, sokrivi smo tudi mi, ker smo slepo verjeli v vlogo, sposobnost in vsemogočnost velikega čezoceanskega brata, pozabili medtem na njegovo porazno izkušnjo v Vietnamu, in ker verjamemo, da se brez pripadnosti tej miselnosti in temu zavezništvu, mislim na skupno članstvo v Natu, ne da mirno in varno živeti. Govorim o nas, o naši družbi, o Sloveniji, ampak kažem konkretno na vaju, ki nadaljevanje tega članstva zagovarjata z vso možno vnemo.

Si bosta zdaj morda vzela čas za premislek, za preigravanje kake druge opcije v naši zunanji in varnostni politiki, ki pa zagotovo ne more biti tista, o kateri je minule dni spregovoril zunanji minister Logar, in sicer Višegrad ter poudarjeni antagonizem tako z Rusijo kot s Kitajsko. Če stojita za tem, sta znova na napačni strani zgodovine. Jemati ti dve velesili za potencialni sovražnici, da bi se še bolj prikupili onim, ki so zakuhali afganistanski kaos, in to v času, ko časa skorajda ni več, da bi storili, kar je nujno in imperativno, da bi za vsaj za kako stoletje podaljšali obstoj človeštva, je najmanj neumno. Ker če bo kdo umiril razmere v deželi pod Hindukušem, po polomu Zahoda, sta prav Rusija in Kitajska, ampak tudi samouničevalno, ker skupaj z njima moramo, tako kot ves svet, začeti ukrepati za zajezitev podnebnih sprememb.

Najnovejše poročilo za to temo pristojnega medvladnega foruma OZN (243 znanstvenikov iz 66 držav) ne pušča niti kančka optimizma, opozarja klimatologinja Bogatajeva. Ozračje se segreva in kriv je človek. Rezultati so povsem nedvoumni. Ter dodaja: »Poročilo je zadnji alarm, kajti naslednje ne bo moglo spremeniti ničesar, ker bodo spremembe nepovratne! Zato mora svetovna skupnost med jesensko konferenco v Glasgowu sprejeti mehanizme, ki bodo stare dokumente spremenili v uresničljive in zavezujoče akcijske načrte.«

Skrajni čas je torej za novo paradigmo v mednarodnih odnosih, zlasti med Zahodom in Vzhodom, za novo spoznanje in za nov dogovor o tem, kar gre skupaj početi, da ne bodo človeško vrsto s planeta odnesli požari, poplave, plazovi, vdori, cunamiji, tornadi in orkani, epidemije ter vojne za vodo in prostor preživetja. Prej ali slej se bodo s tem soočili tudi talibani. Mi pa, referiram na Slovenijo, pojdimo ven iz te severnoatlantske alianse, za katero dvomim, da sproti spoznava svoje zmote, kljub Afganistanu, ki je s svojimi vojaškimi aktivnostmi med generatorji podnebnih sprememb in ki nas utegne še kdaj povleči ali potisniti v neljube avanture. Ali storimo vsaj to in upam, da se bo nova vlada, računam da Kulova, tega lotila, da po 17 letih članstva pristopimo k referendumu in vprašamo narod, ali je še za to, da z Natom nadaljujemo,” zaključuje Jurij.

COMMENTS

Wordpress (0)