(VIDEO) Pod Vršičem slovesnost pri Ruski kapelici in prvi dan slovensko-ruskega prijateljstva – TOPNEWS.si

(VIDEO) Pod Vršičem slovesnost pri Ruski kapelici in prvi dan slovensko-ruskega prijateljstva

(VIDEO) Pod Vršičem slovesnost pri Ruski kapelici in prvi dan slovensko-ruskega prijateljstva

Pri Ruski kapelici pod Vršičem danes poteka tradicionalna vsakoletna spominska slovesnost v spomin na marca 1916 tragično zasute ruske vojne ujetnike.

Slovesnost pripravljajo rusko veleposlaništvo, Občina Kranjska Gora, Fundacija Ruski mir in Društvo Slovenija-Rusija, govornik bo minister za gospodarski razvoj in tehnologijo ter sopredsednik rusko-slovenske Medvladne komisije Zdravko Počivalšek, udeležil pa se je bo tudi predsednik republike Borut Pahor, ki bo ob tem položil venec Letos bosta državi prvič obeležili tudi dan slovensko-ruskega prijateljstva.

28. julija 2021 sta se o tem po telefonu pogovarjala slovenski predsednik Borut Pahor in ruski predsednik Vladimir Putin, so sporočili iz urada predsednika Republike Slovenije. Predsednik Pahor je namreč 23. julija predsedniku Putinu poslal pismo, v katerem mu je predlagal, da bi vsakoletno slovesnost poimenovali Dan slovensko-ruskega prijateljstva.

Predsednika Pahor in Putin se zavedata razlik v političnih stališčih med obema državama, vendar menita, da si je treba prizadevati za dialog v prid miru in prijateljstva, sporočajo s predsednikovega urada. Ruska kapelica simbolizira vezi med Slovenci in Rusi, vsakoletna svečanost ob njej pa nas opominja na pomen miru. Mir namreč ni samoumeven, temveč si moramo zanj neprestano prizadevati.

Predsednik Putin se je med pogovorom spomnil toplega sprejema ob njegovem obisku na 100. obletnici Ruske kapelice. Spomnil je, da bomo prihodnje leto obeležili 30 let vzpostavitve diplomatskih odnosov, zato sta predsednika soglašala, da bi prihodnje leto Dan slovensko-ruskega prijateljstva posvetili tej pomembni obletnici.

Predsednik Putin je želel slovenskemu predsedovanju Svetu Evropske unije veliko uspeha. Predsednika sta izrazila upanje, da se bodo razmere po epidemiji koronavirusne bolezni umirile in da se bo znova vrnilo živahno gospodarsko sodelovanje.

Pahor se bo danes udeležil slovesnosti pod Vršičem, kjer bo tudi položil venec. Letos bo častni pokrovitelj slovesnosti in slavnostni govornik podpredsednik vlade, gospodarski minister Zdravko Počivalšek. V ruski delegaciji pa bo med drugim podpredsednik zgornjega doma ruskega parlamenta Konstantin Kosačev, Rusko pravoslavno cerkev bo predstavljal nadškof Ruzskij Tihon, vodja Berlinsko-nemške škofije.

Slovesnost bo letos posvečena več obletnicam, med njimi 200. obletnici udeležbe ruskega carja Aleksandra I. na ljubljanskem kongresu in 30-letnici samostojnosti Slovenije.

COMMENTS

Wordpress (0)