“Somrak bogov”- Še vedno ni pravega odgovora, zakaj so v KZS in košarkarji z Lukom Dončićem v resnici “stornirali” Brdo in Kongresni trg, kjer ni bilo nobenega od košarkarjev – TOPNEWS.si

“Somrak bogov”- Še vedno ni pravega odgovora, zakaj so v KZS in košarkarji z Lukom Dončićem v resnici “stornirali” Brdo in Kongresni trg, kjer ni bilo nobenega od košarkarjev

“Somrak bogov”-  Še vedno ni pravega odgovora, zakaj so v KZS in košarkarji z Lukom Dončićem v resnici “stornirali” Brdo in Kongresni trg, kjer ni bilo nobenega od košarkarjev

Še predobro se spominjamo  prebedenih  noči in nacionalne evforije, ki je ob igranju naših košarkarjev v Tokiu zavladala v domovini. Celo fantastični in “zlati” uspehi Primoža Rogliča, Benjamina Savška in Janje Garnbret ter navdušenje ob njih niso nič v primerjavi z ekstazo Slovenije ob igranju naših košarkarjev. Slovenski mediji so jih kovali v nebo, proglašali izjemnega Luko Dončića za najboljšega igralca na svetu in celo po hudem in ponižujočem porazu proti Avstraliji, se navdušenje nad njimi ni poleglo.

https://twitter.com/All_Things_Mavs/status/1425525939115634697

In prav je tako, saj je četrto mesto na olimpijskih igrah sanjski rezultat, ki ga bo težko ponoviti. Tudi Luka je upravičeno pristal v najboljši peterki, a je, roko na srce, pokazal veliko manj kot najboljši igralec v Tokiu in njegov tekmec v NBA Kevin Durant. Ta je po koncu olimpijskega turnirja celo začudeno izjavil, da so Slovenijo v napovedih o kvaliteti “tokijsko- olimpijskih” ekip postavljali celo pred ZDA! Spominjamo se prizorov bedenja in še nikoli v sicer kratki zgodovini države, ni bila taka “nočno-jutranja” gledanost televiziji kot je bila dosežena pri košarkarski tekmi naših fantov.

V domovih za starejše so kolektivno in glasno in bučno in strastno navijali za naše košarkaše. Vse politične in druge razprtije so stopile v drugi plan. Dihali in (so)čustvovali smo kot eno in upam si trditi, da (razen dojenčkov ali ljudi, ki se žal več ne zavedajo svoje okolice) “neprizadetega” v celotnem dvomilijonskem številu Slovencev in Slovenk in ostalih državljanov Slovenije, praktično ni bilo! Zato je “košarkarska” sramota, ki se je zgodila včeraj na Brdu in na Kongresnem trgu še toliko bolj boleča in nedoumljiva!

Kolesarjev na teh dveh slovesnostih za slovenske olimpijce ni bilo iz razumljivih in upravičenih “tekmovalnih” razlogov. Košarkarji pa so svoje sodelovanje odpovedali zaradi menda družinskih razlogov, kar bi morda še lahko (težko sicer!) razumeli, a zgodilo se je nekaj čisto drugega in sicer zabava ob podpisu velenebne (sanjske) pogodbe Luke Dončića!

Namesto, da bi košarkarji  prišli na državno slovesnost na Brdo in ljudsko slovesnost v Ljubljani, so odšli na grad Zemono, na kulinarične užitke in na veseljačenje ob nastopu pevke Severine. Nič ne bi bilo narobe, če bi se to zgodilo danes, saj si to naši košarkarji zaslužijo! Kraj Zemono in Kavčičevo vrhunsko kulinariko in Severinin izjemen pevski nastop, bi jim iz srca privoščili, toda ne na račun ignoriranja slovenske države in slovenskih državljanov!

Kakšen porazen vtis dajejo sedaj olimpijski košarkarji mladim, ki so množično prišli na Kongresni trg in ki danes lahko spremljajo fotke in video “zemonskega” veseljačenje, medtem, ko so jih željno čakali v Ljubljani? In ne samo mladim, vsem našim generacijam! In kaj bodo o tem porekli politiki vseh barv, tisti, ki vladajo in tisti, ki so v opoziciji?  Olimpijski komite Slovenije (OKS) je sicer zaprosil za sprejem olimpijske reprezentance pri predsedniku republike, ko se slovenski športniki vrnejo iz Tokia, na koncu pa so iz Košarkarske zveze Slovenije poslali opravičilo, da košarkarjev na Brdo ne bo. Opravičilo so v predsedniški palači sprejeli.

Kaj bo o tem rekla naša košarkarska zveza, naš olimpijski komite in nenazadnje naš predsednik republike, saj so nas košarkarski bogovi hudo potegnili za nos in nam vsem direktno pljunili v obraz! Zdi se kot da je bila olimpijska predstava samo farsa, v ozadju pa je bil samo denar, in to v nemajhnih količinah!

Ob tem se lahko spomnimo krokodiljih solz Lea Messija, ko se je poslavljal od Barcelone, ker so nekakšna pravila (?!) preprečevala podpis nove pogodbe s klubom. Če bi Messi hotel, bi z lahkoto zadovoljil pravilom, a verjetno bi se moral odpovedati kakšnemu kupčku (verjetneje kupu) denarja. In sedaj  že ves nasmejan maha novim navijačem in oboževalcem v Parizu, kjer bo igral za pariški PSG. Njegova odločitev, a zakaj se je bilo potrebno jokati  pred javnostjo in užaloščenimi navijači, ki so mu ob tej jokavi in lažni predstavi vzklikali, da ga ljubijo!?

Podobnost z našimi “zemonskimi” košarkarji ni naključna. Vsekakor Dončić  in člani reprezentance ostajajo  heroj in navdih ter kralji  ljudskih src.  Dončič bi lahko nenazadnje, tako kot recimo Nikola Jokić, zavrnil igranje v reprezentanci. Jokić se je doma v Srbiji znašel pod plazom hudih kritik srbske javnosti. Ko je Nikola Jokić zavrnil poziv v srbsko košarkarsko reprezentanco in sporočil, da Srbiji ne bo pomagal v kvalifikacijah za olimpijske igre, se je nanj usul plaz ostrih kritik.

Vse skupaj se je nadaljevalo, ko so Srbi v kvalifikacijah doživeli neuspeh, številni so se še ostreje lotili prvega zvezdnika srbske košarke, ki je soigralce pustil na cedilu. Javnost ga pogosto kritizira, zdaj pa se je za nameček v javnosti pojavil posnetek, ki je šokiral Srbijo. Jokić, ki je po koncu sezone v NBA sporočil, da potrebuje počitek, se je sprehajal po ulici, več kot očitno pa je to počel po burni noči. Videti je, da ga zelo zanaša, kar je bržkone posledica alkohola, ki ga je v tisti noči zaužil.

https://youtu.be/mmoHtVogYz0

 

COMMENTS

Wordpress (0)