Dramatični posnetki smrti dveh Afganistancev, ki sta iz aviona omahnila v smrt, presenetljivo spominjajo na leto 2001 in padec dvojčkov – TOPNEWS.si

Dramatični posnetki smrti dveh Afganistancev, ki sta iz aviona omahnila v smrt, presenetljivo spominjajo na leto 2001 in padec dvojčkov

Dramatični posnetki smrti dveh Afganistancev, ki sta iz aviona omahnila v smrt, presenetljivo spominjajo na leto 2001 in padec dvojčkov

Ironija zgodovine, kjer so nekateri mediji objavili posnetke, kako so se na letališču v Kabulu ljudje zaman poskušali vkrcati na ameriško transportno letalo, od katerih sta dva v zraku omahnila v smrt, so na družbenih omrežjih sprožile primerjavo  s smrtjo ljudi, ki so se iz gorečih dvojčkov pognali v smrt leta 2001.

https://twitter.com/javeedrathod/status/1427332718279360513

Vendar dogajanje ne bi smelo biti presenečenje po tem,  ko je 29. februarja lani ameriški zunanji minister Mike Pompeo podpisal mirovni dogovor s talibani v Dohi. Dogovor med ZDA in Islamskim emiratom Afganistana je tako rekoč tlakoval pot talibanom, zato toliko bolj presenečajo analize, v katerih nobeden analitikov pravzaprav ne omenja ključnega dokumenta, ki je pripeljal do situacije, ki smo ji bili te dni priča v Kabulu.

https://twitter.com/GrSgmi/status/1427202642258825217

V dokumentu je zapisano, da bo iz zaporov izpuščenih do 5000 talibanov in na drugi strani približno tisoč pripadnikov afganistanskih sil. Talibani so morali obljubiti, da ne bodo napadali ZDA in njihovih zaveznikov in da si bodo prizadevali za sklenitev dogovora z afganistansko vlado. ZDA so še obljubile opustitev sankcij in finančno pomoč, talibani pa so potrdili, da ne bodo gostili islamskih skrajnežev iz terorističnih skupin kot sta Al Kaida in Islamska država. Takratni ameriški obrambni minister Mark Esper je sicer posvaril talibane, da bodo izgubili možnost odločanja o prihodnosti svoje države za isto mizo z drugimi Afganistanci, če ne bodo spoštovali svojih obljub.

Vendarle je strah pred šeriatom očitno botroval temu,  da številni Afganistanci želijo za vsako ceno zapustiti državo in so za to pripravljeni tvegati tudi svoja življenja. Nič ni pomagalo, da so celo streljali na ljudi na letališču, da bi omogočili prelete avionov in evakuacijo.

Lanski dogovor med ZDA in Islamskim emiratom Afganistana je tako tlakoval pot Talibanom na oblast brez upora. Glavni pogajalec Talibanov z ZDA je bil Abdulom Ganijem Baradarjem, ki bo najverjetneje postal novi predsednik Afganistana. Simbolično je, da je za datum dokončnega umika razglašen 11. september, 20. obletnico napada na New York. Nauk ameriškega umika iz Afganistana je, da se ne gre zanašati na zavezništva, kot je NATO, in da zanašanje na zavezništvo z ZDA ni več tako zanesljivo, saj se ZDA tudi formalno poslavljajo od vloge svetovne velesile.

COMMENTS

Wordpress (0)