(VIDEO) Na Kongresnem trgu niti besede o košarkarjih, je pa skupina mladih v pavzi pred nastopom Magnifica vpila Luka Dončić, Luka Dončić… – Vodja slovenske olimpijske reprezentance v Tokiu Miro Cerar kritičen zaradi odsotnosti košarkarjev – TOPNEWS.si

(VIDEO) Na Kongresnem trgu niti besede o košarkarjih, je pa skupina mladih v pavzi pred nastopom Magnifica vpila Luka Dončić, Luka Dončić… – Vodja slovenske olimpijske reprezentance v Tokiu Miro Cerar kritičen zaradi odsotnosti košarkarjev

(VIDEO) Na Kongresnem trgu niti besede o košarkarjih, je pa skupina mladih v pavzi pred nastopom Magnifica vpila Luka Dončić, Luka Dončić… – Vodja slovenske olimpijske reprezentance v Tokiu Miro Cerar kritičen zaradi odsotnosti košarkarjev

Sinočnje dogajanje na Kongresnem trgu je bilo pravi happening, na katerem so prišli na svoj račun tudi navadni smrtniki, saj so dobili selfi ali pa podpise slovenskih olimpijcev. Tisti najbolj vztrajni pa so se rokovali z zvezdami slovenskega športa.

Še največ vztrajnosti je od športnikov pokazala plezalka Janja Garnbret, ki je še dolgo po končani prireditvi, ko je oder že zavzel Magnifico, delila avtograme in bila na voljo za selfije, ki jih je dobil vsak, ki je pokazal malo vztrajnosti. Nasploh so športniki pokazali veliko mero srčnosti, ponižnosti in hvaležnosti pred zbrano množico, ki je tokrat prišla na svoj račun.

Če so olimpijske igre v Tokiu potekale brez gledalcev, je bilo sinoči vse drugače. Je pa pomenljivo, da sinoči na Kongresnem trgu uradno ni bila niti enkrat omenjena košarkarska reprezentanca, ki ni prišla niti na sprejem k predsedniku države Borutu Pahorju niti pozdraviti navijačev na Kongresni trg, ampak so košarkarji rajši odšli na zabavo v dvorec Zemono.

Res je, da ni bilo niti kolesarjev, ki so že na pripravah v Franciji, so pa svoje fene pozdravili preko videa v nagovorih. So pa na sprejem prišli trenerji in funkcionarji iz ekipe Rogliča in Pogačarja. Verjetno bi večina članov olimpijske reprezentance sinoči po napornih tekmovanjih rajši bila na dopustu, doma s svojimi ali pa kje na zabavi s prijatelji, vendar so iz odgovornosti do države, sponzorjev, olimpijskega komiteja in predvsem zaradi ljudi prišli na Kongresni trg .

Košarkarjev zaradi različnih obveznosti ni bilo na večerni sprejem. Kot je Košarkarska zveza Slovenije sporočila prek Twitterja, se klubska sezona hitro približuje in ta čas želijo košarkarji preživeti z najbližjimi. “Z njimi želimo preživeti kar največ časa in verjamemo, da nam ne boste zamerili odsotnosti na sprejemu olimpijcev,” so zapisali.

Zakaj košarkarska reprezentanca ni bila omenjena, bo verjetno še predmet debate, če ne drugje pa na družbenih omrežjih, kjer kritična javnost opazi vedno vse detajle in nianse dogajanja. Le v Odmevih je starosta slovenski olimpijcev in tudi vodja slovenske ekipe v Tokiu Miro Cerar starejši dejal, »da ni korektno do naših ostalih športnikov, ki so tudi z njimi živeli ves ta čas, in seveda do naših ljudi, do občudovalcev doma«.

Luka Dončič in ekipa košarkarjev so razred zase v vsakem primeru, ki je sinoči demonstrirala, da s slovensko državo pravzaprav nima veliko, čeprav so navijači in gledalci najbolj trepetali in navijali za slovensko košarkarsko reprezentanco.
Če bi iskali politično sporočilo košarkarjev oziroma luke Dončića, bi lahko rekli, da gre za nekakšen pay back, zaradi znane zgodbe Dončićevega očeta, ki ga je država v nekem, sedaj že pozabljenem, obdobju izbrisala iz državljanstva, ko je čez noč odšel v Crveno zvedo in igral v tistem času za srbske klube.
Potem pa še tisti nesrečni zapis na Twitterju, da bi se Luka Dončič, ki je rojen v Sloveniji, lahko distanciral od očeta in spremenil mehki ć v priimku.

Vendar to odpira že neko drugo zgodbo v slovenskem športu in predvsem v košarki, ki se je do sedaj še ni dotaknil nihče, in je zelo občutljiva. Košarkarska ekipa je vsekakor sledila Luki Dončiću, ki jo je sinoči povabil na večerjo v Zemono, kjer so si naročili hrvaško pevko Severino.

Nasploh je Dončić, ki je od včeraj najbolje plačani slovenski športnik vseh časov, razred za sebe. Brez njega ne bi bilo četrtega mesta, saj naj bi bil po insajderskih informacijah njegov pogoj, da ima ekipa proste roke in da se pravzaprav na olimpijadi v Tokiu vodi sama.

Čeprav je slovenska košarka z Dončičem dosegla svetovno slavo in uspeh, se je na zadnjih dveh tekmah pokazala omejitev principa, da se ekipa vodi pravzaprav sama, samo da zmaguje in potem ji je vse oproščeno in pozabljeno in ni pomembno, kaj delajo košarkarji v času pred in po tekmi, ko niso na košarkarskem terenu.

V zgodovini košarke je znani primer, ko je eden od slavnih trenerjev dejal, vi samo zmagujte in potem ni pomembno, če zvečer obrnete tudi hotel narobe, pokazal kot pristop, ki ima svoje omejitve in se je vse skupaj končalo ne tako slavno.

Vendar je to vse skupaj že zgodovina in nima smisla, da bi ob tej priložnosti razglabljati o tem, kaj vse se je dogajalo v zakulisju, saj gre za stvar okusa in okusih se ne razpravlja. Pa tudi junakom je po bitkah marsikaj oproščeno in pozabljeno, tudi, če je šlo kaj narobe.

Je pa manifestacija dejstva, da košarkarjev ni bilo niti k predsedniku države Borutu Pahorju niti na Kongresni trg, saj so jih čakali navadni smrtniki, ki lahko le sanjajo o slavi in denarju, ki ga s sabo prinaša vrhunski šport, pa vendar so pokazali veliko srce za državo in se iskreno veselili uspehov slovenskih športnikov tako v ekipnih kot posamičnih športih, zanimiva in povedna, čeprav si o tem ne upa nihče razpravljati na glas.

Vendar to prepuščamo strokovnjakom in športnim novinarjem, ki so profesionalci in jim nikakor ne bi hoteli na tem mestu odžirati kruha.  Vsekakor pa drži, da je sodelovanje slovenskih športnikov, ki so dobili pet medalj, nekako združili državo in jo tako rekoč paralizirali. Se njaboljše je dogajanje povzela en od udeleženk sinočnjega dogajanja na Kongresnem trgu, ki je dejala: ” Zdi se mi zdi, da so dvignili celo Slovenijo in da pri nas vzbujajo tisto najbolješe”

COMMENTS

Wordpress (0)