Kam je izginila Ljudmila Novak? – Medtem ko je Ljudmila Novak na vrhu lestvice ankete Ninamedia Vox populi pa je na avgustovskem Politbarometru Mediane sploh ni med najbolj priljubljenimi politiki – TOPNEWS.si

Kam je izginila Ljudmila Novak? – Medtem ko je Ljudmila Novak na vrhu lestvice ankete Ninamedia Vox populi pa je na avgustovskem Politbarometru Mediane sploh ni med najbolj priljubljenimi politiki

Kam je izginila Ljudmila Novak? – Medtem ko je Ljudmila Novak na vrhu lestvice ankete Ninamedia Vox populi pa je na avgustovskem Politbarometru  Mediane sploh ni med najbolj priljubljenimi politiki

Medtem ko je Ljudmila Novak prva na lestvici priljubljenosti politikov tudi v zadnji  julijski anketi Vox populi. kjer je sicer za las ostala na čelu razpredelnice pred Borutom Pahorjem,  pa je na zadnjem avgustovskem barometru priljubljenosti agencije Mediana sploh ni na lestvici najbolje ocenjenih politikov, kar je zelo zanimiv fenomen.

Nemogoče je, da je na pri enem merjenju priljubljenosti politikov nekdo na prvem mestu medtem , ko ga  na drugem merjenju sploh ni na lestvici. Julija, avgustovski rezultati še niso objavljeni, sta bila še Igor Zorčič in Tanja Fajon pred peto uvrščenim Milanom Brglezom.

Predsednik republike Borut Pahor, ki je bil večino časa od jeseni 2012 do letošnjega februarja vodilni na barometru priljubljenosti, je pa je znova prvi na lestvici Politbarometra , ki so ga včeraj objavili na Delu. V prvi peterici so še minister za zdravje Janez Poklukar z 2,88 (julija 3,13), predsednik DZ-ja Igor Zorčič z 2,71 (julija 2,91), minister za delo Janez Cigler Kralj z 2,57 (julija 2,63) ter predsednica SD-ja in evropska poslanka Tanja Fajon z 2,57 (julija 2,59).

Kot še poudarjajo pri Delu, je posebnost avgustovskega barometra priljubljenosti ta, da so prav vse politike, ki so uvrščeni nanj, anketirani ocenili slabše kot pred enim mesecem. Izjema je predsednik Pahor, ki se je s tako rekoč enakim povprečjem kot julija povzpel na vrh lestvice. Ocena, ki je pred enim mesecem pomenila zdrs na tretje mesto, je tokrat dovolj za vrnitev na prvo, ker so bili sodelujoči v poizvedbi bolj kritični do preostalih politikov.

Na repu lestvice so predsednik SNS-a Zmago Jelinčič, minister za okolje Andrej Vizjak, ministrica za izobraževanje Simona Kustec, minister za notranje zadeve Aleš Hojs in minister za kulturo Vasko Simoniti.

Delo vlade sicer  kot pozitivno ocenjuje manj kot polovica vprašanih; da delo vlade ocenjujejo zelo pozitivno, je odgovorilo 9,2 odstotka vprašanih, 11,6 odstotka jih vlado ocenjuje pozitivno, 25,4 odstotka pa srednje. Na drugi strani delo vlade negativno ocenjuje 20,8 odstotka vprašanih, 31,4 odstotka pa zelo negativno, navaja Delo. Srednja ocena dela vlade se še naprej vrti okoli sredine, ta mesec znaša 2,47 (julija 2,48).

Zanimivo bo pojasnilo merilcev priljubljenosti politikov ali pa vsaj naročnikov anket, ki verjetno zahtevajo, da nekoga vržejo iz lestvice priljubljenosti oziroma koga sploh naj merijo. Do zanimive interpretacije merjenje priljubljenosti politikov je prišlo potem, ko je vodja poslancev NSi Jožef Horvat priljubljenost Ljudmile Novak pospremil z besedami , “da je to posledica njene kritike vlade”. Ljudmila Novak se je odzvala odzvala s pomenljivim twittom.

“Nočem si dajati ocen. Oceno svojih dosežkov bom prepustil zgodovini,” je evropska poslanka iz vrst Nove Slovenije (NSi) in nekdanja predsednica te stranke Ljudmila Novak na twitterju citirala nemškega politika in državnika Helmuta Kohla. Podrobnejšega komentarja političarka, ki se giblje v vrhu javnomnenjskih lestvic najbolj priljubljenih politikov, ni želela podati. Je pa njen zapis sledil  izjavi vodje poslanskih skupin NSi Jožefa Horvata.

V intervjuju za Večer je  Horvat  na vprašanje, čemu je po njegovem Novakova uvrščena na visoko tretje mesto na lestvici priljubljenih politikov, odgovoril tako: “Zato ker je danes na lestvici visoko uvrščen tisti, ki kritizira to vlado. Gospod Borut Pahor je sicer ne kritizira, ampak pravi pa, da zna sodelovati z vsako vlado, kar je najbrž res in z vidika pozicije predsednika republike edino smiselno. Zato najbrž ni ves čas naše vlade na prvem mestu.”

COMMENTS

Wordpress (0)