(VIDEO) Bizarno! “Ti fantje so v dveh dneh osvojili Afganistan?” – Na Twitterju posnetki talibanskih borcev kako uživajo na trampolinu in v fitnesu ter se zabavajo v zabaviščnem parku, kjer se vozijo z vrtiljaki in avtomobili – TOPNEWS.si

(VIDEO) Bizarno! “Ti fantje so v dveh dneh osvojili Afganistan?” – Na Twitterju posnetki talibanskih borcev kako uživajo na trampolinu in v fitnesu ter se zabavajo v zabaviščnem parku, kjer se vozijo z vrtiljaki in avtomobili

(VIDEO) Bizarno! “Ti fantje so v dveh dneh osvojili Afganistan?” – Na Twitterju posnetki talibanskih borcev kako uživajo na trampolinu in v fitnesu ter se zabavajo v zabaviščnem parku, kjer se vozijo z vrtiljaki in avtomobili

Talibani želijo, da Afganistan ne bo več bojišče. “Oprostili smo vsem, ki so se borili proti nam. Konec je sovražnosti. Ne želimo nobenih zunanjih ali notranjih sovražnikov,” je poudaril na prvi tiskovni predstavnik talibanov Zabihulah Mudžahid s sodelavci prvič stopil pred kamere in novinarje.

“Naša država je muslimanska država, to je bila pred 20 leti in to je zdaj,” je dejal. “Toda, ko govorimo o izkušenosti in zrelosti in viziji, je seveda velika razlika med tem, kje smo danes in kje smo bili pred 20 leti.” Pravi, da bodo drugačne tudi odločitve, ki jih bodo sprejemali. “Sli smo skozi proces evolucije,” je poudaril.

https://twitter.com/NavroopSingh_/status/1427560987457060882

“Kaos v Afganistanu in predaja sodobne oborožitve za 300.000 mož talibanom je doslej največji poraz za Nato v zgodovini. Kot del zavezništva smo zanj soodgovorni. Prepuščanje afganistanskih zaveznikov terorju talibanov pa je sramotno dejanje. Vse skupaj je simbol konca neke dobe,” je po zasedbi Kabula tvitnil premier Janez Janša.

https://twitter.com/EsteveGirbes01/status/1427380079429144583

“Naš načrt je bil, da se ustavimo pred vrati Kabula, tako da bi lahko nemoteno zaključili proces predaje oblasti,” je dejal in dodal, da se je izkazalo, da je bila prejšnja vlada zelo nesposobna. “Njihove varnostne sile niso mogle narediti ničesar, da zagotovijo varnost. Morali smo nekaj narediti. Morali smo zavzeti Kabul in zagotoviti varnost prebivalcev,” je včeraj dejal tiskovni predstavnik talibanov Zabihulah Mudžahid.

Ko so se tuje sile v maju začele umikati, sta tako Washington kot Kabul izražala prepričanost v sposobnosti afganistanske vojske, da se bo uspešno uprla talibanom. Vsaj na papirju je bila afganistanska vojska z več kot 300 tisoč pripadniki in več milijard dolarjev vredno opremo močnejša od islamistov.  Izkazalo pa se je, da je imela vojska težave s korupcijo, slabim vodstvom, pomanjkljivim urjenjem in vse slabšo moralo. Če so še pred enim mesecem ocenjevali, da bi lahko afganistanska vlada padla v roku 90 dni, se je to na koncu zgodilo v manj kot dveh tednih od prvega zavzetja prestolnice ene od provinc.

Nekdanji predsednik Ašraf Gani je namreč že v nedeljo sporočil, da je zapustil državo. Rusko veleposlaništvo trdi, da je s seboj odpeljal velike količine denarja, ki so jih spravili v kar štiri avtomobile in helikopter.

 

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)